Tenor a köbön

Tenor a köbön

Tenor a köbön

                            Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Művészetek Palotája, újabb néven Müpa, Budapest legfiatalabb, a 21. századi igényeknek maradéktalanul megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye. Egyszerre három különböző művészeti ágnak, a zene-, a vizuális-, és a színházművészet művelőinek, kedvelőinek ad állandó otthont számtalan programjával. Kiállítóhelyei, hangversenyterme, színházterme egymástól függetlenül, önállóan működnek. Eseményeit, rendezvényeit, előadásait nyomon követik és ajánlják utazási irodák, mert önmagában az épület, egy Duna-parti sétával, vagy hajózással összekötve, különleges látványosságot nyújt a turistáknak, a kulturális programok pedig jó délutáni, esti szórakozást jelentenek az érdeklődőknek.

                                Fotó Posztós János, Müpa

 

Évtizedekkel ezelőtt világsikert aratott az ötlet: az operák három leghíresebb, legsikeresebb tenorjai rivalizálás helyett egyesítették az erőiket, hogy közösen minél több embernek szerezzenek gyönyörűséget. Stadionok teltek meg sok esztendőn át a három nagy művész fellépéseinek hírére. Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras, amikor koncertjeik sorozata megkezdődött, máris tízezres arénák közönségét nyűgözték le a zengő hangjukkal. Zenetörténetet írtak, lyanokkal is mgeszerettették az oparát, akik korábba kevébé ismerték a műfajt.

Nagyon kedvelt még napjainkban is, a jól bevált hármas felállásban az Il Divo, egy Egyesült Királyságból származó, különböző nemzetiségű tagokból álló énekegyüttes, akik többféle stílust vettek fel a műsoraikra, a klasszikustól kezdve egészen az egyházi zenéig.

 

                                Fotó Posztós János, Müpa

 

A Művészetek Palotában a Bartók Béla Hangversenyterem október elsején, a zene világnapján valami hasonlót kínált a legnépszerűbb Verdi, Donizetti Leoncavallo, Bellini, Puccini, Mozart operaáriákból válogatva, René Barbera amerikai, Maxim Mironov orosz, és Michail Lehotsky szlovák énekesek remek tolmácsolásában. Az új nemzedék műsora az operaműfaj legsajátabb nyelvén szól hozzánk: a felülmúlhatatlan és megunhatatlan olasz repertoárból merít, megszólaltatva két nagy bel canto szerzőt is. Közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényelt Andrij Jurkevics.

A három énekes az elmúlt években külön-külön is jelentős nemzetközi sikereket aratott. Eddigi pályafutásukat összegezve olyan karmesterekkel dolgoztak együtt, mint Vladimir Jurowski, Claudio Scimone, Gianandrea Noseda, Claudio Abbado, Riccardo Muti és Zubin Mehta; olyan operaházakat töltöttek meg, mint a berlini, vagy a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a Washingtoni Nemzeti Opera, a Los Angeles-i Opera vagy a New York-i Metropolitan.

Írta: Barna Judit

2018-10-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk