Új útlevél szabályozás Svédországban

Új útlevél szabályozás Svédországban

Új útlevél szabályozás Svédországban

 

 

Április 15-töl megváltozott a svéd útleveleket érintő szabályzat, amely meghatározza, hogy hányszor lehet új útlevelet kapni. A gyermekek útlevele rövidebb ideig lesz érvényes. Ezeket a jogszabályokat azért léptették életbe, mert többen visszaéltek a régi rendelettel – olvasható a Vagabond svéd online utazási lapban.

A feketepiacon a svéd útlevél nagyon népszerű. Meglepően sok útlevél vész el vagy tűnik el – állítja a svéd rendőrség. 2013-ban 177 ezer svéd útlevélnek veszett nyoma. Ezért alkották meg ezeket az új jogszabályokat, a svéd parlament is jóváhagyásával.

A svéd rendőrség szerint az a tény, hogy az eltűnt svéd útleveleket szervezett bűnbandák vagy terrorcsoportok felhasználhatják, veszélyt jelenthetnek a svéd államra. Ezekkel az útlevelekkel könnyen lehet az egész világon utazgatni, anélkül hogy az útlevelet használó embernek az igazi identitása felfedezhető lehessen.

Az új szabályozás szerint svéd állampolgárok csak három új útlevelet kaphatnak egy öt éves periódus alatt. Ha egy ideiglenes útlevelet kiállítanak, akkor az állandót rögtön visszavonják és érvénytelenítik. Az ideiglenes útlevelek valóban csak bizonyos ideig lesznek érvényesek és csak abba az országba szólnak, ahová utazik az illető.

A 12 év aluli gyermekek útlevele három évig érvényes, a többi útlevél érvényességi ideje öt év.

Írta: Dr. Elek Lenke 

Fotó: pixabay.com

2016-05-23« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk