Lélekkel teli Vietnám

Lélekkel teli Vietnám

Lélekkel teli Vietnám

 

 

            Az utóbbi években egyre több magyar turista fedezi fel Vietnámot. A Dél-kelet ázsiai ország Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztériumának Nemzeti Turisztikai Hivatala a KKM Turizmusdiplomáciai főosztályának támogatásával most sajtónyilvános üzleti megbeszélést tartott a Radisson Blu-Béke hotelben. Ez az országuk első ilyen konferenciája, amelyen részt vett a turisztikai hivataluk több képviselője, Nguyen Tien Thuc, Vietnám magyarországi nagykövete, valamint Vincze Zsuzsanna, a KKM főosztályvezető-helyettese.

            A hozzánk érkezett delegációban képviseletvezetők és utazási irodák vezetői, szállodák, szállodaláncok és a Vietnam Airlines igazgatói is érkeztek, hogy személyes kontaktus során ismertessék területük érdekességeit, kínálatát a magyar utazási szakemberekkel.

 

 

            A nagykövet üdvözlő beszédében kiemelte a két nép közötti szoros kapcsolatot, amely egyrészt a vietnámi háború során a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaiként ott tevékenykedő magyar katonatisztek iránt érzett hála, másrészt a Magyarországon tanult, itt végzett ösztöndíjas vietnámi diákok szép emlékei révén alakult ki. (napjainkban is évi 200 vietnámi fiatalnak biztosítunk ösztöndíjat és tanulási lehetőséget a számukra legérdekesebb területeken.) A számok tükrözik, hogy nagy lépésekben halad előre az indokinai térségben az országuk. Míg például 1990-ben 1 milliárd dollár volt az exportjuk, tavaly már 215 milliárdot értek el, idén a céljuk a 240 milliárdos összeg.

Turisztikai Hivataluk főigazgatója, Nguyen Van Tuan ismertette, hogy az idegenforgalom egyre nagyobb szerepet játszik a Dél-kelet ázsiai ország életében, a fejlődés itt is ugrásszerű. 1994-ben egymillió vendég érkezett, 2015-ben 8 millió és idén tervezik a 16 millió turista érkezését, közülük várhatóan 2 millióan Európából jönnek. Vietnám vonzereje a gyönyörű természeti táj, a 3200 kilométeres tengerpart, a gazdag történelem, és a különleges gasztronómia.

            Vincze Zsuzsanna leszögezte, örömmel segítették a két ország üzleti partnereinek a találkozását. Távoli és izgalmas desztináció ez. A vietnámi magyar nagykövet élénk gazdasági kapcsolatról számolt be a minisztériumban ezen a napon a két ország között. A turizmus a fejlődés hajtóereje, és egyúttal további gazdasági kapcsolatok lehetősége is. Magyar Kulturális központ épül Hanoiban. Budapesten pedig – mint a nagykövet úrtól megtudtuk, - a követség mellett vietnámi kulturális központot alakítanak ki.

A feltett kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy nagy érdeklődésre tarthat számot északon Hanoi, az ország közepén az óriási barlangok, délen pedig a Mekong delta. 60 nemzetiség él az Vietnámban, több a hegyek között, kicsiny falvakban, ők megtartották ősi szokásaikat. A vízum megszerzésének könnyítésére törekszenek. Maximum tíz nap alatt megadják, sőt most már elektronikus úton is megkapható. (25 dollár) Az egykor ott szolgált 500 magyar katonatisztnek nem kell vízum.

            A Vietnámi Állami Bábszínház művészei kedves műsorban mutatták be a helyi táncokat. A vendégeket nemzeti viseletükben fogadták sokan.

Az egyik szállodalánc, a Little Hoi An képviseletében John La igazgatótól megtudtuk, hét butik hotel van a tulajdonukban, mind 4-5 csillagos szolgáltatást nyújt. Egy a tengerparton, a többi pedig az UNESCO világörökség Hoian város centrumában található. Itt XVII. századi, összefüggő városképet alkotó építészeti emlékek tekinthetők meg. A városnak 90 ezer lakosa van. Autentikus a helyi kultúra, családiasan meleg a légkör ezekben a szállodákban, hagyományos öltözékekben, szívélyes vendégszeretettel várják az ide érkezőket, a bemutatott film alapján minden kényelemmel felszerelt, egyszerre modern és hagyományőrző házaikban.

            A Discover East egzotikus desztinációkba szervez utakat. Az utazási iroda igazgatója Nguyen Hong Ha

 

 

 

megemlítette, egész Vietnámban, északtól Délig kínálnak különleges látnivalókat, 12, de akár öt napra is. Van köztük repülővel megtett, az ország közepén megszakított, és van tengerparti nyaralás egyaránt. Kapcsolataik révén sikeres utakat bonyolítanak több országon keresztül, Kambodzsa és Laosz is szerepel a kínálatukban. További érdekesség, hogy a sokak által kedvelt golfturizmus is összeköti Vietnámot, Kambodzsát és Laoszt. Pályák találhatók a tengerparton és a hegyek között egyaránt. A cég touroperátorként intézi Hanoi székhellyel a be és kiutaztatást. Tapasztalatuk szerint a vietnámiak leginkább Európába szeretnek utazni. 99 százalékban üzletembereknek szerveznek utat, de sok a családi nyaralás is a vakáció megkezdésétől.

A Vietravel touroperator cég franciaországi igazgatója, Ylinh Lé

 

 

nyugat-, közép, és Dél-Európa turistáit utaztatja Vietnámba. Mint a hölgy elmondta, a magyarok leggyakrabban Isztambulon keresztül, Hanoit érintve érkeznek a vietnámi célállomásaikra. Van belső légi járatuk is.

A Luxury Travel alapító tulajdonosa, Pham Ha úr cége élmény utakat, hajóutakat, és a császári titkok nyomába vezető kirándulásokat szervez. Kínálatában golf, konferencia turizmus, wellness és spa, családi nyaralások, romantikus utak, és gasztronómiai, vagy éppen hidroplános körút egyaránt szerepel. Sőt egész Dél-kelet Ázsiába visznek utasokat.

 

 

A vetített tájak gyönyörűek, smaragd zöldek a vetések, elképesztően kék a tenger, és valóban mindenütt mosolyognak az emberek.

Írta/Fotók: Dr. Hajós Anna

2018-06-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk