Nagy badacsonyi kóstoló a New Yorkban

Nagy badacsonyi kóstoló a New Yorkban

Nagy badacsonyi kóstoló a New Yorkban

 

            Idén minden eddigi itteni rendezvényüket felülmúlta a Badacsonyi borvidék kóstolója a New York palota Róma termében. Mint Váli Pétertől, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület egyik szervezőjétől megtudtuk, 35 borászat több mint 150 féle bora mellett újdonságként 15 turisztikai szolgáltató is megjelent kínálatával. A teremben folyamatosan hullámzott a sok kóstoló, érdeklődő, akik számára az is fontos volt, hogy az adott, éppen ízlelt borról és a borászról is minél többet megtudjanak. Élvezhették a borvidékre jellemző, egyedülálló jegyeket, a bazalt, a homokkő hatását. Sokan a hazai, sőt itt honos fajtákat kóstolták, a kéknyelűt, a rózsakőt, szürkebarátot. A Badacsony egyik legkisebb pincészetének, a Németh pincészetnek a kézműves borai, szálláslehetősége mellett különlegesen szép prospektusa is felhívta a figyelmet kínálatukra. A megnyerő sárga muskotályuk, a 2015-ös olaszrizling mellett a különlegességnek számító kéknyelűből készült bonbon állított meg sok érdeklődőt az Istvándy pincészet asztala mellett.

            Ez a délután ide vonzotta a borvidék szerelmeseit, de azokat is, akik most kívántak ismerkedni boraikkal, szolgáltatásaikkal, programjaikkal, szálláshelyeikkel. Eljött kínálatával a badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Központ, ahol interaktív tárlatvezetésen lehet megtudni sok mindent a tanúhegyek, a bazaltvulkanizmus, a Balaton keletkezéséről, a szűkebb környezet állat és növényvilágáról, a hajózásról, a környezetvédelem fontosságáról. Felhívták prospektusaikban a figyelmet például a Nádi szél vízitúra tanösvényre, kajak és kenutúráikra, családias strandjukra.

            Ugyancsak ennek a településnek a büszkesége a Lábdi Piac, amely minden szombaton a strand mellett kínálja a régió ízeit, helyi termelők minőségi termékeit. Míg a felnőttek vásárolnak, a gyerekeket játéksarok, mezítlábas ösvény, nyuszi simogató várja. És kutyabarát a helyszín.


Nagy badacsonyi kóstoló a New Yorkban


            Szigliget várával, annak egész éves színes programjával, közel száz műemlékével, vagy helyi védettségű épületével, de természeti adottságaival is vonzza a vendégeket. Itt van a térség egyik legjobb strandja, hajó és csónak kikötő, horgászati lehetőség egyaránt biztosított és a nyugalom, mert nem halad keresztül rajta sem vasút, sem főút.

            A régió szállodái mellett bemutatkoztak az Észak-Balaton gasztronómiai kincseire és természetesen a helyi borokra építő vendéglátóhelyek is, a Tilla, amely a vadételekre épít, a Hotel Neptun, amelynek konyhája hagyományos, regionális és szezonális konyhát visz.

            Ez a badacsonyi rendezvény a kitűnő borokra támaszkodva az egész régió jövője, turizmusa számára fontos lépést tett a kiszélesített jelenléttel.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-04-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk