Ludwig van Beethoven 250. születésnapja

Ludwig van Beethoven 250. születésnapja

Ludwig van Beethoven 250. születésnapja

 Fotó: Sonja Werner


Németországban a kultúra és a zene iránt érdeklődő utazók számos helyen találkozhatnak Ludwig van Beethoven örökségével – szülővárosán, Bonnon messze túlmenően és nem csupán 2020-ban, 250. születésnapja alkalmából.


Bonnban


A Beethoven-ház: Itt, a Bonngasse 20. szám alatt született a művész. A ház a Rajna-menti város jelképei közé tartozik és részletesen bemutatja látogatóinak a virtuóz zeneszerző életét és életművét. A világ legnagyobb Beethoven-gyűjteménye itt található.


Pontosan a Beethoven-év kezdetén – 2019. december 16-án – egy ünnepélyes megnyitó keretén belül nyílt meg újra a múzeum átfogó felújítási munkákat követően, amelyek során további területtel is gazdagodott. A tárlat része több mint 150 eredeti kiállítási tárgy, mint például kéziratok, képek, levelek, bútorok és használati tárgyak Beethoven életéből.


A Beethoven-körút Bonn városában 17 helyszínt köt össze, amelyek kapcsolatban álltak a művésszel.


A Beethoven-fesztivál 1845-óta évente négy héten keresztül ősszel kerül megrendezésre. A nemzetközi zenekarok, együttesek és szólisták kereken 70 koncertjének középpontjában több mint 20 bonni helyszínen és további Rajna-vidéki helyeken Ludwig van Beethoven életműve áll. Nagy előadóművészek az „eredeti hangzást” a modern zenekari sound mellé állítják, színház és tánc kerül bemutatásra, ehhez társul „Education”, dzsessz és – természetesen – rengeteg Beethoven.


A Beethoven-hét kamarazenei fesztiválként jött létre és minden év január végén, február elején kerül megrendezésre.

A Beethoven-csarnok: A műemlékvédelem alatt álló koncert- és rendezvényterem a bonni Rajna-parton még 2022-ig felújítás alatt áll. Ez a Beethoven-zenekar művészi otthona, amely 106 zenészével a német zenekarok krémjéhez tartozik. A zenekar minden évadban mintegy 120 operaelőadást és 50 koncertet visz színpadra.


Szobrok és műemlékek: A Beethoven-szobrot a bonni Münsterplatz-téren a drezdai szobrász Ernst Hähnel alkotta. Az adományokból finanszírozott művet 1845. augusztus 12én avatták fel az első Beethoven-fesztivál ünnepi keretein belül.


Egy monumentális ülő Beethoven-szobrot – amely Peter Breuer egy 1914-es tervére vezethető vissza – láthatnak a látogatók a bonni Rheinaue részen. Franz Rotter szobrász keze munkáját dicséri a bonni Redoutenpark központi részén felállított Beethoven-fej, amely a Bad Godesberg városrészben található.


A Beethoven-csarnok előtti nyilvános parkban 1990-óta a Klaus Kammerichs által megalkotott Beethoven-fej számos tekintetet vonzott már magára. A nyilvános helyen a szabad ég alatt felállított bonni Beethoven-műemlékekhez 2014-ben társult a részben színes Beethoven-figura Markus Lüpertz alkotásában a Stadtgarten parkban. A Beethovenház kertjében a művész nyomába eredők szintén több Beethoven-mellszobrot találnak, köztük az ismert, már 1905-ben itt felállított szobrot, amely Naum Aronson műve.


A Rajna mentén


A Beethoven-édesanyja-ház Koblenz-Ehrenbreitsteinban: Ludwig édesanyjának, Maria Magdalénának szülőháza az anyuka életét mutatja be egy kiállítás keretén belül. Grafikákat, festményeket, használati tárgyakat, hangszereket és régiségeket láthatunk eredetiben és másolatban, illetve Beethoven és édesanyja ábrázolásait a 20. és a 21. század művészetében.


A volt Michaelsberg-apátság Siegburgban: Ebben a templomban, amely továbbra is meghatározza Siegburg városképét, volt a fiatal Beethoven orgonista. A volt apátság épületei közül az apátsági templom napközben nyitva áll a látogatók számára.


A Beethoven-park Kölnben: A 40,4 hektáros érintetlen természeti tájpark a hozzá tartozó különleges kerttel a város számos, az 1920-as években keletkezett zöldfelületének egyike.

 

 Fotó: Sonja Werner

 

Egész Németországban


Az augsburgi Beethoven-negyed 1880 és 1910 között előkelő polgári lakónegyedként a volt lövészároktól nyugatra jött létre. Ma a város egyik legexkluzívabb lakónegyedeinek egyike.


A berlini Állami Könyvtár (Staatsbibliothek): Ludwig van Beethoven fontos biográfiai forrásainak egyik világszerte legjelentősebb gyűjteménye számos kottakézirat, jegyzetfüzet, illetve konverzációs füzet és levél mellett a valaha nyilvános tulajdonba került kézírásos zeneszerzői örökségének kereken egy harmadát tartalmazza, közte Beethoven 9. szimfóniájának eredeti kéziratát, amely az UNESCO szellemi világörökségének része.


Az egykori színházban (Schauspielhaus) volt Beethoven 9. szimfóniájának berlini premierje – ma a Konzerthaus Berlin Beethoven-termében minden szombat délután a géniusz és zenei környezetének kamarazenei műveit viszi színpadra.


A lipcsei Gewandhaus és a világhíres Gewandhaus-zenekar egyet jelent az összes Beethoven-szimfónia felvételével Kurt Masur karmester vezetésével, illetve az év utolsó napján hallható minden évben megrendezett 9. szimfónia előadásával.


A lipcsei Képzőművészeti Múzeumban látható a valószínűleg legismertebb, Max Klinger által 1902-ben megalkotott Beethoven-szobor és a múzeum előtt egy kortárs Beethovenvariáció Markus Lüpertz alkotásában.


A Regensburg mellett található Walhallában, amely a német történet és kultúra hőseinek terme, szintén találkozhatunk a zeneszerzővel.


Nürnbergben a Konrad Roth szobrász által 1927-ben megalkotott márvány Beethoven a St. Johannisban trónol a Neutorgrabennél.


Rostock: A balti-tengeri hanzavárosban az érdeklődők szintén láthatnak egy Paul Wallat által alkotott Beethoven-domborművet.


Frankfurt am Main: A Taunus-parkban található Beethoven-emlékművet 1926 és 1948 között Georg Kolbe alkotta meg.


www.germany.travel  A DZT-ről
A Német Turisztikai Hivatal (DZT) Németország nemzeti „turisztikai testülete”, székhelye Frankfurt am Main városában van. A Hivatal az úticél Németországot képviseli a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) megbízásából. A Hivatalt a német szövetségi parlament (Bundestag) határozata alapján e minisztérium támogatja. A DZT stratégiákat és termékeket dolgoz ki és tesz közzé annak érdekében, hogy a német célállomásokról pozitív imázst alakítson ki külföldön, és előmozdítsa a németországi turizmust. Ehhez világszerte 31 országban tart fenn képviseleti irodát. Bővebb információt erről az online sajtóközpontban olvashat a következő internetes címen: www.germany.travel/presse

2020-02-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk