Karácsonyi vásárok Svédországban

Karácsonyi vásárok Svédországban

Karácsonyi vásárok Svédországban

 

A karácsonyt mindig nagyon várják a svédek, de nemcsak az ajándékok miatt, hanem mert a sok gyertyafény és karácsonyi dísz világosabbá teszi a decemberi sötétséget.

A hagyományokhoz hozzátartoznak a karácsonyi koncertek, valamint az ünnepi smörgåsbord, tehát az igazi svédasztal. Ez nagyon hasonlít a hagyományos smörgåsbordhoz, csak az évvégi ünnepen a főtt sonka a főszereplő.

A svédek szeretnek fűszeres forralt bort mandulával és mazsolával kortyolgatni, ehhez pedig mézes süteményt és sáfrányos süteményt majszolni. Ezek a slágerei a karácsony vásároknak is. Ilyenkor roskadnak a standok a fenyődíszektől, a svéd népművészeti tárgyaktól, a különleges lappföldi népi iparművészeti ajándékoktól. Nagy divat bio lekvárokat, bio süteményeket vásárolni, amelyek ilyenkor karácsonyi fűszerezésűek, ettől finom vanília éa fahéj illat lengi be a gyönyörűen feldíszített tereket, Stockholmtól egészen a messzi északon lévő Kirunáig.

Nagyon kedveltek apróbb ajándéknak – kollégák, barátnők között - a házi készítésű sajtok, sonkák, kolbászok, kedvelt csemege a füstölt rénszarvas hús, a füstölt lazac. Bár már ilyenkor a legtöbb svéd otthon fel van díszítve, még mindig sokan vásárolnak adventi koszorúkat, fenyőcsokrokat, kis angyalkákat, Mikulás figurákat. Kedveltek a bizsuk, ékszerek, meleg pulóverek, házi szörpök, a cukros, pörkölt mandula, a fafaragványok, mézből készült gyertyák, színes cukorkák.

A leghíresebb vásárok közé tartozik a Gamla Stan- i (óvárosi) és a Stockholm központjában lévő skanseni. A világ első skanzenje Stockholmban nyílt, maga a szó is svéd, és ez terjedt el világszerte.De rendeznek karácsonyi vásárokat iskolákban, múzeumokban, galériákban és nagyobb vállalatoknál is. Sok a jótékonysági célú rendezvény. A képzőművészeti és iparművészeti egyetemeken a tanulók saját készitésű, design alkotásait árulják.

 

Számos kastély is kitárja ilyenkor kapuit: például a drottningholmi, ahol a királyi pár és a család lakik. Több kastélyban (márpedig ebből száz is található az országban, és ezek csak a látogatható, jó állapotúak)  korabeli vásárt tartanak, azaz bemutatják, milyen is volt egy karácsonyi vásár az 1800-as években, és akkor hogyan ünnepeltek az egyszerű emberek.

Népszerű ilyenkor hajóval kiutazni a stockholmi szigetvilágba, ahol sok szigeten tartanak helyi vásárt. A fogadókban meg is lehet aludni és másnap ebédelni a karácsonyi smörgåsbord, azaz svédasztal mellett. Ezeknek a kitelepüléseknek főleg a tenger és a vízi világ a témája. Sok képzőművész lakik a szigeteken, akik egész évben ott dolgoznak, és ilyenkor áruba bocsátják alkotásaikat.

 

Számos külföldi nagykövetség vagy konzulátus is tart karácsonyi vásárt, főleg a nagykövetség helyiségében, esetleg kibérelnek egy másik helyiséget. A nagyobb országoknak nemcsak nagykövetségük és konzolutásuk van itt, hanem templomjuk is. Híresek a norvég templomban tartottak, akárcsak a svájci, a német, a japán és a dán állampolgárok karácsonyi rendezvényei. Ezeken a vásárokon az adott ország ajándék tipikus tárgyait és élelmiszereit árulják.

Izgalmasak az úgynevezett fair trade vásárok, ahová a világ sok részéből érkeznek fűszerek, kávé, kakaó, tea, afrikai és ázsiai képzőművészeti tárgyak.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Holger Ellgaard, Henrik Trygg, Jeppe Wikström,

 


Größere Kartenansicht

---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2013-11-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk