MYWAY: Repüljünk Tbiliszibe

MYWAY: Repüljünk Tbiliszibe

MYWAY: Repüljünk Tbiliszibe

 

 

            Már a XIX. században érdekes kötődés alakult ki a grúzok és a magyarok között egy költő és egy festőművész révén. Sota Rusztaveli, a középkori grúz irodalom kiemelkedő alakja a XII. században írta meg elbeszélő költeményét, „A párducbőrös lovagot”, amelyet az ország nemzeti eposzának tart. Zichy Mihály, aki hosszabb ideig az orosz cár udvari festője volt, 1881-82-ben Grúziába látogatott, élőképeket rendezett a költeményből, majd 26 rajzot készített a műhöz, amely ezekkel jelent meg mind a grúz, mind a nemzetközi kiadványokban. Tbiliszi szívében szobrot állítottak a nemzeti festőjükként tisztelt művésznek, és ma is utca van elnevezve róla. Magyarul is megjelent az eposz az illusztrációkkal 1917-ben, majd 1954-ben.

            Utazási irodáknak és újságíróknak mutatkozott be az új grúz magán légitársaság, a Myway Airlines, amely közvetlen járatot biztosít Grúzia – most már Georgia – fővárosába, Tbiliszibe. Autentikus helyen, egy budai grúz étteremben, az ARAGVI-ban találkozhattunk Zaal Gogsadzeval, Grúzia magyarországi nagykövetével, Tea Todua konzullal, a légitársaság képviseletében Gabriela Arakelyannal. A nagykövet üdvözlő beszédében kiemelte, hogy törekszenek a két ország gazdasági és turisztikai kapcsolatának erősítésére, és ebben fontos szerepe lehet az új légitársaságnak. A Budapest Airport részéről az eseményen részt vett Szarvas Gábor és Ritter Máté. Utóbbi arról beszélt, hogy a repülőtér utasforgalma egyre nő, jelenleg közel 13 millióan érkeztek ide. Terveik szerint rövidesen elérik a 15 milliós utas számot. Ebben szerepe lesz a Tbiliszibe repülő Mywaynek is. Fejlesztéseik közül kiemelte a reptéri új szállodát, a készülő ötszintes parkolóházat, a több útlevélkezelő pultot. Megemlítette, hogy 100 százalékos a repülőtéri üzletek kiadása is. A grúz társaság magyarországi kereskedelmi vezérképviselete, a CEAS (Central European Aviation Solutions) Kft. részéről Bálint Csaba ügyvezető igazgató üdvözölte a megjelenteket és ismertette a legfontosabb adatokat.

 

 

            A Myway – amelynek igen szellemes nevet találtak „keresztszülei” – kínai pénzügyi háttérrel alakult, grúziai befektetésként. 2018-ban kapta meg a működéshez szükséges üzemeltetési engedélyt, és első charter járatát májusban teljesítette. Június óta működnek menetrend szerinti járatai. Jelenleg elérhető célállomásai Budapest, Kijev, Harkov, Róma és Tel-Aviv. A közeljövőben tervezett járatnyitásai: Athén, Moszkva, Dubai. Két Boing 737-800-as géppel repülnek; jövőre további kettőt állítanak ebből a géptípusból forgalomba, várhatóan az elsőt áprilisban. A fedélzeti ellátás magas színvonalú, meleg ételekből álló menüsort, desszerteket, forró italokat, ásványvizet és egyéb üdítőket, grúz borokat és alkoholos italokat kínálnak. A business osztályon a menü és italválaszték további különlegességeket is tartalmaz. Nataliia Svile a Myway Airlines képviselője Grúzia történelmi, vallási emlékeire hívta fel a figyelmet. Újságírói kérdésre elmondta, kiválóak a sípályáik, jók az utak, a közlekedési lehetőségek és autó is bérelhető. Sokan beszélnek angolul az országban. További szerencsés vonzerő, hogy nem kell a magyaroknak útlevél a belépéshez, elegendő a személyi igazolvány.

            Kedvező a súlykeret megállapításuk: a turista osztályon 25, a business osztályon 40 kiló utasonként. További lehetőség a személypoggyász, amelyet ugyancsak meghatározott kilogramm szerint vihetnek fel az utasok a gépre. Speciális igények esetén a Myway magyarországi képviselete ad felvilágosítást.

            Mint megtudtuk, a két főváros között a repülési idő Budapestről 3 óra 10 perc, Tbilisziből Budapestre 3 óra 30.

 

 

            Néhány mondat kihagyhatatlan az étteremről. Hagyományos grúz ételekkel és ízekkel ismerkedhetnek az idelátogatók, és olyan terített ünnepi asztallal, amely tükrözi a vendég iránti tiszteletet és szeretetet. A helyiségben örömmel fedeztem fel Piroszmani naiv festő képeit, köztük a tbiliszi grúz árusok vacsoráját, a népviseletüket, kardjaikat és persze nem maradhatott ki az a borosüveg sem, amely a Ioszif nevet viseli, rajta pedig domborodik a grúz Viszarionovics…

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2018-11-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk