Útikönyvvel Luther nyomában

Útikönyvvel Luther nyomában

Útikönyvvel Luther nyomában

 

 

 

            Október 31-én lesz 500 éve, hogy Luther Márton, aki egy villámcsapás hatására belépett az Ágoston-rendbe szerzetesként, kiszögezte a wittenbergi székesegyház ajtajára 95 tézisét,

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

amivel megindított egy, az egész világot megváltoztató folyamatot. Mai szemmel sem volt egyszerű az élete. Kiátkozta téziseiért, a búcsúcédulák elleni fellépéséért a pápa (pénzért lehetett ezeket megvásárolni, nem kellett megbánás a bűnbocsánatért), birodalmi átkot mondott rá V. Károly német-római császár. Ennek értelmében bárki megölhette. A következményektől szerencsére megóvta Bölcs Frigyes választófejedelem azzal, hogy színleg elraboltatta, és Wartburg várában biztosította életét és munkálkodását 10 hónapig. Itt fordította le német nyelvre az Újszövetséget, és magyarázatokat fűzött ugyancsak németül az addigi latin helyett a szentírási szakaszokhoz. Aztán járta a német tartományokat, hitviták során próbálta meggyőzni mind a katolikus tanokat hirdetőket, mind a nála progresszívebb követőit. A békés, háborúk nélküli politika híve volt. Érdekes, hogy professzori öltözéke lett a protestáns lelkészek istentiszteleti ruhája is, amelyet a magyar reformátusok és evangélikusok sujtással díszítettek.

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

            A Hibernia Nova és a Luther kiadó együttműködésében most megjelent kiadvány hiánypótló és elképesztően gazdag mind információkban, mind a sok-sok térképmellékletben, mind a helyszínek kitűnő minőségű fotóiban. Az útikönyv bemutatásán megjelent Pröhle Gergely volt berlini nagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletvezetője, valamint a könyv szerzői közül Makoviczky Gyula, Marton Jenő.  

Pröhle Gergely leszögezte,

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

hogy bár a zarándokút nem protestáns „műfaj”, ez a könyv élményt nyújt minden olvasójának. Annak is, aki akár mint ő, éveket töltött Németországban, mert most a jól ismert helyeket madártávlatból nézheti, a kevésbé ismerteket pedig olvasása segíti a megismerésben. Nehéz a kultúrtörténeti tájékoztatás mélységét és igényességét eltalálni egy útikönyv esetében, figyelembe véve a befogadókat. Ez a kiadvány Luther nyomába indul, de emellett felkelti más műemlékek, érdekességek, természeti szépségek iránt is az érdeklődést. Az 500. évforduló alkalmával a szerzők törekszenek a maradandóság átélésére.

            A Hibernia Nova kiadó ügyvezető igazgatója és egyúttal a kötet egyik szerzője, Marton Jenő

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

elmondta, céljuk az volt, hogy szolgálják az emlékévet. Törekedtek az újdonságok megismertetésére, térképek, fényképek segítenek az eligazodásban. Külön figyelmet szenteltek az egyesülés óta elfeledett keleti tartományokra. Munkájukat támogatta a Református Emlékbizottság, a DZT (Német Turisztikai Hivatal).

A DZT magyarországi képviseletvezetője, Czeiszing Miklós

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

leszögezte, céljuk minél több turistát vonzani Németországba. Ezért a kis országokban is komoly marketingmunkát fejtenek ki. A Luther évvel kapcsolatban kezdetben gondot jelentett, hogy egy vallási témát – Luther életét és munkásságát – lehet-e turisztikai „termékként” értékesíteni. Ám Luther nemcsak óriási vallástörténeti szerepe, a reformáció, a Bibliafordítás, hanem a család megváltoztatása, a német nyelv gazdagítása révén is fontos szerepet töltött be. Ezek segítségével be lehet mutatni az általa meglátogatott városokat, területeket és azok kapcsolódásait. Megújultak a helyszínek, felfrissített városok várják az érdeklődőket. A jelenlegi adatok alapján a DZT egyik legsikeresebb témaéve lett a jelenlegi, amelyben Magyarország kiemelt státuszt kapott.

Kendeh K. Péter felhívta a figyelmet arra,

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

hogy augusztus 24-27 között Wittenberg „magyar város” lesz, sok magyar résztvevővel, és erre az időszakra Luther Márton Magyarországon őrzött végrendeletét is kiállítják ott.

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

            Az útikalauz Szász-Anhalt, Szászország és Türingia legfontosabb Luther helyszíneit ismerteti Eislebentől, a szülővárosától Wittenbergen, az emlékezetes vitatételek nyilvánosságra hozásának helyszínén, ahol az egyetemen tanított, és sok magyar diák is tanult akkor, Eisenach

 

Útikönyvvel Luther nyomában

 

és Wartburg hozzá fűződő emlékein és azok környezetén át. Nem marad ki többek között Erfurt, Gotha, Jéna, Weimar, a szászországi Drezda, Lipcse, Torgau, Zwickau sem. 14 térkép, mintegy 150 fénykép és kis turistaszótár is része az útikalauznak, amelyet egy nagy térképpel, vagy a nélkül is meg lehet vásárolni a nagyobb könyvüzletekben és interneten 2985 Ft-ért.

 

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2017-07-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk