Téli előzetes Szlovákiából

Téli előzetes Szlovákiából

Téli előzetes Szlovákiából

 

 

            A Szlovák Turisztikai Képviselet utazási irodák szakembereinek és újságíróknak mutatta be a téli újdonságokat Szlovákiában. Sona Jelinkova, a képviselet vezetője elmondta, a magyarok által szívesen látogatott síterepek továbbra is vonzó kínálattal várják a túrázni, sportolni vágyókat ebben az évszakban is.

            A Magas Tátra hóviszonyai kiválóak, két repülőtér, a poprádi és a kassai segíti a könnyű odajutást. A látványban pedig a síelési lehetőségek mellett részt kap a több mint 100 tó, a 300 barlang, a 35 völgy. A biztonságot szolgálja a 13 hegyi mentőház, amelyekben állandó az ügyelet. A hely 200 éve a tüdőbetegek „Mekkája”, nagy gyógyulási esélyt kínálva. A turizmus is több évszázados itt. Nyári, téli és élményturizmus vonzza a vendégeket. Hat éve épül minden szezonra jégtemplom, mintegy 1800 tonna jégből, mindig más-más alakban. Idén a római Szent Péter bazilika mását fogják a művészek kialakítani, a templom pedig koncertek, esküvők helyszíne lesz. A sípályák, futópályák igénybevétele mellett részt lehet venni a kutyaszán versenyen, vagy csak figyelni őket. Magyarország második legnagyobb amatőr síversenyét is a Tátrában tartják, ennek érdekességeiről Klausmann Viktor és Gyenese Katalin számolt be. Farkas Miklós, a Lupus Travel vezetője elmondta, 2019. január 17-20 között kerül sor a négynapos amatőr sí kupára, amely már a 17. ilyen verseny. A Hórukk elnevezésű esemény sztárvendége St. Martin, a neves szaxofon- és pánsíp művész.

            A poprádi Aquacity 13 medencével várja télen, nyáron a fürdőzőket. Két élő leguán, gyermekmedencék, animációs programok, kedvezményes nyugdíjas belépő, lézer és szauna show számít az érdeklődésre, valamint a különleges cryotherápia, a hideg szauna, vagy jeges varázs. Ez utóbbi a japánok által kifejlesztett általános egészségjavító és helyreállító terápiás módszer, amelynél -150 és -190 C° hőmérsékletnek teszik ki az emberi testet. Fejlesztési terveik között szerepelnek jövőre új éttermek, új csúszdák.

            Poprádon karácsonyi vásárt tartanak. Felújítják a szállodákat, magasabb csillagszám elérése a cél. Tale változatos nehézségű sípályái mellett a 18 lyukú „Szürke medve” és a 9 lyukú gyakorlópályájával is csábít.

            A magyarok által már csak közelsége miatt is igen kedvelt Donovaly 11 kilométernyi sípályával, 14 felvonóval, két beülős felvonóval a legnagyobb gyermek Funparkkal vonz. Az utóbbiban 9 mozgójárda, karusszel meghajtású körhinta is található. Várhatóan az itt 2019. február 9-én sorra kerülő gyermek amatőr versenyen 250 rajtoló lesz; a támogató és az eseménynek nevet adó Hondától mindegyikük ajándékot is kap.  A szállást igénybe vevő vendégek Park Snow vendégkártyát kapnak, amellyel különböző kedvezmények járnak. A legtöbb vendég a V4-ek országaiból érkezik. Már a pénzügyi válság előtti számok jellemzik a forgalmat. Síbérletet venni és biztosítást kötni Budapesten is lehet a Lupus-Travel utazási irodánál.

            Mind a családok, mind a turisták egyre szívesebben látogatják a Bachledkát, a Tátrában kialakított lombkorona tanösvényt. Erről csodálatos kilátás nyílik az általa összekapcsolt három völgyre, a sí- és korcsolyapályákra. 24 méter magasban halad, és új perspektívából mutatja be a természetet.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2018-12-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk