Elindul a Magyar Kézműves Szövetség Vörösmarty téri utazó ládája

Elindul a Magyar Kézműves Szövetség Vörösmarty téri utazó ládája

Elindul a Magyar Kézműves Szövetség Vörösmarty téri utazó ládája

 

 

Szerző: Pótor Melinda

Fotó: Magyar Kézműves Szövetség

 

A napokban derült ki, hogy a COVID-világjárvány miatt elmarad az idei Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A több mint két évtizede működő emblematikus adventi vásáron többnyire a Magyar Kézműves Szövetség tagjai kínáltak egyedi alkotásokat a szakmai zsűri válogatása alapján. A napokban az új helyzethez alkalmazkodva útjára indul a Vörösmarty téri utazó láda. A szövetség célja  ezzel a kezdeményezéssel, hogy minél többen megismerjék  manufaktúráikat, termékeiket, az áraikat. Bíznak abban, hogy sokan segítségükre lesznek, s az egyszeri és megismételhetetlen kézműves alkotásokat választják majd az érdeklődők  szeretteiknek. Sokak kedvenc és elismert családi  karácsonyi vására, az adventi kavalkád így mindenki számára újra azonosítható lesz az ünneppel, a szeretettel, a vidék, Budapest és az ország hagyományaira épülő különleges, újszerű  vásárlási lehetőséggel - tudtuk meg Szabó Katától, a Magyar Kézműves Szövetség elnökétől.

A lassan tíz éve megalakult Szövetség közel 60-70 alkotója, több mint 100 családnak és közel 500 embernek teremt kis manufaktúráikban munkát. A járvány miatt az idei tavaszi és téli tradicionális vásárok elmaradtak-elmaradnak, s így főbb bevételi forrásuk kiesik. A turizmus visszaesett és ez negatívan érintette a kézműveseket is. A kézműves családok a vásárokra készülve már fél évvel ezelőtt megvásárolták az alapanyagokat és műhelyeikben szorgosan dolgoztak, hogy minél több egyedi alkotás kerülhessenek idén is a fa alá. A hír mindenkit rosszul érintett, hiszen ezeknek a mestereknek az elmúlt időszakban alig volt bevételük, sorra maradtak el a fesztiválok, a nagyobb  összejövetelek. Az idei év annyira ellehetetlenítette az alkotóikat, hogy félő, a több mint 20 tradicionális szakmát még képviselő szövetség nem tud talpra állni és műhelyeit újra megnyitni. Pedig ők azok, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Nyitott Műhely Programjaikkal megmutassák a fiatalabb generációnak is a kézzel készült remekeket, hátha kedvet kapnak ezekhez az ősi tevékenységekhez. Tavaly a szövetség tagjai minőségi munkáikkal képviselték a brüsszeli HUNGAstRY magyar gasztro-fesztiválon a hazai tárgyalkotó kultúrát, s a Vörösmarty téri rendezvényükkel pedig kivívták a 10 legjobb Európai adventi vásár címet. Tagjaik az UNESCO Világörökség, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt rangos elismerését is megkapták.

 

Szövetségünk folyamatosan ötletajánlóval jelentkezik facebook oldalán, hogy segítsünk egyedi kézműves meglepetést,  ajándékot adni szeretteiknek.

 

Facebook: Magyar Kézműves Szövetség

www.kezmuvesszovetseg.hu

 

2020-10-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk