Ház a fán a Szepességben

Ház a fán a Szepességben

Ház a fán a Szepességben

 

 

Egy tölgyfalevél jelzi az erdei úton, hogy hol kell befordulni az erdőbe, hogy egy keskeny kis úton elérjünk egy tölgyfára épített házhoz. Úgy képzeljük el ezt a napokra bérbe vehető kunyhót, mint egy kis édenkertet, két szobájából, amelyet a fák ágai fonnak át, egy kis úgynevezett erkélyre léphetünk ki, ahonnan belátni az erdő szemmel elérhető részét. A hely Szentgyörgy (Svätý Jur) erdejében található.

Lelátni a vendéglátók asztalára, amelyen többfajta bort is kínál a házigazda, ezzel is mintegy a Kis-Kárpátok borútat népszerűsítve. A tiszta és kényelmes toalett is elérhető helyen van.

Michal Bazalik borász, valamint felesége és egy építész barátjuk ötlete valósult meg ebben a házban, ahol saját borukat kínálják, és az erdő csendéjében való pihenést garantálják.

- Voltak itt télen olyan vendégek is, akik Sanghajból érkeztek, és nagyon jól érezték magukat – mondta a borász, aki szerint több ilyen kuckót nem terveznek, nem akarják az erdőt benépesíteni.

A Kis-kárpátok borútat szeretnék ezzel is népszerűsíteni, az abban rejlő lehetőségeket, de közben két, vagy négy embernek, vagy családnak a teljes intimitást tudják nyújtani.

 

 

 

Több lábon is állnak, hiszen van egy reneszánsz borházuk is (Renesančný vinohradnícky dom) az udvarházat még renoválják, de már fogad vendégeket. Még messze van attól, hogy kész legyen, de látni, ha befejezik a munkát, minden képzeletet felülmúl majd pincéjével, boltozatos termeivel, éttermével, csodás udvarával.

Modor, vagyis Szentgyörgy bortermelő terület, napjainkban 411 hektáron termesztenek itt szőlőt. A terület jellegzetes szőlőfajtái közé tartozik a Rizlingszilváni, a Rajnai rizling, a Peszeki leányka, a Kékfrankos és a Szentlőrinci. A borpince-látogatást és a borkóstolót novemberben, a Nyitott Pince Napok idején célszerű tervezni.

Az erdei kuckó, és a borház egész évben várja a vendégeket.

Írta/Fotó: Bódi Ágnes

 

2019-06-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk