Lassan eltűnik a készpénz Svédországban

Lassan eltűnik a készpénz Svédországban

Lassan eltűnik a készpénz Svédországban

 Fotó: pixabay

 

Amíg Magyarországon mindig kell, hogy legyen nálunk készpénz, - például a piacokon, a kínai boltokban vagy a temetőknél nem fogadnak elkártyát, sőt a pincérek elvárják a készpénzes borravalót – addig Svédországban egészen más a gyakorlat.

 Jelentős különbség mutatkozik Svédország pénzhasználatában, a többi európai országhoz képest.. Európában a mindennapi vásárlások 78 százaléka átlagosan készpénzzel történik, Svédországban ez körülbelül 17 százalék.

Ennek egyik bizonyítéka, hogy lassan eltűnnek az utcákról a készpénz automaták, és  a bankfiókok – de a posták száma is – erőteljesen csökken.

Egy korábbi felmérés során a svédek 68 százaléka azt nyilatkozta, hogy a készpénzzel történő fizetés lehetőségét Svédországban továbbra is meg szeretnék tartani. De azoknak az aránya, akik valóban készpénzt használnak a mindennapi életben, ennél sokkal kevesebb. A Sifo svéd piackutató cég által a FOREX Bank nevében végzett új felmérése szerint csupán 17 százalék.

A készpénz használata Svédországban nagyon különbözik az európai országokhoz képest, ahol ez a szám átlagosan 78 százalék. A svédek külföldön többször fizetnek készpénzzel, mint otthon. Az összes külföldön történő vásárlás közel fele (44 százalék) készpénzzel történik.

De nemcsak Magyarországra jellemző még a készpénz használata.

"A svéd modell, az egyre kevesebb készpénz használata, nem vonatkozik a világ többi részére. A készpénz még a mai napig is a legszélesebb körben használt fizetési módszer világ szerte, például éttermekben, kávézókban, piacokon, kisebb üzletekben "- nyilatkozta Tom Friberg, a bank kommunikációs vezetője.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2017-es jelentése szerint Európában az összes hétköznapi vásárlás átlagosan 78 százaléka történik készpénzben. A svédek viszont úgy vélik, hogy a fizetéseknek mindössze 8 százaléka történik készpénzzel, 64 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a hitelkártya mindenhol működik.

Ha az EKB-jelentést és a legfrissebb Sifo-felmérést szembesítjük egymással, akkor úgy tűnik, hogy a svédek hitelkártyákba vetett bizalma külföldön olykor problémát okozhat. A készpénz és a hitelkártyák kombinált használata viszont már nem okoz kellemetlen meglepetést a külföldi utazásoknál.

Magyarországon 2012-ben nyílt meg az első olyan kávéház, a Katona József Színház Kantinja, ahol csak kártyával lehet fizetni.

Írta: Elek Lenke

2018-10-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk