Ajándékozás svéd módra

Ajándékozás svéd módra

Ajándékozás svéd módra

Ajándékozás, Svéd, Karácsonyra, praktikusat,


 

Csak ne praktikusat!

Svédországban általában nem divat drága dolgot venni karácsonyra. A fő jelszó: csak semmi praktikusat! Az igazi ajándék az, ami fölösleges, divatos és cuki, de magadnak nem vennél meg.

 

Inkább jelkép és ötlet

Cipő, zokni, pizsama, egyszerűbb meleg sál, kesztyű szóba se jöhet. Nagy sértés lenne azt feltételezni, hogy akit meg akarunk lepni, annak nem telik ilyesmire. Sampont, tusfürdőt se ajánlatos, hiszen ezek az ápolatlanságra utalnának, és hétköznapi fogyasztási cikkek, kivéve, ha nagyon különleges, bio-natúr, kistermelőtől számított kollekcióról van szó. Bort, édességet lehet venni, de azt inkább akkor szokták, ha vendégségbe mennek. Egyébként vendégségbe sem állítanak be drága ajándékkal.

Ha mégis, a meglepetést mindig illik nézegetni, hosszan dicsérni, gusztálni, fő helyre tenni, a bor évjáratát, terroir-ját megbeszélni.

 

Márkásat és időtállót

Ha iparművészeti tárgyban gondolkodnak, akkor mindenképpen csak márkás design darab jöhet szóba, - üveg és porcelánimádóknak Orrefors, Rörstrand, Iittala - és olyan, ami illik az adott lakás stílusához. Például a család összead egy összeget egy márkás design fotelre a nagyi születésnapjára – aki azt még 20 évig fogja használni és az állapota tökéletes marad majd, hogy az unokák is élvezhessék.
A hobbira illik figyelni – a megajándékozandó gyűjteményének egy praktikus tartó-tárolót, vagy bemutató eszközt érdemes beszerezni, megbeszélve persze a családtagokkal - vagy éppen egy újabb ötvenes évekbeli retró porcelán tányért, ha ezt gyűjti szenvedélyesen.

Nagyobb műszaki cikkek nem jöhetnek szóba, mint ajándéktárgyak. A hűtő, a mosogatógép, sok helyen a mosógép ugyanúgy része a bérelendő lakásnak, mint a konyhabútor, ez tehát nem lehet családi ajándék. Tévé, számítógép se, ezek ma már részei egy lakás berendezésének. Egyébként is annyiféle létezik és félévenként változik a tudásuk, hogy nem érdemes ilyenben gondolkodni, főleg fiataloknak ne.

 

Divat a retró

Az ajándék barátok, barátnők között inkább jelképes, mondjuk egy jópofa, lehetőleg retró karácsonyfa-dísz. Kevesen vásárolnak itt egyébként élő fenyőt, hiába teszi frissé fél Magyarországnyi fenyőerdő Svédország tüdejét, egyetlen fa kivágása is bűntett. Élő, erre a célra termesztett fenyőt ennek ellenére árusítanak, de vagy kiültetik, vagy visszaváltják a helyi IKEA-ban. A legtöbben műfenyőt állítanak fel a szobában, vagy a kertben lévő fákat díszítik fel. Inkább maggal és különféle bogyós ágakat helyeznek fel nagyobb áttetsző üvegvázákban.

 

Virágot mindig

A virág mindig aduász. Az amaryillis itt tipikusan karácsonyi virág, a karácsonyi kaktusz is kedves ajándék, még inkább a hajtatásra alkalmas jácintok, nárciszok, iriszek, fürtös gyöngyikék, amelyek a még oly messze lévő tavaszt idézik.

Írta Dr. Elek Lenke                                -  15. 12. 2013 -

Fotó: Helena Wahlman, Miriam Preis, Carolina Romare imagebank.sweden.se,

 


Größere Kartenansicht

---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2013-12-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk