Fekete-erdő, Németország dél-nyugati régiójában

Fekete-erdő, Németország dél-nyugati régiójában

Fekete-erdő, Németország dél-nyugati régiójában

   A Wildseeblick kilátóról indulva kellemes sétautakon gyönyörködhetünk az elénk táruló völgyek, karszttavak látványában

 

Innen ered a Duna; az ínyencek egyik kedvence a Fekete-erdei torta; és sokaknak emlékezetesek a Klinika tévésorozatban látott szemet gyönyörködtető képsorok az idilli vidékről. Mi főleg ez utóbbi felfedezésére készültünk, amikor útra indultunk Németország dél-nyugati régiójába.

Baden Württemberg tartomány hegyvidékét az év minden szakában örömmel keresik fel a természetjárók, hisz a túrák mindig meglepik az embert valami újdonsággal. Télen a síterületek a népszerűek, nyáron a hűsítő tengerszemek jelentenek felüdülést, mostanában pedig a fenyvesek, a cserjék borította hegyoldalak őszi szín kavalkádja örvendezteti meg a panoráma-utakon sétálókat. A 10.062 hektáros Fekete-erdő Nemzeti Park a legfiatalabb az országban, 2014-es alapítású. Ám a régióban élők nem mostanában tanulják a természetvédelmet. Generációk munkájának eredménye, hogy kontinensünk szívében igazi vadont, évszázadok óta érintetlen erdőségeket találunk. A zord klíma nyomait látva sokan sajnálkoznak, ám mint túravezetőnktől megtudjuk: a viharok és a lavina pusztításai, a letarolt fennsíkok, hegyoldalak hozzátartoznak a természet rendjéhez. Ezt tiszteletben kell tartani. Így kapnak esélyt az őshonos állat- és növényfajok, hogy visszahódítsák életterüket a “jövevényektől”, az eredetileg tájidegen, s talán épp az ember korábbi beavatkozása miatt “gyökeret eresztett” élőlényektől. Márpedig a nem őshonos fafélék adottságaik miatt a szélviharokban képtelenek megkapaszkodni az itteni talajban. Az eredeti állapotok visszaállításának érdekében a fennsíkokon újra legeltetnek, így nem fenyeget a veszély, hogy a jövevény fenyőfajok meghódítsák a területet.

A nemzeti park szélén lévő, ezer méter fölötti Hornisgrinde fennsík, vagy a természetvédelmi terület északi központjában lévő üdülőterület, a Ruhestein hágó panorámaútjai tanösvénynek is kiválóak. Ritka cserjékkel, virágokkal, tűlevelű fafajtákkal ismerkedhetünk meg itt. Jégkori eredetű tavak, a nyugati határfolyóba, a Rajnába igyekvő patakok, források (köztük a régió keleti részén, Donaueschingennél a Duna-forrás) jellemzik a vidék arculatát.

Ruhesteinnél új látogatóközpont épül, de már a most működő is alkalmas rá, hogy egész évben érdekes rendezvényeken mutassa meg minden korosztály számára az ökológiai összefüggéseket, s hívja fel a figyelmet a tájat fenyegető veszélyekre. A problémák megoldásának lehetőségeiről is tájékoztatást kapunk.
Innen ülő lifttel juthatunk fel a Wildseeblick kilátóhoz, ahonnan kellemes sétautakon gyönyörködhetünk a magasból elénk táruló völgyek, karszttavak látványában. A Fekete-erdő a legnagyobb természeti park Németországban, valóságos paradicsom mindazoknak, akik a természet harmóniájára vágynak, s a táj szépségeit aktív pihenés közben szeretnék megélni.

Az 1164 méter magas Hornisgrinde Észak-Fekete-erdő legmagasabb pontja. Itt építették homokkőből az eredetileg 23 méter magas kilátótornyot,


Az 1164 méter magas Hornisgrinde Észak-Fekete-erdő legmagasabb pontja      Az 1164 méter magas Hornisgrinde Észak-Fekete-erdő legmagasabb pontja


mely a 2. világháborúig az egyik legkedveltebb kirándulási célpontja volt a régiónak. 1942-ben azonban a német légierő vette birtokba, hiszen innen nagyszerűen belátható volt a Rajna-völgy és a Vogézek hegylánca is. A szövetséges csapatok győzelme után a franciák radar- és ellenőrző állomásként használták a térség mintegy 30 hektáros területét. 2000-ben a katonai övezetet visszavehette a seebachi erdészeti szövetkezet, s több éves restaurálási munkák után a tornyot csúcsablakokkal kiegészítve (így már 32,5 méter magas) 2005. május 29-én a nagyközönség számára újra átadták. A fennsíkon mocsár található.


. A fennsík magaslatán igen szokatlan a mocsár, mely ritka növények és állatok élőhelye   A fennsík magaslatán igen szokatlan a mocsár, mely ritka növények és állatok élőhelye


A magaslaton igen szokatlan az ilyen természeti képződmény, mely ritka növények és állatok élőhelye. Miközben ezeket tanulmányozzuk, látjuk a katonaság itt hagyott nyomait is – beton és fém kerítésnyomokat, épület maradványokat. Az év bizonyos napjain vezetéssel látogatható a torony közelében lévő megmaradt francia kommandó-bunker.
Egy másik különleges emléket is találunk a fennsík ösvényén barangolva: Dreifürstenstein egy lapos kőtömb, amelyen még ma is kisilabizálható,


Még ma is kisilabizálható, hogy itt húzódott  a hármas határ Baden, Württemberg és Straßburg közöttMég ma is kisilabizálható, hogy itt húzódott  a hármas határ Baden, Württemberg és Straßburg között


hogy itt húzódott  a hármashatár, amely 1722-től létezett Baden őrgrófság, Württemberg hercegség és Straßburg püspökség között.

A vendéglátásnak, a turizmusnak és a téli sportoknak is megvannak a tradíciói. A térség gyöngyszeme a legendák övezte Mummelsee, a 17 méter mély jégkori gleccsertó, mely autóval is megközelíthető a lenyűgöző szépségű Fekete-erdei panorámaúton.


A térség gyöngyszeme a legendák övezte Mummelsee   A térség gyöngyszeme a legendák övezte Mummelsee


A Mummelsee legendája szerint éjszaka a tó mélyén lévő kristálypalotából előjönnek a sellők, s táncolnak a vizen, ám hajnalra a tó királyának parancsára mindig vissza kell merülniük. Egyszer azonban egy szép kecses sellőlány egy parasztfiúval belefeledkezett a táncba, s miután megkésve ereszkedett vissza, a sellő soha nem tért vissza.

Fantasztikus kirándulóhelyre érünk, igazi túra- és mountainbike-paradicsomba. Akár fel lehet sétálni a Hornisgrindére, csodálni az erdővel borított hegytetőket, vagy csónakban ülve tobzódni az érintetlen természet szépségeiben. S ha már elteltünk mindezzel, a Berghotel Mummelsee éttermében Fekete-erdei gasztronómiai különlegességek várnak.

A völgyekben több falu patinás üdülőhelynek számít. Ilyen a malmairól és pálinkájáról is ismert Seebach, hatalmas tanyaudvarszerű településrészekkel. Az ezer lakosú faluban 150 pálinkafőzde működik – alighanem rekorder e tekintetben a település. S hogy miért alakult így? A helyiek büszkék rá, hogy a szeszfőzési privilégiumaikat őseik a straßburgi püspöktől kapták.


A Kernhof panzió már száz éve fogad vendégeket, de mára úgy modernizálták, hogy a hagyományok megőrzése és a természetközelség volt a meghatározó szempont.


A Kernhof panzió már száz éve fogad vendégeket    A Kernhof panzió már száz éve fogad vendégeket


Seebach népszerű kirándulási célpont,

Malmairól és pálinkájáról messze földön ismert Seebach   Malmairól és pálinkájáról messze földön ismert Seebach


és akik a badeni konyha különlegességeit szeretnék megkóstolni, azoknak ideális itt tábort verniük. A vendéglátók a helyi termékekből dolgoznak, a nagymamák receptje alapján sütnek-főznek. A Fekete-erdei házi pálinkák többnyire 45 százalékos alkoholtartalmúak, a cseresznyevíz a sláger, de körte-, barack-, szilva- és aszalt szilva ízű snapszból is válogathatunk. A Kernhof család ötödik generációja már nagy rutinnal készíti ezeket.


A Fekete-erdei cseresznyevíz a sláger, de körte-, barack-, szilva- és aszalt szilva ízű snapszból is válogathatunk    A Fekete-erdei cseresznyevíz a sláger, de körte-, barack-, szilva- és aszalt szilva ízű snapszból is válogathatunk


Sportüzletükbe is érdemes bekukkantani: muzeális értékű eszközöket őriznek: régi szánkó, a régióban elsőként használt síléc, a hótaposó őse látható itt, de a legmodernebb sí- és snowbord-felszerelésekből, öltözetekből is nagy a kínálat. A környék egész évben lehetőséget nyújt a sportolásra, télen a sísport prominensei is megfordulnak erre, hisz közel vannak a ruhesteini pályák.

A térség idegenforgalmi fellegvára Triberg. Az egyik legnagyobb németországi vízesés a fő látványosság: 163 méteres szintkülönbséggel a Gutach folyó több hatalmas gránitlépcsőn, 230 méteren át zuhan egy hatalmas völgykatlanba, a település központjától nem messze.


Tribergben az egyik legnagyobb németországi vízesés a fő látványosság    Tribergben az egyik legnagyobb németországi vízesés a fő látványosság


Két fahídon közelről is megcsodálhatjuk az egyes szakaszokat. A vízesés télen, a havas környezetben, jégcsapokkal tarkítva még izgalmasabb. Triberg nemcsak hírnevét köszönheti e látványosságnak. 1884-ben e város volt az első németországi település, ahol a vízerőmű révén kiépítették az elektromos utcai világítást.
A zuhatagok tövében, a városka centrumában kakukkosóra-boltok sora emlékeztet: ipartörténeti szempontból is különleges helyen járunk.

  Az óragyártás történetét is bemutató 1936-ban épített Fekete-erdő Múzeumban (Schwarzwaldmuseum)


A Fekete-erdő Múzeum időutazásra hívja a látogatóit    A Fekete-erdő Múzeum időutazásra hívja a látogatóit


aztán megtudjuk: az eredeti, fából készült fekete-erdei darabokban nem is fészkelt madár, festett számlaposak voltak. A kakukk majd csak a vasút megjelenésekor költözött a szerkezetbe, s az volt a tiszte, hogy a baktereket figyelmeztesse: ideje átállítani a szemafort. Ritkaságszámba menő látványosság a zeneautomaták gyűjteménye, a melódiákat sorra végighallgathatjuk, sőt saját magunk is “komponálhatunk” a patinás szerkezetek segítségével. Itt található Európa egyik legátfogóbb kíntornás-gyűjteménye. 


Itt található Európa egyik legátfogóbb kíntornás-gyűjteménye    Itt található Európa egyik legátfogóbb kíntornás-gyűjteménye


Az óraművek szisztémájára a 19. század elején ugyanis különféle zeneszekrények készültek, ezek elterjedtek az egész kontinensen, talán még a pesti kíntornások is innen szerezték be annak idején a wurlitzerüket.
Más érdekességekre is rábukkanunk a bemutatótermekben:  látható eredeti parasztkápolna, bányajárat-makett értékes ásványokkal, a Fekete-erdei vasút modellje, a bob- és szánkósport kezdeteit reprezentáló tartozékok, a világ első elektromos síliftjének kicsinyített mása.
A Fekete-erdő Múzeum időutazásra hívja a látogatóit, akik megismerhetik, hogy Triberg és az egész régió lakói hogyan éltek, dolgoztak az elmúlt évszázadokban. Képet kaphatunk a régió népviseletéről, fafaragásairól, szalmából készült tárgyairól, illetve kézműves mesterek munkáiról.
Itt is tanulmányozható a kakukkosóra belső szerkezete, de akit érdekel a téma, induljon el a Schonach felé vezető úton (ahová amúgy is érdemes elmenni a különleges csésze formájú köveket bemutató geológiai tanösvény kedvéért). Triberg határában áll Josef Dold órásmester


Josef Dold órásmester kakukkos óraháza a világ legnagyobb kakukkos órája    Josef Dold órásmester kakukkos óraháza a világ legnagyobb kakukkos órája


kakukkos óraháza, mely 50-szeres nagyítása egy közönséges kakukkos órának, azaz ez jelenleg a világ legnagyobb kakukkos órája.

Ha még autentikusabb élményekre vágyunk, s szeretnénk saját szemünkkel látni, milyen volt az élet e vidéken az elmúlt 400 évben, és mit visznek tovább örökségükből a Fekete-erdőn élő emberek, érdemes ellátogatnunk a gutachi skanzenbe. Itt életre kel a Fekete-erdő kultúrája és története. A skanzenben tájházak, berendezési tárgyak és munkaeszközök mutatják be a régiek mindennapjait. Láthatunk itt hat különböző régióból való, teljesen berendezett parasztházat. A látogatók kedvence a mesterségek háza, ahol 15 műhelyben kipróbálhatjuk különféle foglalkozások eszközeit. Bemutatnak egy régi malmot, egy fűrésztelepet, raktárakat, szeszfőzdét, bekukkanthatunk egy konyhakertbe is.
Gutach az egész régió szimbólumának tekintett piros pomponos kalapról


Gutach az egész régió szimbólumának tekintett piros pomponos kalapról híres   Gutach az egész régió szimbólumának tekintett piros pomponos kalapról híres


(Bullenhut) híres. Ez ma is része az ünnepi női viseletnek. A létesítmény centrumában a Vogt-ház áll. Örömmel járnak falumúzeumba a családok, hisz nem rideg múzeumot találnak Gutachban, hanem olyan helyet, ahol a gyerekek szórakozva, játékosan, állatokkal foglalkozva, fúrva-faragva ismerik meg, s tanulják meg értékelni, amit őseik rájuk hagytak.

Írta/Fotó: Dombrovszky

 

2017-12-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk