Svéd szendvicsbár, görög taverna, dán kastélyszálló

Svéd szendvicsbár, görög taverna, dán kastélyszálló

Svéd szendvicsbár, görög taverna, dán kastélyszálló

 

 

Zajos sikere van az év elején megnyitott stockholmi étteremnek, amelyet a Skopelos szigetén forgatott világhírű Mamma Mia musical mintájára rendeztek be. Itt, Nikosnál a pincérek is gyakran dalra fakadnak és táncolnak.

 

Ahol a pincérek is táncolnak

Az Abba zeneszerző párosa ma is aktív: Björn Ulvaeusnak az ötlete volt,  hogy nyissanak egy ilyen görög-svéd éttermet,  hiszen barátnők egymás között sokszor végigéneklik-táncolják a Mamma Mia musical összes dalát, azaz a régi nagy Abba slágereket.  Ezért a régi, nagy befogadóképességű Tyrol éttermet átalakíttatta görögös stílusú tavernává, ahol a vendégek több órán keresztül esznek, isznak, szórakoznak és hallgatják a régi Abba-slágereket. De nemcsak ők énekelnek, hanem neves musical színészek is, olykor együtt a pincérekkel, akik szintén jól tudnak énekelni és táncolni.

A szereplők közben elmesélnek egy történetet, ami folytatása a filmnek. Olyan dalok is elhangzanak ekkor, amelyek nem szerepeltek a nagy kasszasikerű alkotásban. A belépőjegyek drágák, még svéd viszonylatban is - 1.340 svéd korona egy főre, ebben csak egy ital ára van benne. A vacsora és show után kezdődik a diszkó. A borsos árak ellenére óriási az érdeklődés.

A premierről ma is beszélnek, itt ugyanis az összes régi zenekari tag megjelent. A film bemutatója óta nem mutatkoztak együtt a leghíresebb svéd zenekar szólóénekesei.

A svédek mellett nagyon sok külföldi turista is szeretne ide bejutni, akárcsak az Abba múzeumba, és a tagok tulajdonában lévő szállodákba.

 

Svéd szendvicsbár, görög taverna, dán kastélyszálló 

Két kismalac, némi cseh beütéssel

A szendvicseket, bár az angolok találták fel, a dánok és a svédek fejlesztették tökéletesre. Az egyik leghíresebb, kiadós skandináv fogás a szendvics – amelynél a kenyér tulajdonképpen csak alap, bár korántsem mindegy, milyen. A Two Small Pigs (Két kismalac) nevű svédországi bár egész konyháját erre építi, de nem gyorséttermi jelleggel, inkább afféle üldögélős-beszélgetős helyet kialakítva.

A nyitott és minden földi jóval telepakolt szendvicsek lelőhelye a Stockholm Arsta városrészében található bár, amelynek enteriőrjét dán és cseh tervezők álmodták meg. Minden csupa márvány és üveg, a kényelmes kanapék bőrből készültek, a nagy terasz még hűvös időben is tele van vendégekkel.

A helyet Jimmy Nygren és Kalle Olofsson 2014-ben avatta fel, akik a híres dán nyitott szendvics koncepcióját gazdagítják napról napra, újabb és újabb variációkkal, nemcsak a skandináv konyha jegyében. Az aperitifek széles választékában a svéd pálinka, az Aquavit dominál. Ugyanakkor nemcsak a design cseh, hanem a sör is – mindezt kiváló együttesnek vélik a fiatal kreatív szakemberek.

A Two Small Pigs egyike azoknak a globalizált helyeknek, ahol nemcsak a menüsor vagy az ételek fúziósak, de a hely stílusa is, és amelyek többnyire zajos sikert aratnak, főleg a fiatal vendégek körében.

 

Svéd szendvicsbár, görög taverna, dán kastélyszálló

 

Skandináviában népszerű a kastélyturizmus

Az olyan országokban, ahol több száz éve nem volt háború, épségben megmaradtak gyönyörű kastélyok. Ezek legtöbbjét kiadják, a legnagyobbakat pedig konferenciaközpontnak, vagy múzeumnak rendezik be, tehát mindkét minőségükben részei a turizmusnak. Így van ez egész Skandináviában, így Dániában is.

A romantikus, olykor sötét múltú várak és kastélyok ma kiváló szállodai helyszínnek bizonyulnak – erről tanúskodik az egyik legnépszerűbb dániai kastély, amely ma Phoenix Hotel néven Aalborg város büszkesége.

A hajdani épületet a kalandos életű Brigadér von Halling parancsára építették, amikor visszatért – nem kis szerencsével - Indiából Dániába, és úgy érezte, ideje megpihenni egy kicsit. Az impozáns, sötétvörös téglás épület 1783 óta áll a város centrumában, közel van a bevásárló központokhoz, a művészeti látnivalókhoz és az éjszakai szórakozóhelyekhez.

A helsingöri Kronborg kastélyból – ahol Shakespeare leghíresebb drámája, a Hamlet játszódik, természetesen soha nem lesz hotel. A világ talán legnépszerűbb drámájának helyszíne és főhőse, - aki egyébként kitalált személy, de sírja van, amit meg lehet látogatni - Dánia leghíresebb jelképe.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: dán Kronborg,Turizmus Panoráma Bulletin,

 

 

2016-02-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk