Északon a helyzet változatlan - A budapesti Parlament és a Halászbástya szépségeit méltatják a svéd lapok

Északon a helyzet változatlan - A budapesti Parlament és a Halászbástya szépségeit méltatják a svéd lapok

Északon a helyzet változatlan - A budapesti Parlament és a Halászbástya szépségeit méltatják a svéd lapok

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Budapestet ajánlja kedvenc hétvégi desztinációi között a svéd vagabond.se., amelyik az egyik legnépszerűbb svéd nyelvű turisztikai online magazin. A svéd lapok, bár sokat foglalkoznak a járvánnyal és a praktikus teendőkkel, nem írták le teljesen a turizmust.

Meglepő, hogy a lap egyik népszerű újságírója a hétvégi úti célok között - a március 11-én frissített cikkben – még az olaszországi Montalcino-t is ajánlja, ami bizonyára tévedés. De az európai városok között Budapest mellett kiemeli Reykjavíkot, Varsót, Koppenhágát, a francia Provence régiót, valamint a skóciai Pitlochry-t.

 

 

 

„Magyarország fővárosa megérint és lenyűgöz, a nyüzsgő piacoktól, a forró fürdőktől a Királyi Várig és a Duna-menti Magyar Parlamenthez. Ráadásul olcsó úti cél. Menjen fel a gyönyörű Halászbástyához, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, vagy vándoroljon át a városon, ahol a helyi kiváló építészet remekeivel és az ország fantasztikus boraival találkozhat” – olvasható a lapban,

Miközben a svéd turisztikai online magazinok természetesen beszámolnak a járvány turizmusra káros hatásairól, egyszersmind próbálnak praktikus tanácsokat adni, valamint alternatívát, némi távlati kiutat mutatni a közismert helyzetből.

 

 

 

A hangsúlyt elsősorban a belföldi utakra terelik. Néhány cikk címe az alltomresor.se online magazinból, amely a www.expressen.se, turisztikai melléklete: Svédország legszebb útvonalai, kastélyok, világörökségi helyszínek, kerékpáros túrák, fürdők, ahol meg kell mártózni, minden itthonról, amit látni kell.  Az otthonmaradás jegyében a kisebb, eldugottabb   helyeken lévő településeket, felújított kastélyokat, kevésbé felkapott világörökségi helyszíneket, termelői piacokat, kézműves műhelyeket ajánlják.

A www.vagabond.se például göteborgi éttermeket ajánl, amit nem lehet kihagyni, amiket látni kell.

Közben érvényben vannak a közismert skandináv környezetvédelmi trendek: a lényeg, hogy nem kell messzire utazni, mégis különleges élményben lehet része a családoknak, a szingliknek és a senioroknak egyaránt. A tömegközlekedést kevéssé favorizálják most, hiszen itt is félnek a fertőzéstől, de normál helyzetben a vonatközlekedést mindig pártolják a repülővel szemben, mert annak kisebb a széndioxid kibocsátása.  

 

A cikkek tartalmából – egyelőre - úgy tűnik, bíznak a járvány gyors lefolyásában, nyárra már a szokásos, kedvenc mediterrán úti célokat is ajánlják. De legalább ennyire a szomszéd országok természeti vonzerőit. Felhívják a figyelmet arra, hogy soha nem volt olyan kényelmes vonattal elutazni Norvégiába vagy éppen Finnországba mint most, feltárni a vad természet és a sok ezer tó országának látnivalóit,  látni az északi fényt, vagy részt venni a norvég partoknál egy bálnavadász túrán.

 

Meglepően komoly mérvűek a kora nyári hetek külföldi foglalásai, mivel ingyen visszaválthatók a jegyek, és a lefoglalt utak is különösebb gond nélkül törölhetők, szinte nincs kockázat. Az itt élők is bíznak abban, hogy a melegedő idővel párhuzamosan javulnak a kilátások, de természetesen a helyzet Skandináviában is órákról órákra változik.

 

2020-03-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk