Sörös kisüzemek nagy lépés előtt

Sörös kisüzemek nagy lépés előtt

Sörös kisüzemek nagy lépés előtt

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Azzal, hogy a Parlament elfogadta a Kereskedelmi törvény módosítását, végre megnyílt egy lehetőség a kisüzemi sörfőzdék előtt, hogy söreiket ne kizárólag saját vendéglátóhelyeiken, vagy a különféle sörfesztiválokon értékesíthessék, hanem az olyan vendéglátóhelyeken is, melyek a magyar sörpiacot több mint kilencven százalékban birtokló nagy multinacionális cégekkel álltak termékkizárólagosságot biztosító szerződésben - tudtuk meg Gyenge Zsolttól, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnökétől.

 

 

 

 

A hazai sörpiac hátrányos helyzetben tartja a kisüzemeket - folytatta az elnök- ugyanis sehol a környező országokban nem találunk olyant, hogy a piacon kizárólag milliós kapacitású sörgyárak működjenek. Például Csehországban mintegy negyven olyan közepes méretű sörfőzde működik, mely jellemzően hazai tulajdonú és a „minipivovarok” száma is ötszáz körüli. Említhetjük még Ausztriát is, ahol tradicionálisan is több tucat a húsz-százezer hektoliter közötti éves termelésű, családi tulajdonban levő, a régióhoz kötődő sör.

Itthon egyetlen ilyen főzdét találunk, a pécsit, mely évente kétszázezer hektolitert főz. Mellette is eltörpül a mintegy nyolcvan hazai kisüzem, mert többségükben jóval tízezer hektoliter alatt értékesítenek a korlátozott lehetőségek miatt. A nagy élelmiszerláncokban, a kis mennyiség okán, csak néhány kisüzemi sörmárkával találkozhatunk. A többség azonban nem rendelkezik nagyobb kapacitású palacktöltővel és csak keveseknek van doboztöltő berendezése, így ezek a termelésüket vendéglátóhelyeken, alkalmi eseményeken hordóban, vagy webáruházban értékesítik.

 

 

 

 

A törvény életbelépését követően nem köthetők kizárólagosságot biztosító vendéglátóhelyi szerződések, és a már érvényben levők is csak 2021 közepéig maradhatnak érvényben. Így a nagyjából hatszázezer hektoliteres csapolt sör piac ötöde, azaz mintegy százhúszezer hektoliter értékesítési lehetősége nyílik most meg a kisüzemek előtt, ezzel a forgalmukat akár meg is duplázhatnák.

A mintegy 80 magyarországi és székelyföldi tagot számláló Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) úgy látja, hogy ezzel a törvénymódosítással a fogyasztók számára nagyobb választékot, a megszokottól különböző sörtípusokat, azoknak, akik ezekben a főzdékben dolgoznak, több munkahelyet és biztonságot jelenthetnek.

 

 

 

2020-07-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk