A svédek már nagyon készülnek az Eurovízióra

A svédek már nagyon készülnek az Eurovízióra

A svédek már nagyon készülnek az Eurovízióra

 

 

A svéd fővárost az Eurovízió fővárosának is tekinthetjük, hiszen ez a dalverseny - amelyet többször megnyertek - szinte nemzeti ügy a svédek számára. Stockholm nagy erőbedobással készül az idei feladatra, m int az köztudott, a versenyt a Globe Arénában tartják meg május 10. és 14. között.

A svédek minden eszközt felhasználnak arra, hogy az egyébként igen költséges, de óriási országimázs növelő rendezvénynek minél élénkebb legyen a nemzetközi visszhangja. Egyszerre többszáz millió ember nézi majd világszerte az adást, - Izraeltől Ausztráliáig - amelynek szüneteiben természetesen bemutatják egész Svédország nevezetességeit.

Az adást a tavalyi nyertes Måns Zelmerlöw vezeti egy másik rutinos műsorvezetővel, Petra Mede-vel. Zelmerlöw nagyon népszerű egész Skandináviában, Petra pedig kitűnően beszél több nyelven – nagyszerűen kiegészítik majd egymást. A verseny szinte az egész városban zajlik majd, és nemcsak a glóbusz alakú stadionban: ennek szomszédságában egy másik fesztivált is tartanak, ahol híres svéd énekesek fognak fellépni.

Stockholm felkészült az ide látogatók fogadására. Az 2013-ban tartott malmői versenyt - illetve a várost – akkor több mint 30 ezer külföldi és belföldi turista tekintette meg, ami 65 ezer plusz szállodai éjszakát jelentett. Mivel Stockholmot könnyebben lehet elérni és a szálláshelyeinek száma is sokkal nagyobb, ezért bizonyára még többen érkeznek majd.

A városközpontban található népszerű park, a Kungsträdgården közepén építettek fel egy 81 méter magas kilátót, a City Skyliner-t, ami április 29-re készül el. Innen fantasztikus a kilátás szinte az egész városra. A torony 360 fokos panorámát nyújt, 60 embert fogad be egyszerre és mozgássérültek is látogathatják. A belépő 100 svéd korona, ami körülbelül 3200 forint.

A park május 2. és 14. között  Eurovision Village, azaz falu lesz.. Itt nemcsak koncerteket fognak tartani, de felépítik az Euroclub-ot és az Euro Fan Café-t 2800 négyzetméteren, két emeleten. Itt a résztvevő országok delegációi – köztük a magyarok, Fehérvári Gábor Alfréd, azaz Freddie és munkatársai – valamint a fesztivál látogatói kávéznak és pihennek majd, miközben a verseny próbáit tudják nagy tévéképernyőkön követni. Esténként a helyszín átváltozik éjszakai szórakozó hellyé.

Most már irány Stockholm, és persze drukkoljunk Freddie-nek, akinek máris nagyon sok rajongója van egész Skandináviában!

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Svéd Euróvízió

2016-05-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk