Újkrumpli, hering és eper - egy igazi midsommari svédasztal

Újkrumpli, hering és eper - egy igazi midsommari svédasztal

Újkrumpli, hering és eper - egy igazi midsommari svédasztal

 

 

A nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan  nálunk nevezik, a Szentivánéj a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Az "igazi" napforduló június 21-én van, ez az év leghosszabb nappala, ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep ugyanakkor kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek, és közeleg az ősz.

 

 

Szépen terített asztalok, virágfüzérrel

A svédek ilyenkor különösen nagy ügyet csinálnak az időjárásból. Minden évben kulcskérdés – meleg lesz-e vagy hideg?  Egy egész nemzet azért izgul, hogy legalább a szabadban tudjanak megteríteni. Ez a terítés sokszínű, elegáns, vidám vagy éppen romantikus lehet – de mindig esztétikus.Virágok, zöld leveles ágak díszítik az asztalokat, amelyeket a gondosabb háziasszonyok átgondolt színharmóniával terveznek meg, a fiatalabb, laza társaságok meg csak papírtányérokkal, műanyag poharakkal terítenek – de mindig poénosan.

Nem sok olyan Szentivánéj volt az utóbbi évtizedekben, amikor este kabát nélkül lehetett volna kinn üldögélni. De mindenki bízik abban, hogy valami csoda történik a következő évben, és nem zuhog az eső. Míg a karácsony intim családi ünnep – bár korántsem annyira, mint nálunk, van benne valami az angolok vidámságából is, a tévéműsorok sem olyan  áhítatosak, vallásosak, mint nálunk – addig a midsommar igazi családi, társasági, baráti, szomszédolós parti. Májusfát állítanak, azt körültáncolják, és közben népi és gyermekdalokat énekelnek. A lányok mezei virágokból font koszorút tesznek a hajukba. Régi népszokás, hogy a lánykák ezen az éjszakán hét vagy kilenc különböző vadvirágot csokorba szednek, és azt a párnájuk alá rejtik.

Költők is megénekelték

Karácsony után Szentivánéjkor a leggazdagabb a svédasztal, vagyis a smörgasbord. Ilyenkor jelenik meg az újkrumpli, amit a svédek nagy becsben tartanak. A krumplinak nagy jelentősége van és volt a svédeknél (akárcsak az íreknél). A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, ez mentette meg őket a 18-19. században az éhínségtől. Még a mai napig is csak a krumpli számit igazi köretnek az ételek mellé, a rizs soha nem ér fel hozzá.  Sok svéd költő megénekelte vágyakozását az igazi svéd újkrumpli után.

A „szent gumókat” héjában, kapros vízben megfőzik és a pácolt hering mellé tálalják. A főtt újkrumplit néha csak sós vajjal eszik, ami bármilyen egyszerű, nagy becsben van tartva. Ugyanígy eszik a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor szinte tobzódnak az új, hazai, azaz nem import zöldségben, amit alig fűszereznek.

 

 

Sherryvel, tejföllel, kaporral, snidlinggel

A halak nem hiányozhatnak a nyári napforduló ünnepi asztaláról sem. A lazac verhetetlen, akárcsak a hering, amelyet sokféleképpen pácolnak: kaprosan, hagymás-ecetes répával, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás szószba fürdetve. Az újkrumplit, a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, kemény kenyérrel (knäckebröd) vajjal és sajtokkal kell tálalni. Hozzá elmaradhatatlanok a különböző ízesítésű pálinkák: fekete ribizkés, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. A vodka ugyancsak népszerű. A koccintgatást sokan kis mondókákkal kísérik és énekelnek. Ma már a borok ugyanolyan népszerűek, mint a sörök.

Piték, saláták, és persze az eper

A svédasztalról nem hiányoznak a különböző piték, hideg füstölt pulykaszeletek, báránysült és különféle saláták. A gasztronómiai globalizáció nem kerülte el a svéd ízlést sem: az olasz konyha igen népszerű, a tradicionális svéd smörgasbord fogások között ott van a mozzarella paradicsommal és a prosciutto is. Sokan szoktak grillezni, barbecue-zni, szabadban húst sütni, ami már egy újfajta, amerikai ihletésű szokás.

A vacsorát szinte mindig valamilyen epres desszert fejezi be. Ennek illik svéd epernek lennie, amelyről a helyiek állítják, hogy a legfinomabb a világon. Import eper egész évben kapható és olcsóbb persze, mint a hazai, de a svédek ilyenkor csak a méregdrága hazai gyümölcsöt hajlandók megvenni. Az ügyes kereskedők ezt ki is használják, és minden évben megpróbálkoznak holland vagy lengyel epret, svéd földön termettnek eladni

 

 

Tejszínhab és rózsaszirom

Az epret többnyire tejszínhabbal fogyasztják. A gasztronómiai magazinok szerkesztői minden évben azon törik a fejüket, milyen újfajta epertortát találjanak ki, amely eltérő a tavalyitól. A háziasszonyok jelentős része persze kész tortalapból és tejszínhab spray-ből varázsol mutatós édességet a család asztalára. A tortát mindig gyönyörűen feldíszítik, eperrel, citromfű levélkékkel, rózsaszín habcsókokkal, vagy újabban epres macarongömbökkel körítik, de láttam rózsaszirmos epertortát is. Sokan rebarbara pie-t is szoktak sütni, vanília sodóval, mellé  fekete bodza, rebarbara és eper parfét szervíroznak desszertként.

A szentivánéji smörgasbord étlapja eléggé őrzi a hagyományokat, meglehetősen ritkán és alig változik, jóllehet, a hétköznapi svéd vendéglátás kifejezetten multikulturális és globalizált.  Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a lakosság egyötöde már nem tisztán svéd vagy éppen emigráns, bevándorló. Ezért olyan népszerűek és elterjedtek a nemzeti konyhákat képviselő éttermek, főleg az olasz és a görög, aminek szerepe van abban is, hogy a svédek már gyerekkoruktól évente kétszer-háromszor utaznak külföldre..

Hagyományőrző és multikulturális

A haute cuisine-t képviselő svéd séfek a trendek követésében kifejezetten úttörőnek számítanak,  és az elsők között kísérleteztek a fúziós és cross over irányzatokkal. Ma már természetesnek számít, ha egy-egy menüsorban az egyik étel indonéz, a másik olasz és a harmadik a svéd, de a folyamat legalább tíz éve kezdődött. De a nagy ünnepeken, otthon, családi körben még mindig hódítanak a hagyományos fogások.

Írta: Dr.Elek Lenke

Fotó: Carolina Romare/imagebank.sweden.se,Lena Granefelt/imagebank.sweden.se,Carolina Romare/imagebank.sweden.se,Carolina Romare/imagebank.sweden.se,Carolina Romare/imagebank.sweden.se


Nagyobb térképre váltás

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2014-06-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk