Marcus, akinek a főztjét Obama is kedveli

Marcus, akinek a főztjét Obama is kedveli

Marcus, akinek a főztjét Obama is kedveli

 


A leghíresebb svédek olykor szerbek vagy etiópok – mondhatnánk ironikusan. Míg az ilyen „felütés”  kényes dolog Magyarországon, korántsem az Svédországban. A leghíresebb svéd labdarúgó, Zlatan Ibrahimovics szerb származású, míg a világon a legismertebb svéd séf akit Etiópiából adoptáltak, Marcus Samuelsson.

Barack Obama kedvenc séfjének – aki magát svéd-etiópnak vallja – az élete kész regény. A hároméves kisgyermekként Svédországban örökbefogadott, félárva Marcus mára meghódította az USA-t is. Először Göteborgban tanult, majd Svédország leghíresebb szakiskoláiban szerzett kitűnő bizonyítványt. Természetesen nem hagyta ki a vidéki Franciaországot sem, ahol igazán jól meg lehet tanulni főzni. Itt mindig megcsodálták, mert még nem láttak fekete bőrű – Michelin-csillagos éttermeket vezető – séfet.

 

 

New York legjobb séfje

Nem hagyta ki a szakmai tanulmányutakból Ausztriát és Svájcot sem, de 1991-ben már az amerikai Aquavit étteremben kezd dolgozni. Egy évtized múlva, 2003-ban megválasztják New York legjobb séfjének, ami a szakma legmagasabb elismerése. Még ebben az évben megnyitja második New York-i éttermét, a Riingo-t. amely japán beütésű fogásokat kínál. Közben díjnyertes szakácskönyveket ír angolul és svédül. Ma már tanít, méghozzá a hazájának tartott Svédországban, ahol saját főzőműsorai is nagyon népszerűek. A jóképű showman azonban, aki imádja a szép ruhákat, soha nem felejti el etióp gyökereit, amely receptjeiben is megnyilvánul.

 

 

A Fehér Háztól Harlemig

A Fehér Ház nem is olyan régi szokása – Clinton elnök vezette be - hogy a jeles eseményekre vendégséfeket hívnak meg. Marcus egyik emlékezetes menüsorát akkor alkotta, amikor Barack Obama vendégül látta az indiai kormányfőt. Köztudott, hogy a Fehér Háznak saját kertje van, amely manapság különösen divatos. A zöldségek nagy részét a Fehér Ház kertjében szüretelik – a friss alapanyagoknak Michelle Obama is nagy híve. Marcus Samuelsson ma az egyik legrangosabb vendéglátó főiskolán tanít és Harlemben él, ahol négy éve nyitotta meg Red Rooster nevű éttermét, - ez volt az álmom, jelentette ki a premieren - amely hamar legendás hely lett és Bill Clinton egyik kedvenc étterme. Az 1970-es születésű séf azonban ma is sokat dolgozik Svédországban: Skandinávia egyik vezető szállodalánca, a Clarion vezető séfjeként részt vett több nagy Clarion-ház gasztronómiai koncepciójának kigondolásában. Az American Table nevű étterem 2012-ben nyílt meg a szállodalánc Stockholm központjában lévő egyik házában.

 

 

Lazac, tandoori módra

Az idén nyitotta meg az egyik legpatinásabb stockholmi kerületben, Kungsholmenben a Kitchen & Table nevű vendéglátóhelyet, amely ugyancsak hamar népszerű lett. Marcus alapelve, hogy a különböző nemzetek konyháját keveri fogásaiban: érdekes elgondolása volt például, hogy a lazacot, amely nemzeti étel-alapanyag Svédországban, indiai tandoori fűszerekkel ízesíti, és spárgával tálalja. Gyakran készíti úgy a fasírtot, ahogyan nagymamája, Helga sütötte, de nem zárkózik el az amerikai gasztronómiától sem. Meggyőződése, hogy lehet fűszeresen, de egészségesen főzni, finom, könnyű ételeket -  fantázia kérdése az egész.

 

 

Nosztalgia a svéd ízek után

Bár évtizedek óta az év bizonyos időszakaiban nem Svédországban él, nosztalgiája van Stockholm legendásan gazdag nagycsarnoka, a Hötorget után. Meggyőződése, hogy sehol máshol nem lehet olyan friss epret,  finom lingont (svéd bogyós gyümölcs) vagy más helyben termett zöldséget, gyümölcsöt kapni, mint Svédországban…

 

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: www.marcussamuelsson.se 

2014-08-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk