Megszületett a döntés: Magyarország tortája

Megszületett a döntés: Magyarország tortája

Megszületett a döntés: Magyarország tortája

 

 

            Az Országházban tartott sajtótájékoztatón ismerhettük meg az augusztus 20-i termékverseny idei győzteseit, valamint a programokat, amelyekkel a budapesti, ám egyúttal országos háromnapos rendezvény résztvevőit szórakoztatják.  A tájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő ismertette a résztvevő művészeket, köztük Szarka Tamást (Ghymes együttes), aki a tűzijáték zenei aláfestését alkotta, és énekével részt vett a mű felvételén Miklósa Erika. Ott volt Janza Kata, a kávéházak és fűszerek házigazdája, megjelent a Tankcsapda csapata, ők a Gellért szobornál adnak majd koncertet. Az ünnep szervezését a Miniszterelnöki Kabinetiroda koordinálja, fő felelőse, egyben a lebonyolításért felelős operatív törzs vezetője Kovács Zoltán kormányszóvivő. A három nap alatt a programok egymást követik. A Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett felhúzzák a nemzeti lobogót, honvédtisztek avatására kerül sor. Lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet, a Várban a Mesterségek ünnepét tartják.

            Augusztus 20-án, a tűzijáték során 200 bomba, 2000-nél több üstökös, összességében 21 ezer effekt kerül fellövésre. Mint az eseményt levezénylő pirotechnikus, Leskovics Éva elmondta, repeszmentes anyagokkal dolgoznak, és bármilyen baj esetén egyetlen gombnyomással leállítható a folyamat. A fogyatékkal élőknek az Olimpiai parkban alakítanak ki a látvány élvezetére alkalmas helyet. A befejezésnél a nemzeti színek és az arany fog dominálni.

 

 

            Az országház Vadász termében bemutatták egyúttal a megalkotók az idei Magyarország tortáját és a Magyarország cukormentes tortáját. Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke jelentette be, hogy a komáromi Jánoska cukrászda „Komáromi kisleány” elnevezésű, Sztaracsek Ádám cukrász által megálmodott, természetes alapanyagokat tartalmazó tortája nyerte el a rangos címet. Körte, csokoládé, fahéjas, diós roppanós réteg és méz, gyömbér alkotja harmonikusan. A Magyarország cukormentes tortája idén a budapesti Nándori cukrászda hozzáadott édesség nélkül készített süteménye lett. Nándori László cukrászmester készítményének mandulapiskóta, meggy, darabos dió mellett pikáns citromlé és tetején „habfelhő” a jellegzetessége.

 

 

            A Magyar Pékszövetség augusztus 20-i termékversenyét, a Szent István napi fehérkenyér kategóriában az andornaktályai Kurdy Family Pék kft. „Várhegyi Deres” fantázianevű, 12 órás, hagyományos kovászolással készült kenyere nyerte. A laza, ropogós héjú, gömbölyű, és jellegzetesen metszett kenyér – kóstolás után mondhatom – csúcskategória.

            A tortákat és a kenyeret augusztus 18-tól a megnyíló Magyar Ízek Utcája alkalmával kóstolhatja a nagyközönség.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

             

2018-08-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk