Díjat kapott Panyola

Díjat kapott Panyola

Díjat kapott Panyola

 

 

A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt  a 600 lelkes szatmári kis falu, Panyola. A Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepi rendezvénye a korábbi győztes, Nagypáli községben zajlik ma és holnap (május 24-25.). 

 

 

Példaértékű az önkormányzat helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztése – ez áll egyebek mellett a település pályázatát, munkáját értékelő zsűri összegzésében. Ma már a település egyet jelent a  „nemtudom” szilvából készült pálinkával, lekvárral, aszalvánnyal, s nem utolsó sorban a Panyolafeszt (idén augusztus 2-4. között lesz) rendezvényével. 

 

 

A ’Panyola brand’ megteremtésével és folyamatos fejlesztésével mára elérték, hogy messze földön híressé vált nevük, pedig szinte ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint sok hasonló falu akár itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, akár az ország más tájain. Muhari Zoltán polgármester elmondta: a titok talán az, hogy egyrészt tudatosan kereste és találta meg saját arcát a település, másrészt alapoznak a lakosokra. Pedig itt is kilométereket kell utazni a legközelebbi munkahelyig, innen is elvándorolnak a fiatalok, ez is elöregedő falu lett, mégis vannak szilárd pontok, amelyek kapaszkodót jelentenek. A panyolai pálinkával megalapozták hírnevüket, a Panyolafeszt nyári zenei fesztivál  pedig fontos bevételi forrása lett a helyieknek. Tudják, hogy a hagyományőrzés, a népszokások, a gasztronómia, no meg a falu természeti adottságai  együttesen segítették fel  hazánk turisztikai térképére Panyolát.  

A díjnak nagyon örülnek, tíz év munkája van benne – fogalmazott a település első embere, akinek talán legfőbb erénye, hogy tudja: a jelen döntéseinek messzeható következményei vannak. Ennek szellemében teszi a dolgát, küzd a napi gondokkal és keresi a továbbfejlődés lehetőségeit. Panyola hamarosan a vízi turizmusba is bekapcsolódik, az újabb sikeres pályázat segítségével tovább erősítik a Panyola brandet.  

 

További információk: www.panyola.hu

Írta: Demeter Zsuzsa

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2018-05-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk