Paloták Pesten - látogatóban a múlt századi mágnásnegyedben

Paloták Pesten - Látogatóban a múlt századi mágnásnegyedben

Paloták Pesten - Látogatóban a múlt századi mágnásnegyedben

 A császári gyermek születése jó alkalom gróf Festetics György számára, hogy a Pest-Budára sereglett udvari hivatalnokok és külföldi diplomaták számára megmutassa gyönyörű palotáját. Halk muzsika keveredik csillárok csilingelésével, nevetéssel, selyem, bársony ruhák suhognak…


 Múzeum-körút
Múzeum-körút régi képeslapon


A Greetings from Budapest városismereti programja után nem csoda, hogy beszippantott a századforduló hangulata.  Te is átélheted az időutazást, ha részt veszel Dóra tematikus sétáin.

Én most az egykori józsefvárosi palotanegyed lakóiról szóló vezetett városnézéshez csatlakoztam. A téma nem csak az én érdeklődésemet keltette fel, vagy 20 fő, 40 kíváncsi szempár várakozott a Nemzeti Múzeum előtt, hogy megismerhesse a régi mágnásfertály lakóit.

Kovács Dóra, a Greetings from Budapest alapítója kedves, lendületes idegenvezető, akiről sugárzik, mennyire szereti, amit csinál. Több mint 10 tematikus sétán kalauzolja az érdeklődőket, ami üdítő változatosság a hagyományos városnézések, kötelező látnivalók sorában. Menet közben több olyan történetet is elmesélt, amit az átlag polgár nem is tud a régen itt élt emberekről. Régmúlt sorsok keltek pár percre újra életre az elbeszélései alatt.


Nemzeti Múzeum anno
kép forrása: wikimedia.org


A ragyogó időben sétánkat a klasszicista stílusú Nemzeti Múzeumnál kezdtük, aminek 1847-es megépítése felértékelte a környező telkeket. Ezért az arisztokrata családok egymás után kezdték el itt felépíttetni városi palotáikat, bérpalotáikat, egy ú.n. mágnásnegyedet alakítva ki a múzeum közvetlen környezetében.

A híres negyedben még ma is számos palota őrzi a régi idők hangulatát. Több egykori nemes otthona ma valamilyen intézmény tulajdona, vagy lakóház, így ezeket kívülről tudtuk csak megtekinteni.

 Olasz Kultúrintézet - Ybl Miklós
Olasz Kulturintézet


Ilyen rögtön a múzeum mellett, a Bródy Sándor utca egyik legszebb épülete, az Ybl Miklós által neoreneszánsz stílusban tervezett Ideiglenes Képviselőház, mely eredetileg az országgyűlés alsóháza számára épült. Ma az Olasz Kultúrintézet működik benne.

Vagy a későeklektikus stílusban épült különleges és híres alkimista palota, aminek Bródy Sándor utcára néző homlokzatát a város egyik legszebb napórája díszíti.


 Gschwindt György alkimista palotája
Napóra a Gschwindt házon


A palota építtetőjéről, a zenekedvelő, gazdag kereskedőről Gschwindt Györgyről az a legenda járta, hogy az élet vízét keresve titkos kísérleteket folytatott. Rejtélyes halála után családja állítólag azonnal befalaztatta alagsori laboratóriumának ajtaját. A ház jelenleg lakóház, ottjártunkkor éppen az egyik szárny felújítását végezték.

 

 „Egy magyar mágnásnak nem lehet úgy palotája Bécsben, hogy Pesten is ne legyen.”


Festetics Palota 19. századkép forrása: festeticskastely.hu


Jelmondatához híven gróf Festetics György, a 19. század egyik nagy formátumú politikusa, az első volt, aki példát mutatva ide költözött.


 Festetics Palota kapuja


Nagy örömünkre bejuthattunk az eredeti szépségében felújított Festetics Palota belső termeibe. A Nemzeti Múzeum mögötti Pollack Mihály téren található fényűző, neoreneszánsz épület szintén Ybl Miklós érdeme, aki 19. század egyik legjelentősebb és legsikeresebb magyar építésze volt, az arisztokrácia számára több kastélyt is tervezett.


Festetics Palota


Szobáról szobára járva Dóra előadásában megelevenedtek a kihalt termek és bepillantást nyerhettünk a Festetics család és személyzetük mindennapjaiba. Elképzelhettük – az Andrássy család nevelőnőjének visszaemlékezései és a gyönyörű Tükörterem segítségével - milyen lehetett egy nagyobb esemény a gróféknál.


Festetics Palota Tükörterme
kép forrása: Greetingsfrom Budapest


A Wikipédia szerint Festetics György grófnak és Gróf Erdődy Eugéniának 4 gyermeke volt, fiuknak és feleségének Festetics Taszilónak és Mary Victoria Douglas-Hamiltonnak szintén 4 gyermeke született. Leszármazottaik ma is élnek.

Gróf Károlyi Mihályné Andrássy Katinka visszaemlékezései szerint egy vidéki kastély személyzete a kerti kisegítő személyzettel elérhette, sőt meghaladhatta az 50 főt is. A Festetics család városi rezidenciáján ennél kevesebben dolgozhattak. A palotában jól elkülönültek a magánlakosztályok, a kiszolgáló egységek és a reprezentációt szolgáló termek. Az épület ma az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem otthona. A tematikus sétán még több részletet megtudható a grófi család mindennapjairól.


Károlyi palota
Gróf Károlyi Alajos egykori palotája


A csupán pár lépésre található impozáns és méltatlanul elhanyagolt rezidencia, gróf Károlyi Alajos egykori palotája még a sorsára vár. Festetics palota után ez volt a második arisztokrata palota a Nemzeti Múzeum mögötti mágnásnegyedben. Reméljük mielőbb szakértő és értékőrző kezekbe kerül.


 utcarészlet Múzeum utca
Múzeum utca palotákkal


Sétánkat a Múzeum utca, az Ötpacsirta és Reviczky utca szebbnél szebb épületei mentén folytattuk és történeteket hallhattunk az itt, hónapos szobákban lakó Nyugatosokról, a társadalmi ranglétrán felkapaszkodó jó nevű orvosokról, Irinyi János korábban itt álló gyufagyáráról, és a Sophianum Sacré Cour apácáinak II. világháború alatti embermentő tevékenységéről.

A Horánszky - régen Zerge - utcán végig sétálva élmény volt a századfordulós házak között elhaladni, nem is számítottam Józsefvárosban ennyi szépségre. Szerencsések voltunk, mert egy gyönyörű kovácsoltvas kapus házba be is engedtek minket, ahol a belső udvaron különleges látványban volt részünk.


Horánszky utcai belső udvar


Következő állomásunk a mai Bródy Sándor utca 36. volt, ahol 1885–1887 között, az első szinten élt Jókai Mór és felesége Laborfalvi Róza, aki itt is halt meg 1886-ban. A ház falán emléktáblát helyeztek el tiszteletükre.

Itt lakott Jókai Mór


Sétánk utolsó helyszíne az 1894-ben épült Törley-palota, Törley Józsefnek, az ismert pezsgőgyárosnak a lakóháza volt. Napjainkban itt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat székel, így az épületnek csak külső, röpke megtekintésre volt idő és lehetőség.


Törley ház
A Törley-palota barokkos részlete


Nem akarom a poént lelőni, ezért a vezetett séta teljes útvonaláról, tartalmáról nem árulok el több részletet.  Aki kíváncsi a századfordulós Pest arisztokráciájának, hírességeinek lakóházaira és a hozzájuk kapcsolódó érdekes történetekre, az vegyen részt a Greetings from Budapest következő Élet a Palotanegyedben című barangolásán december elején. A részletek itt megtalálhatók.

 

 ---------

A mágnás szó: a latin magnates (főemberek), illetve magnus (nagy) szavakból ered. A magyar történelem során főleg a főnemesekre, nemesekre használták a kifejezést, de már a 19. század második felében a gazdag nagypolgári réteget is ebbe a társadalmi kategóriába sorolták.

A Festetics címerről: fő motívuma a daru madár
Jelentése: A daru általános szimbólumként a rómaiak óta az éberséget jeleníti meg. A monda szerint egy követ tart a lábával; ha elalszik a követ elejti és a koppanásra felébred. Konkrét szimbólumként a végvári harcokra visszautaló jelkép.
forrás: http://magnasfertaly.blogspot.hu/

----------

Írta: Vrábel Ilona Éva

Fotók: Vrábel Ilona Éva, Greetings from Budapest,
festeticskastely.hu, wikimedia.org

2017. október

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2017-10-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk