Kertművészeti Napok Fejér megye gyöngyszemében

Kertművészeti Napok Fejér megye gyöngyszemében

Kertművészeti Napok Fejér megye gyöngyszemében

 

Június első hétvégéjén a 12. alkalommal Fehérvárcsurgón megrendezett Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - kiállítás, vásár és konferencia - a Károlyi József Alapítvány szervezésében valósult meg. A nagyszabású Kertművészeti Napok díszvendége idén Szlovákia, Hollandia és Franciaország volt. A három ország nagykövetei nyitották meg pénteken a rendezvényt, melynek házigazdái Károlyi György és Angelica Asszony.

A Székesfehérvártól 20 kilométerre fekvő település három napig zsongott a Kertművészeti Napok gazdag eseményeitől. A hagyományos kertművészeti program ebben az évben is a közel száz kiállító bemutatott termékeivel kápráztatta el a látogatókat. A színpompás virágok mellett díszcserjék és díszfák, valamint kertberendezések, kerti bútorok, kerti gépek, dísztárgyak széles választéka csalogatta a látogatókat.
A kiállítás és vásár mellett a szakmai konferencia váltott ki nagy érdeklődést: kiemelt témája a víz, a klímaváltozás, a tájépítészet és a biokertészkedés volt. Több stand gyermekprogramokkal várta a kicsiket, és a népszerű botanikai séták, a virágkötészeti show, és a „Legszebb stand” verseny sem maradtak el. A rendezvény lehetőséget biztosított csemetekertészek, növénynemesítők, dísznövénytermesztők, szökőkutak és kerti kiegészítők gyártói, tájrendezők, tájépítész szakemberek találkozójára.

A komolyzene szerelmeseinek különleges élményt kínált az Alba Regia Szimfonikus Zenekar esti koncertje.

 Károly kastély


A kastély viharos élete

 

Feljegyzések szerint a fehérvárcsurgói kastély első tulajdonosa 1690-ben a Hochburg család volt, majd 1786 előtt Perényi Ignác báró birtoklevele említi. 1834-ben a Perényi család elzálogosította Károlyi György grófnak, később végleg a Károlyiak kezébe került.  Az épületegyüttest Károlyi György újjá építtette, a tervezők Henrich Koch és Ybl Miklós építészek voltak.  A II. világháborút követően a kastélyt államosították. 1946-tól a Fővárosi Gázművek üdülőjeként működött, 1949-ben görög gyerekeket fogadott be, azután 1979-ig állami nevelőotthonként magyar gyerekeknek adott szállást. A nyolcvanas évektől az épület üresen állt és állaga folyamatosan romlott. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a Műemlékek Állam Gondnoksága együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. A kastély új életre kelt.


Károly kastély

 

Alapítvány a felújításért

 

Az ország egyik legszebb, újonnan restaurált kastélya ad impozáns otthont az Alapítványnak és az Európai Kulturális Találkozó Központnak, ezáltal biztosítja a történelmi műemlék rehabilitációját és megőrzését. A kulturális funkciók kiegészítésére és azok finanszírozása érdekében a kastély célja a turisztikai áramlatokba való illeszkedés - a szállodai és vendéglátási részlegek szolgáltatásainak és a park adottságainak segítségével.

2014-ben 240 milliós uniós forrás felhasználásával kezdődött a kastélypark felújítása. A felújítás első ütemében megújult a park központi része, fákat, cserjéket telepítettek a 150 éves fenyők, tölgyek, hársak és gesztenyék mellé, megvalósult a korábban kiszáradt tó rekonstrukciója, valamint újjá építették a hidakat, sétányokat és a kerti pavilonokat. A felújítás eredményeként a történeti kert 2015 nyarára visszanyerte XIX. századi állapotát és hangulatát. Az 50 hektáros arborétum jellegű ősfás birtok és az óriási kastély a nagyközönség érdeklődésének megfelelő kulturális programok helyszíneként egész évben várja a családos látogatókat és alkalmas csapatépítő tréningek, nagyszabású kültéri rendezvények lebonyolítására is. Az épületben jelenleg 20 szobás szálloda üzemel, de állandó és időszaki kiállításai egész évben nyitva állnak az érdeklődők számára.

Írta: Barna Judit

Fotó: Wikipedia, karolyikastely.accenthotels.com/hu,

2016-06-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk