Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben

Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben

Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben

   Írók, festők, zeneszerzők hagyták itt a nyomukat


Az ötvenezres német városka mindig is azoknak volt a Mekkája, akik szeretik élvezni az életet. A 2000 méter mélyből bugyogó gyógyforrások, a szerencsejátékok, a művészetek, a koncertek, az ünnepi játékok, a gasztronómia, a finom borok, a természeti szépségek, a divat- és ékszerbutikok adják Baden-Baden hatalmas vonzerejét. A húsvéti ünnepi játékokon most éppen Puccini Toscája a legnagyobb sláger a Berlini Filharmonikusok előadásában.

Németország egyik leghíresebb fürdőhelye a Fekete-erdő lábánál lévő Baden-Baden. A kétezer méteres mélységből feltörő gyógyhatású forrásai révén a 19. században Európa nyári fővárosának nevezték. Hírességek sokasága kúrálta itt a meleg források vizében reumás, köszvényes megbetegedését. Főleg az oroszok kedvelték a francia határnál lévő ötvenezer lakosú várost, de a magyar arisztokrácia is szeretettel időzött itt.

Művészek: írók, festők zeneszerzők hagyták itt a nyomukat Baden Württemberg e településén. Dosztojevszkij egykori szálláshelyén emléktáblát


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben        Dosztojevszkij e ház első emeletén lakott


fényképezhettünk. Itt játszódik híres regénye, A játékos, melyet 1997-ben Makk Károly is filmre vitt. Az 1838-tól működő híres játékpalotában – melyet Marlene Dietrich


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   Marlene Dietrich szerint a világ legszebb kaszinója


a világ legszebb kaszinójának nevezett – vesztette el az orosz író minden pénzét, amit európai útjára szánt. Tolsztoj pedig – egy feljegyzés szerint – az Anna Kareninát írta itt. Gogol és Turgenyev is alkotott Badenben sokáig (utóbbi a Füst című regényében állít emléket a Fekete-erdő ékkövének). Turgenyev nem vett kártyát a kezébe, ellentétben Goncsarovval. Viszont Liszt Ferenc is a nagy kártyások sorába tartozott Baden-Badenben, de ő természetesen koncerteket is adott a Piros teremben. Mindezekről a híres magyar író, Füst Milan számolt be egy levelében, akit hat hónapon át kezeltek itt a szanatóriumban. A Brahms-ház, a nagy zeneszerző egykori lakása ma múzeum. (Vigyázat, érdemes utánanézni a nyitva tartási időknek!) De itt lakott Berlioz is. Sorolhatnánk a további „nagy neveket”, de elégedjünk meg Viktória angol királynővel és Napóleonnal.

A kisvárosban van Európa második legnagyobb fesztiválterme


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   Európa második legnagyobb fesztiválterme van itt


2500 ülőhellyel, ahol az évente többször is megrendezésre kerülő Ünnepi játékokat tartják. Először Húsvétkor, majd Pünkösdkor (Herbert von Karajan tiszteletére), nyáron júliusban, végül ősszel október végén rendeznek nagyszabású zenei programokat – általában világhírességekkel. Ugyancsak évi négy alkalommal a nemzetközi balett-élet kiválóságai lépnek a színpadra több napon át.

A város középpontjában a gyógyszálló


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   A gyógyszálló a társadalmi események egyik középpontja volt


 és a kaszinó áll. Ezek voltak mindig is Baden-Baden társadalmi eseményeinek legfontosabb helyszínei, a közös épület eredetileg is afféle közösségi háznak készült. 1855-ben a francia királyi kastélyok stílusában építették. 1872-ben Németország bezáratja minden kaszinóját. Majd csak 1933-ban nyílik meg a baden-badeni, egyedüliként az országban, de a második világháborút követően 5 évig ismét bezárnak a kaszinók.


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   Kaszinója révén vált világhírűvé


1950-től 2003-ig magántulajdonban működtették, majd állami kézbe kerültek. Ma több teremben játszani lehet rulettet, amerikai rulettet, pókert, blackjacket, különféle játékautomaták állnak rendelkezésre. A rulettet magunk is kipróbáltuk, de rutin híján a 13-as szám csökönyös erőltetésével fél óra kellett ahhoz, hogy a rá szánt összegünk úgy váljon semmivé, mint 150 éve ugyanabban a teremben Dosztojevszkij Európai körutazásra félretett nagyobb summája .

Az Ivócsarnok


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   Az egykori ivócsarnokban van a város turisztikai irodája


a kaszinótól északra található, eredetileg a kúrára érkező vendégek sziesztázására szolgált. Az 1842-ben felavatott nyitott árkádos épület falain 14 freskó látható, amelyeket a Baden tartomány mondavilágának alakjai díszítenek. A tetőszerkezetet korintoszi oszlopok tartják. Az épület ma praktikus szempontból is említendő. Itt működik Baden-Baden város turisztikai információs irodája.

A Kaszinó 1872-es bezárását követően a megcsappant vendégsereg visszaszerzése érdekében Baden-Baden a termálvizének kihasználására fókuszált. A római fürdők mintájára 1877-ben a reneszánsz stílusban épült római-ír Friedrichsbad


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben               Európa egyik legszebb római-ír fürdője, a Friedrichsbad


Európa egyik legszebbikeként nyitotta meg kapuit. (Érdemes ellátogatnunk ide, igazán maradandó élmény egy kétórás fürdőzés!) Olyannyira nagy sikere volt a fürdőnek, hogy hamarosan már a bővítésen gondolkodtak, s így született meg mellette az Augustabad női fürdő is. Ez azonban idővel korszerűtlenné vált, és 1985-ben részben a területén létesült a mai Caracalla-fürdő


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben            A Caracalla fürdő kültéri medencéi nagyon népszerűek


kül- és beltéri meleg- és hidegvizes medencékkel, áramlási csatornákkal, szaunával, szoláriummal és fitness-stúdióval. A helyenként 68 fokos forrásvizet szív-, vérkeringési-, reumás-, ízületi panaszokra, anyagcsere- vagy légzőszervi megbetegedések terápiáihoz használják.

A város „zöld szalonja” a 2,3 kilométer hosszú park- és kertlétesítménye az Oos folyó völgyében


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   A Brenner szálló a kikövezett Oos völgyében


lévő Lichtentaler Allee. A világ különböző országaiból származó különleges növények (azálea, rododendron, magnólia, mammutfa, stb.) láthatók ebben a hatalmas parkban, s közvetlenül mellette a Gönner-park 450 rózsafajtájára csodálkozhatunk rá. Egykoron ez a hely az európai nemesek, művészek és diplomaták találkozóhelyének számított.

Itt található a 2004-ben megnyitott Frieder Burda Múzeum, ahol a modern művészet leghíresebb gyűjteményeit mutatják be. Az állandó kiállítás nagy neveiből emeljünk ki hármat: Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner és Georg Baselitz. Ott jártunkkor éppen Katharina Grosse munkáit állították ki.

A másik kihagyhatatlan esztétikai élményt a Fabergé Múzeum nyújthatja. A 2009 májusában megnyitott, s azóta is páratlan kiállítás 3000 tételt tartalmaz III. Sándor cár híres ékszerészének munkáiból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben. Egyik leghíresebb darabja a Rotschild-féle Fabergé tojás.

A sport kedvelőinek is jut élmény bőséggel: a golf, a tenisz, a hőlégballonozás lehet a sláger, no és mindenek előtt a lovaglás. A város kiemelkedő programjai között a galoppversenyek is nagyon népszerűek. Július közepén pedig az oldtimerek nemzetközi találkozója vonz hatalmas érdeklődést nem pusztán a régi autók szerelmesei körében.

De lehetőség van kellemes gyalogtúrákra is. Baden-Baden házihegye, a Merkur-hegy,


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben   Kilátás a város házi hegyéről, a Merkurról


amely akár gyalog is elérhető. De ha jobban be akarjuk osztani az időnket, akkor érdemes busszal és a 2013-ban centenáriumát ünnepelt Merkur hegyi vasúttal a Merkurerdő megállóig utazni. Itt, ha még lifttel a 23 méteres toronyba is felmegyünk, fantasztikus kilátás nyílik a környékre. A szomszédos Franciaországba is átláthatunk, és elénk tárul Baden-Baden is felülnézetből.

Akinek van miből költenie, nem kell feltétlenül a Kaszinóba mennie ahhoz, hogy vékonyabb legyen pénztárcája: a sétáló negyed lenyűgöző építészeti megoldásokkal elkápráztató utcáiban a legújabb divat szerint választhatunk ruhákat, ékszereket. Ugyanakkor ínyenc éttermek


Baden-Baden - fürdőzés az élet örömeiben                      Baden-Baden étteremkínálata is páratlan


sokasága (Németországban nincs még egy város, ahol ennyi díjakkal elismert kiváló éttermet találhatnánk) kínálja a kiadós badeni konyha ízeit és a badeni borút által érintett települések nedűinek (főleg rizling) gazdag választékát.

Egy biztos: aki az év bármely évszakában Baden-Badent választja utazása célpontjául, az – a fenti kínálatot látva nem csalódik, hiszen napokon át fürdőzhet az élet örömeiben.

Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: a szerző (3., 7., 12.), Baden-Baden Kur & Tourismus GmbH (1., 2., 4., 5., 6., 8., 9. 10., 11.)

 

2017-12-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk