Elkelt a csinos svéd királyfi - Esküvő, skandináv stílusban

Elkelt a csinos svéd királyfi - Esküvő, skandináv stílusban

Elkelt a csinos svéd királyfi - Esküvő, skandináv stílusban

 

 

Carl Philip, a világ legcsinosabb királyi sarja sem szingli többé. Bár már több mint egy hete lezajlott – visszafogott, mégis nagyon elegáns csinnadrattával – az esküvő, még mindig sokan beszélnek róla Svédországban és általában a skandináv államokban.

A svéd királyfi Sofia Hellqvistet választotta, aki modell és részt vett egy tévés valóságshowban is. Ugyanolyan civil” tehát, mint a trónörökös, Victoria férje, aki fitnesz edző volt hajdanán, ma már persze nemesi címekkel bír.

 Carl Philip 36 éves, 1979. május 13-án született, mint trónörökös. 1980.  január 1-én azonban megváltozott a trónöröklési törvény, ekkor a három évvel idősebb Victoria lett a svéd királyi korona örököse.

 

 

Carl Philip szereti a motorsportot, és ö maga is autóversenyző. Dizájn iskolába járt és használati tárgyakat formatervezett, például evőeszközöket. Nagyon szeret fényképezni is. Sofia Hellqvist 30 éves, 1984 december 6-án született Stockholmban. Egy kis svéd városban, Älvdalen-ben nőtt fel. 18 évesen Stockholmba költözött. Modellpályafutása mellett a Paradise Hotel reality show-ban szerepelt. Később New York-ba költözött, ahol egy jóga tanári diplomát szerzett. 2010-ben ismerkedett meg Carl Philip-el és 2011-ben költöztek össze.  2010 –ban alapított egy Project Playground nevű jótékonysági szervezetet, ami afrikai gyermekeket segít. Ez szokás: a királyi ház leendő családtagjai is általában jótékonysági munkát végeznek.

 Az esküvőt a stockholmi királyi templomban tartották. Az időjárás megkegyelmezett, és ez fontos szempont a svédeknél, akiknél talán csak az angolok beszélnek többet az időjárásról. Szerencséje volt a fiatal párnak, mivel itt a tavasz és a korai nyár nagyon hideg és esős volt. Az esküvő és a nagyszabású vacsora tele volt meglepetésekkel. A fiatal pár minden egyes részletet a saját ízlése szerint rendezett meg. Sofia egy visszafogott, de nagyon elegáns, fehér csipkés betétekkel díszített, hosszú uszályos ruhakölteményt viselt, amelyet a svéd, fiatal Ida Sjöstedt tervezett. Nem francia világhírű szalont választottak tehát, hanem támogatták a „hazai ipart”.. A csokor rózsaszín, barackszínű és sárga rózsákból állt.

A koszorús lányok között a három éves Estelle bizonyult a legbájosabbnak, aki Victoria trónörökös lánya, aki majd, édesanyja után, a svéd trónt örökli. A ceremónián zsoltárokat énekeltek, de több híres svéd énekes is fellépett, és a pár kedvenc slágereit - Coldplay és Rihanna - slágereket adták elő. A fiatal pár egy goszpel dal kíséretében hagyta el a templomot.

 

 

 Az ünnepi vacsorán több mint 300 vendég vett részt, többek között a dán királynő, aki Carl Philip keresztanyja. Természetesen pezsgővel koccintottak, és ekkor szolgálták fel az első előételt. Mivel Sofia vegetáriánus, hús nem szerepelt a menüben.  Az első előételnek fekete bodza lében főzött fehér spárgát szolgáltak fel, halikrával és snidling szósszal, ehető virágokkal körítve. Hozzá Trimbach Riesling Vielles Vignes de Princde 2011 Alsace bort öntöttek a kristálypoharakba..

A második előétel ázsiai ízesítésű, korianderrel fűszerezett hirtelen sült zarándok kagyló és tengeri rák volt, fenyőrüggyel és sóskával, vadon nőtt fűszernövényekkel, zsenge borsóval és zellerrel tálalva.

A főétel mi más is lehetett volna, mint hal, méghozzá hirtelen sütött fogas, primőr zöldségekkel, csalánnal, káposztával, csicsókával, karamellizált szósszal és füstölt vajjal leöntve. A bor - a fiatal pár kívánságára -:Radford Dale Freedom 2012 Pinot Noir Elgin.

Desszertnek egy csodás barack és málna tartlettet ötlöttek ki a svéd mesterszakácsok, fehér csokival, pezsgö és barack fagyival, amely mellé a sommelier Chateau Suduiraut 2002 Sauternest választott.

A vacsorát egy csapat tervezte meg,  Fredrik Erikssonnal az élen. A csapat tagjai: a híres Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström és Mattias Ljungberg- Mathias Dahlgren 1997-ben megnyerte a szakács világbajnokságot a  Bocuse d'Or-t, ami még nem sikerült egy svéd szakácsnak sem.

Az esküvőn, a hagyományok szerint beszédet mondott a menyasszony és a vőlegény papája, valamint a fiatal pár. Sofia a beszéd helyett megkért egy svéd énekest, hogy énekelje el azt a szöveget, amit ő irt.

A torta is meglepetést okozott, mivel emeletek helyett több kisebb tortából állt, amit művészien felépítettek és könnyű, kora nyári stílusban állították össze, eper, rebarbara, málna és pisztácia ízekben. A torta után a kötelező keringő következett. 

 

 

Ezek után kezdődött a reggelig tartó tánc, amit a híres svéd együttes,  Icona Pop nyitotta meg. Èjjel fél háromkor lépett fel a híres svéd Dj Avicii. A partyt csak a reggeli órákban hagyta el a királyi pár. A már több mint 70 éves Silvia királynő is énekelt és táncolt. A fiatal pár nem árulta el, hol töltik a mézes heteket.


Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Kungahuset.se / Mathias Edwall

2015-06-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk