Télen is az aktív pihenés a legfontosabb!

Télen is az aktív pihenés a legfontosabb!

Télen is az aktív pihenés a legfontosabb!

 

Szerző/Fotó: Szalay Attila

Magyarországon egyre népszerűbb a téli sportok űzése, amelyek sorában a fundamentumot mindenképpen a síelés jelenti. Ennek felismerése örvendetes az akár milliót is megközelítő érdekeltek táborának, merthogy „Síeljünk itthon!” címmel kampányt indított az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával, amelyet az eplényi Síarénában megtartott jól megszervezett sajtótájékoztatón (komplexum bejárással egybekötve) jelentettek be január utolsó dekádjában.

 

 

 

 

Az ezzel kapcsolatos információkat Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ismertette hazánk – minden tekintetben legrangosabb – első számú sícentrumában. A kampány kiemelt célja a hazai síterepek népszerűsítése, hogy minél több ember értesüljön az itthoni sípályák nyújtotta lehetőségekről és fejlesztésekről. A síterepek szolgáltatási színvonalának fejlesztése érdekében az elmúlt esztendő végén 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány, amely támogatások öt hazai síterepet érintenek: megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi Síház, a Vasas Síház, a bánkúti Síház, míg Eplényben új sífelvonó épült. A kampány az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ összefüggő kampánysorozatának első eleme: tavasszal startol a Túrázzunk itthon! és a Bringázzunk itthon! kampány, illetve a nyár elején becsatlakozik az Evezzünk itthon! kampány is a projektbe. A kampányokat az Aktív Magyarország brand fogja át, amelynek a hosszú távú célja, hogy összegyűjtse a hazai aktív turisztikai kínálatot. A magyarországi pályák kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők itthon tanuljanak meg síelni, ráadásul az alpesi régiókhoz hasonló feltételekkel - mégis sokkal gazdaságosabban sajátíthatják el a síelés alapjait. A hazai pályák nagyszerűen megfelelnek egy-két napos síelésre, így akár a hétköznapokból kiszakadva bárki élvezheti az aktív pihenést, és alkalma nyílik egy hosszú sítábor előtti itthoni bemelegítésre. A magyarországi sípályák adottságai ugyan elmaradnak az Alpok hegyeitől, de ideális választás úgymond besíelésre, családoknak vagy tanulni vágyóknak, a városi nyüzsgésből egy-két napra kiszakadni vágyóknak.

 

A Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke Fehér Gyula hangsúlyozta, hogy a hazai sípályák üzemeltetői és a műanyagpályás síiskolák vezetői egyetértenek abban, hogy a sísport hazai népszerűsítése fontos cél, elsősorban a jövő generáció szempontjából. A jól ismert és elismert szakember felhívta a figyelmet a hazai sípályák különböző speciális előnyeire. A hazai sípályákon való sízés melletti egyik legfontosabb érv a könnyebb megközelíthetőség. Ennek köszönhetően az ökológiai lábnyom is jelentősen csökkenthető, hiszen jóval kisebb távolságot kell autózni, szemben azzal, amikor külföldre utazunk. A hazai sípályák ugyanakkor jóval biztonságosabbnak is mondhatók, hiszen rövidebb pályákkal bírnak, így a sebesség is kisebb. Ez a szempont különösen fontos a családosok számára, hiszen a kisgyermekek védtelenebbek. A sípályák jóval könnyebben hóágyúzhatók, hiszen minden hazai pálya füves, szemben a külföldi sípályákkal, melyek általában köves és sziklás altalajjal rendelkeznek. A sísport népszerűsítésén keresztül hazai hegyvidékeink egész évben népszerűbbekké válhatnak. Az előadó felhívta a figyelmet: a Kárpát-medencében a téli hónapokban jellemző időjárási jelenség a hidegpárna, amely sokat segít a hazai sípályák üzemeltetőinek. Az idei tél is szemléletesen bizonyította, hogy sokszor – például itt Eplényben is – rengeteg havat tudtak gyártani ezekben az időszakokban, így a természetes hó hiánya nem jelent gondot.

 

 

 

A házigazda szerepében Ebele Bálint, az eplényi Intersport Síaréna Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Eplényben már a 70-es években felfigyeltek arra, hogy ezen a területen több hó esik. Majd 2006-ban infrastruktúra fejlesztésével létrejött a Sícentrum.  A mostani szezonban közel 140 ezer köbméter technikai havat gyártottak az eplényi Síarénában. A környékbeli iskolákban tanulók testnevelés óra keretében biztonságosan meg tudnak tanulni síelni. Néhány statisztikai összesítést érdemes megismerni: csaknem 60 ezer embert fogadtak a tavalyi szezonban, ami 141%-os növekedés a 2015-16-os szezonhoz képest. Az eplényi sípálya idén már összesen egy-egy két- illetve négyüléses felvonóval, valamint két tanulólifttel várja a síelni vágyókat. A sípálya egyébként nem csak télen, hanem nyáron is várja az ide látogatókat, mivel a lift ilyenkor libegőként funkcionál. A nyári látogatószám más különben folyamatosan növekszik. A tavaly nyári növekedés is szemmel látható, hiszen majdnem 36 ezer ember látogatott el ide, ami az előző évhez képest gyakorlatilag duplázást takar. A jövőben szeretnék tovább növelni a nyári látogatottságot egy ragyogó ötlettel. Ugyanis a tervek közt szerepel egy olyan vízi csúszda építése, amivel az ideérkezők a völgybe csúsznának le. Ez lenne a világ legnagyobb ilyetén beruházása.

 

S ami a lényeg, mivel példaértékű a kezdeményezés: az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által indított, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával megvalósuló Síeljünk itthon! kampányban videofilmek forgatásával és influencerek bevonásával is igyekeznek népszerűsíteni a síelést. A programot később a túrázást, az evezést és a kerékpározást népszerűsítő kampányok követik majd…

 

2020-01-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk