Weinan, az Új selyemút vonalán

Weinan, az Új selyemút vonalán

Weinan, az Új selyemút vonalán

                      Fotó: Barna Judit

 

Nagy nemzetközi gazdasági és turisztikai tervek valósulnak meg 2020-ig utak, kikötők, vasútvonalak, szállítási hálózatok, repterek fejlesztésével, hogy Kína könnyebben összekapcsolódhasson Afrikához, a Közel-Kelethez és Európához - hangzott el az Aquaworldben tartott magyar-kínai konferencián. Mindkét tárgyaló fél felszólalója megerősítette, hogy a világ második legnagyobb országának befolyása, jelentősége nemcsak a kereskedelemben, hanem a turisztikában is meghatározó. Az egyre nagyobb létszámú kínai turistákat minden ország szívesen fogadja, de a Távol-Keleti ország is folyamatosan fenntartja a magyar utazók érdeklődését a rendszeres bemutatkozásaik alkalmával. Fél éve Xining városa tartott prezentációt, néhány napja pedig Weinanból érkeztek turisztikai szakértők, hogy bemutassák, mit tud nyújtani ez a régió a magyar turistáknak és a befektetőknek.

Pető Ernő, a ChinaCham elnöke rámutatott, hogy Magyarország Kína közép-európai előretolt bázisának számít a turizmusban. Nem véletlenül itt állították fel Kína közép-európai idegenforgalmi központját. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén ősszel Sanghajban egy nemzetközi import kiállítást tartanak, melyen nemcsak magyar termékek, hanem a turisztika, mint erősen fejlődő szolgáltatásunk is képviselve lesz.

A Weinan város turisztikáért felelős alpolgármesternője, Gao Jie elmondta, hogy Kína egyik legrégibb, történelmi értékekben gazdag régiójában, a 38 millió lakosú Shaanxi tartományban fekvő 5,6 milliós település 15 kilométerre van a világ nyolcadik csodájaként emlegetett híres agyaghadseregtől. A Sárga folyó környéke és a különleges Huashan hegység égbe nyúló sziklái annak idején tanúi voltak a földrészeket átszelő selyemútnak, amelyen megfordult a világ összes kereskedője.

A tartomány ma az egyik legélénkebben fejlődő idegenforgalmi része Kínának, köszönhetően a természeti csodának tartott, „egy kőből álló” Huashan hegycsoport turisztikai vonzerejének. 290 önálló látványosságához, a harcművészeti bemutatókra, a művészi sziklafal faragásokhoz, a taoista kolostorhoz, a szent barlangok földjéhez, a saolin templomhoz az utazásokat egyre inkább kedvelő hazai lakosság és az exkluzív élményeket kereső külföldiek egyaránt látogatnak.

 

                        Fotó: pixabay.com

 

A kulturális örökség szülőföldjének tartott, vízi világgal is gazdag Weinanban kétezer éve ősi kínai dinasztiák telepedtek le, akik fejlett mezőgazdaságot, kézműipart, kereskedelmet és közlekedést alakítottak ki. Négy, nagy tisztelettel övezett kultúrtörténeti személyiség élt itt az évszázadok alatt: az írásjegyek szentje, az alkohol szentje, a történészek szentje, a konyhaművészet szentje. A tartomány főzőművészete és a kiváló termőföld megalapozta az élelmiszer termeléshez kapcsolódó manufakturákat, például itt van a világ első gabonatárolója.  A hagyományos shaanxi gasztronómia újabban a fiatalok körében népszerű kínai hamburgerben ötvözi az ízeket.

A turizmus növekedő számait Oláh Lajos, a magyar-kínai baráti társaság elnöke illusztrálta: 2017-ben 230 ezer kínai turista 380 ezer vendégéjszakát töltött az Európai Unió országaiban, akik jelentős összegeket költenek. Magyarország iránti érdeklődés jól látható az oktatási együttműködésben is; a négy Konfucius intézet, a kéttannyelvű iskola, de a kínai gyógyítás, a teakultúra, a konyhaművészet is jelen van országunkban. 

A népes delegáció tagjai -kisfilmekkel is- bemutatták Weinan várost és környékét, mind a kiutazó, mind a beutazó turizmus fontosságát hangsúlyozva. Arra biztatták a jelen lévő meghívott hazai utazási irodákat, hogy dolgozzanak ki a tartományt megcélzó úti programokat.

A konferenciát – amelyen részt vett a kínai település magyar testvérvárosának, Szegednek  delegációja, valamint a nagykövetség turisztikai osztályának munkatársa - gasztronómiai kóstolóval és ősi folklór táncbemutatóval színesítették, majd a Weinanból érkező vezetőkkel együttműködési megállapodást írtak alá.

Írta: Barna Judit

2018-07-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk