Halloween, világszerte - és itthon

Halloween, világszerte - és itthon

Halloween, világszerte - és itthon

 

 Magyarországon a halottakról való megemlékezés inkább intim, csendes, szomorú nap, mintsem zajos ünnep. Vannak azonban olyan országok, ahol a furcsa hiedelmekből, valamint az ott uralkodó vallásból származó elemek szövik át november első napjait.

A gyász, az emlékezés terén az összes kultúrkör tartalmaz közös elemeket. Ilyen a fény, a gyertya szerepe és a családi együttlét fontossága a megemlékezésnél, csak a külső megjelenési formákban vannak különbségek. Közép-Európában a temetőlátogatás, a gyertyagyújtás a jellemző.

Régen a halál nem annyira volt tabu és nem volt olyan távol tőlünk, mint ma. Ma szinte mindenki steril körülmények között, kórházban hal meg, és utána soha többé nem látjuk őt viszont és meg sem érinthetjük.

 

Itthon is polgárjogot nyert

Mára hozzánk is kezd beszüremkedni Halloween, - elég ha csak a virágboltok kínálatára rápillantunk - a globalizáció, az angol nyelv és az amerikai kultúra elterjedése, a nálunk lakó külföldiek, az expat-ek hatására. Ez tipikusan XXI. századi jelenség. Tudni kell, hogy ugyanolyan üzletről van szó, mint a Valentin-nap esetében. Ez ellen a globalizáció idején nehéz harcolni.

A Halloween szellemét megidéző éttermek többnyire egy szűkebb körnek szólnak, még inkább a hazai expat-eknek, azaz az itt élő külföldieknek. A  budapesti ötcsillagos szállodák ma már külön Halloween-i menüsort kínálnak vasárnapi délidőben, és nem spórolnak a dekorációval sem.  Az InterContinentalbudapesti Corso Étterme például egy vasárnap délután erejéig idézi meg Halloween-t.. E különleges alkalomból a szokásosan bőséges kínálat hátborzongatóan kreatív és ízletes fogásokkal egészül ki, nem beszélve a szó szerint szellemes cukrász remekekről és az amerikai hagyományokat idéző gyereksarok programokról.

 Halloween, világszerte - és itthon


Kísértekek, tökök és szellemes édességek

A Corso Étterem séfjei a Halloween jegyében szabad teret adnak fantáziájuknak és ínycsiklandó kulináris meglepetéseket sütöttek ki. A desszerteket is különleges köntösben hozzák el a cukrászok: a kísértetek és tökök formában újraálmodott édességek igazi szellemes külsőt öltenek. Amíg a felnőttek pihennek, a legkisebbeknek igazi mókában lesz részük: a gyereksarok animátorai izgalmas játékokkal és arcfestéssel szórakoztatják majd a kicsiket.


Halloween, világszerte - és itthon 

Érdemes szétnézni, hogy világszerte – ott is, ahol halottaikra csendesen emlékeznek az emberek – léteznek morbid turistaattrakciók. Ma már egyes, az elmúláshoz kötődő események, létesítmények egész évben sokezres turistatömeget vonzanak. A Vagabond.se svéd turisztikai portál számba vette, világszerte melyek a leglátogatottabb ilyen helyek. Idén azokat ajánlják leginkább, amelyek gyerekkel együtt látogatható programok, állatkerttől a billundi Legolandig. Ilyenkor még a tök is sokezer apró legókockából épül fel.

 Halloween, világszerte - és itthon


Horrormánia és borzongás

Más oka van annak, ha egyes turisták olyan helyekre látogatnak el, ahol névtelen, ismeretlen elhunytak földi maradványait teszik közszemlére. Nagyon sok katakomba van, amelyet bárki meglátogathat. A palermói Cappuccini-ben 8000 csontváz látható, illetve mindazon maradványok, amelyek valaha az itt éltekből megmaradtak. Az amszterdami Museum Vrolik konzervált testrészeket mutat be a korai orvoslás idejéből, amikor még érzéstelenítés és fertőtlenítés nélkül operáltak a sebészek.

Indiában egészen másképp vélekednek a halálról, a lélekvándorlásról - és az állatokról is. A Karni Mata Temple-ben látható csontvázak között patkányok szürcsölik a tejet egy nagy közös tálból.

Párizs katakombáiba temetkezett a már akkor is jelentős létszámú város, mivel a régi köztemetőket járványveszély miatt egy időre fel kellett számolni. A katakombákban hatmillió (!) ember csontjai alkotnak,  300 kilométer hosszú folyosókat - olvasom egy helyütt a hihetetlen számokat.  A látogatókat előre figyelmeztetik, hogy bizonyos betegséggel küszködők ne látogassák a földalatti temetőket.


Halloween, világszerte - és itthon 

Elriasztani az elkerülhetetlent

Nemcsak az angolszász országokban dúl a Halloween őrület, hanem például Ausztriában és Németországban is. Külön szakácskönyvek látnak ilyenkor napvilágot, a magazinok sütőtökös recepteket közölnek. A minap extravagáns süteményeket kínált a bécsi Kexfabrik:  méghozzá boszorkány- és halálfej-kekszet.


 Halloween, világszerte - és itthon


Az attrakciók mögött mindig az áll, hogy elriasszuk a halált, és ne féljünk tőle. Ez azonban mindenféle sütemény és brunch ellenére csak nem akar sikerülni...

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Wikimedia, Wikipédia/ Matthew Gordon/ Anette B, Corso étterem, Kexfabrik Wien,

2017-10-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk