Gourmet fesztivál

Gourmet fesztivál

Gourmet fesztivál

 

 

A Millenáris volt a helyszíne május 18-20 között az OTP Bank Gourmet fesztiváljának, amely már előzetes programjában is fantasztikus gasztronómiai élményeket ígért. És megtartotta az ígéretét. A bőség zavara állította megoldhatatlan döntések elé a látogatókat, szinte minden négyzetméteren kiváló séfekkel, a világ tíz legjobb éttermének standjával, cukrászdák kitelepült vonzó kínálatával, osztriga bárral, rövid italok készítőivel, és borászatok, valamint kézműves sörök pavilonjaival találkozhattunk. A Gasztroszínpadon folyamatos műsor során Mautner Zsófia és Jókuti András beszélgetett neves éttermek képviselőivel, séfekkel, vagy éppen a pizza készítés rejtelmeivel lehetett ismerkedni.

            Az Elektrolux különleges vietnámi májpástétomos húsételt kínált a buciban, volt cég, amelyiknél fűszerkeveréket állítottak össze a vendég kedvére és az általa kiválasztott ízesítőkből. A belga sör pavilonban ott volt a Delírium Tremens is.

            Burgenland pavilonjában az Esterházy pincészet Quinquin rosé pezsgőjét lehetett kóstolni, amelyet az 1715-ben született, sármos Franz Esterházyról neveztek el. A palackos erjesztésű Pinot Noir-ból készült, most „kaviárral” kínált italban a kis gömböcskék valójában szőlőzseléből alakított kis gyöngyök, amelyek a kellemes italt még érdekesebbé tették.  Barabás Patrik, a Burgenland Tourismus közép- és kelet-európai marketing menedzsment képviselője elmondta, az osztrák tartományban jók az ételek és az italok, fontos a gasztronómia szerepe. Ahogy megemlítette, ahol szeretettel terítik az asztalt, ott az étel is finomabb. Első alkalommal érkeztek a fesztiválra, hogy a jelenlétükkel, kínálatukkal is felhívják a figyelmet országrészükre. Statisztikájuk szerint a belföldi vendégek alkotják a hozzájuk érkező turisták 80 százalékát, őket németek követik, harmadik helyen viszont a magyarok állnak. Ínyenckalauzuk, amelyet a fesztiválra is elhoztak, az aktív pihenést kedvelőknek olyan érdekességeket sorol, mint a Fertő-tó környéki kiruccanásokat, a biciklitúrákat, lovagvár látogatást, vagy éppen egy régi vasúti szakaszon a hajtánytúrát a síneken.  Most Burgenland válogatott ízeit Kovács Lázár séf készítette és mutatta be. Budán, a Németvölgyi úton a KisBécs vendéglőben is kínálják mintegy 40 osztrák pincészet borait. Itt megkóstolhattuk a Prieler borászat fehér és vörös borát. Mint Georg Prieler kérdéseinkre elmondta, 1347 óta folyamatosan létező családi gazdaságuk dűlőszelektált, az ételekhez jól alakuló borokat készít. A szőlészet különösen jó helyen van, Magyarország felől a meleget, a hegyektől a hideget kapják. A 2011-es évjáratuk Ausztria legjobbja lett. Bioborászat az övék, bár ezt nem jelzik az üvegeken. Csak szerves trágyát használnak, azt is két év érlelés után. Egy fürt szőlőt hagy meg, a szőlőtőkével kíván jót tenni. A paprikás csirkéhez a kékfrankosát, a fertőtavi fogashoz a Pinot blanc-ot ajánlja.  

Írta/Fotó: Dr.Hajós Anna

2018-05-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk