A Csörsz-árok titkai

A Csörsz-árok titkai

A Csörsz-árok titkai

                                            Fotó: a Déri múzeumtól

 

            Az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódóan megelőző régészeti feltárást végeztek a Déri Múzeum munkatársai idén szeptemberben Nagykerekinél. A Csörsz árkot, vagy, ahogy a népnyelv nevezi, az Ördögárkot, korát, rendeltetését rengeteg mítosz és spekuláció övezi évszázadok óta. Vitatott, hogy a szarmaták, vagy az avarok építették, esetleg a korai Árpád korban alakították, sőt van olyan elképzelés is, hogy valójában nem erődítési, hanem útrendszer lehetett. A mostani kutatás során előkerült leletek, az árkokból vett talajminták és a csontanyag elemzése mindezeknek a vitatott elképzeléseknek az eldöntésére, a keletkezésre, az árok használatára és pusztulására is magyarázatot adhat, így fontos adatokat kaphat mind a régészet-, és a történettudomány is. A sáncrendszer mintegy 1200 kilométer hosszan fut végig az Alföldön, és több egymással párhuzamos védelmi rendszerből áll. Egyik ismert magyarázat szerint római hadmérnökök közreműködésével a IV. században épült, a betörő germán törzsek támadásai ellen védve a szarmata szállásterületet.

            A próbafeltárások során is érdekes leletek, temetkezés került elő, most azonban kibontakozott egy monumentális, hármas tagolású, külső és belső árkokból álló erődítési rendszer, árkokból, sáncokból és sűrűn egymás mellé állított kihegyezett karókból álló kerítéssel. A most feltárt hely különlegessége, hogy a nagykereki szakaszon szinte pontosan egybeesik a magyar-román határral.

            Az idei, teljes körű feltáráson a külső árok betöltésében egy különös módon fekvő, teljesen hátratekert gerincű ember maradványait találták. A beütött koponya és a test helyzete erőszakos, fegyver okozta halálra enged következtetni. Az árkokból vas lándzsahegy, vas nyílhegy, vaskés és sarló is előkerült, bizonyítva, hogy a védelmi rendszer támadásnak volt kitéve. Az elmúlt évszázadokban lassan betemetődött árkokból szórványosan őskori, de Árpád-kori leletek is napvilágot láttak, bizonyítva, hogy a XI-XII. században is jól látható volt az árokrendszer.

Írta: Dr. Hajós Anna

2018-10-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk