Újszilvás, a napelemek és a pálinka hazája

Újszilvás, a napelemek és a pálinka hazája

Újszilvás, a napelemek és a pálinka hazája

Fotó: Köhalmi Dezső

 

Szerző: Barna Judit

 

Újszilvás Magyarország közepén, a Duna-Tisza köze kies síkságán, Pest megye dél-keleti részén található. Az erdőkkel körül vett község, az ország szívében, egy órányira van Budapesttől, Cegléd, Tápiószele és Abony városok felől a 311-es úton jól megközelíthető.

 

 

Útfejlesztés és virágözön

A faluba érkezve, már az autóból feltűnik az utcák rendezettsége. A külsőleg is ápolt családi házak előtt pompás virágok díszlenek. Az udvarokra bepillantva feltűnik a lakosság gondossága, amellyel környezetüket szépítik. Az épülő és működő létesítményektől, a frissen vágott füves sportpályán keresztül, az óvoda játszóteréig az utazó azt érzékeli, hogy a településen élők, a vezetőikkel együtt, összefognak a közös érdekeikért.

A Faluházban már az ötödik választási ciklusban dolgozó dr. Petrányi Csaba polgármester fogad bennünket, és megtisztel jelenlétével Földi László, a térség országgyűlési képviselője is. Újszilvás - és a 15 települést magában foglaló kistérségi régió - sokéves közös munkájuk eredményeképpen szépen fejlődik.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a község 1950-ben alakult, az Újszilvás elnevezést az akkoriban igen bőségesen termő szilvafákról kapta. Mezőgazdasági szempontból előnyös a 2800 főt számláló település fekvése.

 

 

 

Fotó: Köhalmi Dezső

 

 

Geotermikus energiával és a nap erejével

A községet érintő tervezésbe és a döntésekbe következetesen bevonják a lakosságot, a civil szervezeteket és a vállalkozókat. Az önkormányzat sikeres pályázatainak eredményeként jelentős műszaki és infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre: utak újultak meg, régi földutak váltak szilárd burkolatúvá, közterek létesültek, középületek bővültek, korszerűsödtek, parkosítás, virágosítás, utcabútorok telepítése valósult meg.

Uniós fejlesztésnek köszönhetően geotermikus energiával oldották meg a polgármesteri hivatal, az általános iskola, az óvoda és a faluház fűtését, valamint használati melegvíz-ellátását. 2011 novemberében átadták az ország legnagyobb napkövető rendszerű naperőművét, amely biztosítja Újszilvás önkormányzati intézményeinek, valamint közvilágításának áramellátását. Úttörő kezdeményezés a távolsági buszmegállókba telepített napelemes kandeláberek működtetése.

A település vezetése megragadja a pályázatok lehetőségét: Leader pályázattal fallabda termet hoztak létre, a Magyar Falu pályázattal az orvosi rendelőt újították fel. Jelenleg az utolsó fázisába ért egy nagyszabású építkezés, készül a novemberi átadásra tervezett tan- és sportuszoda.

 

Fotó: Köhalmi Dezső

 

Az idén 70 éves falu a jövőben még kedvezőbb fejlesztési lehetőségek közelébe kerül, jó esélyekkel indulhatnak egy-egy turisztikai cél megvalósítása érdekében is. Ilyen lesz a 3 és 4 számjegyű utak további rendbe hozatala, valamint szálláshelyek, vendégházak és ifjúsági faházak létrehozása.

Tipikus alföldi tanyavilág Újszilvás külterülete, amely a 460 tanyával komoly mezőgazdasági és állattenyésztési erőt képvisel. Az itt élőket a tanyagondnok kapcsolja be a falu vérkeringésébe, ezért is fontos az alacsonyabb rendű úthálózat korszerűsítése.

 

Oklevelek a mennyezeten is

 

 Fotó: Barna Judit

 

 

Az utóbbi évtizedben minden évben megrendezték meg az egyre ismertebbé váló Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál-t, élén az ágazat egyik legjobbjával, a Bolyhos Pálinkával. Több mint 600 oklevéllel büszkélkedhet a korszerű üzem. 2018-ban az Országos Pálinkakóstoló versenyen, a Bolyhos Ágyas Szilva Pálinka a Champion és arany minősítés mellett elnyerte a 10.000 feletti palack kategória díját is. Bolyhos László 2018-ban Pálinka Életmű díjban, fia, Bolyhos Zoltán 2017-ben az Év Vállalkozója elismerésben részesült.

Ahogy belépünk az üzem területére, azonnal megértjük, hogy 2018-ban, a Magyarország Legszebb Birtoka versenyen miért nyerték el a különdíjat. Az óriási, gondozott, építészetileg azonos stílusú területen több ház áll, itt működik a főzde, az egyik, náddal fedett épületben a tulajdonosok laknak.

 

 Fotó: Köhalmi Dezső

 

 

Tradicionálisan, friss gyümölcsből

Családunk 1994 óta foglalkozik pálinkafőzéssel - mesélte Bolyhos László, az alapító, a számtalan kitüntetést és díjat tároló vitrin előtt. - Tápiószőlősön építettük meg az első szeszfőzdét, bérfőzés céljából. Közben kísérleteztünk, hogy milyen pálinka lenne az, amely a legkarakteresebben adja vissza a gyümölcs ízét; így jutottunk el a ma ismert termékcsaládig.  A főzdét 2003-ban, az Európai Uniós követelményeknek megfelelően, palackozóval és gyümölcsaszaló csarnokkal bővítettük.

 

 Fotó: Barna Judit

 

 

Jelenleg már csak kereskedelmi főzést végeznek, étkezési minőségű, érett, egészséges, magas cukortartalmú és aromájú, válogatott gyümölcsből készülnek a birs, cigánymeggy, cseresznye, alma, szőlő, kajszibarack, szilva pálinkák. Éppen látogatásunk során érkezett egy hibátlan minőségű szilva szállítmány Aszódról, így rögtön láthattuk is az első munkafázist, a darálást.

 

 Fotó: Barna Judit

 

 

Idén nyáron bocsátották útjára a Fedde's Gint, a 2020-as év újdonságát. A névadó a holland vő, Fedde, a pálinkamester, aki a kukorica alapanyagú, citrusos, borókás, korianderes, kardamomos, fahéjas, narancshéjas, aszalt szilvás ital szigorúan titkos receptjének a megalkotója.

 

 Fotó: Barna Judit

 

A formás üvegbe zárt termék már felkerült a webshopra, hogy a fiatalok kedvelt bulizós italának, a gin-toniknak része legyen.

 

 

2020-08-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk