Boldog új évet, svéd módra

Boldog új évet, svéd módra

Boldog új évet, svéd módra

 

 

Gott Nytt Är! Azaz boldog újévet! Nincs olyan svédországi család, ahol a skol, vagyis az egészségedre mellé nem hangzik fel ez a globális jókívánság. Legtöbbször otthon, szűk családi körben, amiben az is közrejátszik, hogyha nagyon rossz az idő, kinek is van kedve kimozdulni, és alagutat ásni a hóban. Nem beszélve azokról az ezrekről, akik egy-egy kis szigeten, vagy kicsi faluban laknak és ilyenkor nehezen tudnak közlekedni.

 

Nagyvonalú trakta helyett piknik

Ha vezet egy svéd, nem nagyon iszik alkoholt, ezt itt igen szigorúan veszik. Nagyvárosokban a fiatalok, jó barátok, osztálytársak persze házibuliznak, ami azért nem pontosan olyan buli, mint itthon. Egyrészt nagyon korosztályhoz van kötve – akkor viszont minden megengedett – a középosztály már erősen meggondolja, kit enged a lakásba. Nagyvonalú traktákra ne számítsunk, divat a piknik – mindenki hozzon valamit – sőt, az sem ritka, ha mindenki cipeli   otthonról a saját megbontott flaskáját és abból kortyolgat. Ez udvariassági gesztus a háziak felé.

Mindez arra a /tévhitre/ vezethető vissza, hogy az alkohol itt drága. Ám arányaiban – az üzletben vásárolt - nem sokkal drágább (a svéd fizetésekhez képest) mint itthon, a magyar jövedelmekhez viszonyítva. Az közismert, hogy csak külön boltokban lehet kapni alkoholt, és csak zárt kirakatú üzletben, mint nálunk a cigarettát újabban. Itt nagyon vizsgálják a nagykorúságot is, olykor igazolványt kérnek.

 

 

Vodka, pezsgő, sör

A svédek viszonya a szeszes italokhoz az 1900-as évek tragikus mértékű alkoholfogyasztása miatt speciális. Mindig kell ürügy a koccintáshoz, másképp „bűnnek”, alkoholizmusnak számít. A forralt bor helyett glögg járja, édes fűszeres bor, de a puncskészítés is kedvelt. Koktélt főleg nyáron kevernek. A hazai pálinka mellett a bogyós gyümölcsökkel ízesített vodkák és likőrök némelyike az orosz vagy éppen a román italkínálatra emlékeztet. Sör mindig jöhet, élelmiszerboltban csak nagyon alacsony alkoholfokú kapható, ez többnyire a Pripps. A pezsgő itt igazi ünnepi ital, nem isszák annyiszor, mint itthon, csak ha ok van rá, és jobban megbecsülik. A minőségi borfogyasztás az utóbbi 20 évben jelentősen megnőtt: egész korosztály nőtt fel, amely szinte borászati szakemberré, sommelier-vé képezte magát, bár  a bor nem igazán szilveszteri ital.

(A klasszikus pub vagy kocsma nem létezik, az étteremben pedig nagyon drágák az italok.)

A menü nagyobb családi szilveszterekkor izgalmas és finom, de nem roskad az asztal és senkit nem unszolnak, hogy még igyon, egyen.

 

 

Hal és saláta minden mennyiségben

Az év végi svédasztalon is mindig van hal, a legkülönfélébb formákban. A svéd, vagy ha úgy tetszik, finn kapros-póréhagymás-sárgarépás-krumplis halleves ilyenkor nem dívik, hiszen az forrón jó, de a halas pástétomok, az asztalra csakúgy kirakott, citrommal, kaporral díszített lazacok, heringek, olajbogyók vagy halkrémes szendvicsek elengedhetetlenek. Saláták minden mennyiségben, bébicékla és bébirépa, utóbbiak forrón sütőben sütve, főtt krumpli, petrezselyemmel vagy kaporral megszórva, húsgolyók, mártások, sokféle barna kenyér és vaj soha nem hiányozhat az asztalról.
A fiatalok körében igen kedveltek a különféle nemzetek ételei, főleg az olasz, az indiai a görög fogások, amelyeket már gyerekkorukban megszoknak. Nemcsak azért, mert az iskolai menza étlapján is találkoznak velük, hanem a szüleikkel már kiskorukban bejárták a világot.

Mivel az ország 15 százaléka nem svéd (vagy ha annak is vallja már magát, nem itt született és a szülei sem svédek) nagyon színes errefelé a szilveszter – minden bevándorló nemzet otthoni szokás szerint is ünnepel.

 

A Budapest szeletnél  nincs finomabb

A karácsonyi süteményekből még ilyenkor marad. A fiatal vagy elfoglalt háziasszonyok készen veszik a szinte kötelező sáfrányos-mazsolás kis karácsonyi kalácsot, vagy éppen a kedvenc zöld marcipános hercegnő tortát, ez utóbbi elkészítéséhez tényleg gyakorlat kell.

A legfinomabb svédországi sütemény, amit Stockholmban ettem, Budapest szelet névre hallgatott. Ma már a múlt homályába merül, vajon melyik kivándorolt magyar cukrász honosította meg. Nem hasonlít azonban se a zserbó szelethez, se a doboshoz se, annál könnyebb, krémesebb.

 

 

Fagylalt a király beszédéhez

A mélyhűtőben télen is ott várakozó fagylaltos bödönök mindig jól jönnek, ha édességet kell feltálalni: egy kis lefagyasztott-összeturmixolt bogyós gyümölcs mellé mindig jól jönnek.

A szilveszteri tévéműsor itt mindig téma, főleg a középkorúak körében, de nincs gond, ha rossz a műsor, hiszen készülnek rá, hogy „bejátsszanak”  (ez egy svéd kifejezés magyarra fordítva) azaz felvegyenek, és este megnézzenek egy humoros filmet.

A király beszédét szinte az összes, otthon szilveszterező svéd meghallgatja – ez afféle humorforrás is szokott lenni, állítólag a király diszlexiás volt és nehezen olvas, de ezzel még népszerűbb lett az emberi gyarlóságokat könnyen elnéző állampolgárok körében…

Utána a fiatal srácok kimennek a közeli dombokra, parkokba petárdázni, hogy aztán január 6. után visszaálljon a szigorú munkarend, vagy beüljenek az iskolapadba.

Akkor Gott Nytt är!

 

 

Írta: Dr. Elek Lenke                             - 27. 12. 2013 - 

Fotó: Helena Wahlman, Tuukka Ervasti, Tuukka Ervasti, Carolina Romare, Janus Langhorn / imagebank.sweden.se

 


Größere Kartenansicht

---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2013-12-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk