Hosszú álomból ébred a Graefl Major Kétútközben

Hosszú álomból ébred a Graefl Major Kétútközben

Hosszú álomból ébred a Graefl Major Kétútközben

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Heves megyei Poroszló külterülete felé igyekezve letérünk a 33-as főútra az autópályáról, majd két kis falu után Kétútköz irányát mutató táblánál éles balkanyarral haladunk tovább egy láthatóan frissen aszfaltozott, keskeny úton a fák között a Graefl Majorig. A kátyús út már a múlté, mert Poroszló és Újlőrincfalva pályázati forrásból felújította a két kilométer hosszú útszakasz. A könnyebb közlekedés mintegy 15 helybeli családnak és mezőgazdasági vállalkozóknak teszi egyszerűbbé az életét, akik erről a bekötőútról tudják elérni a földjeiket. A járhatóvá tett szakasz a turizmushoz is nagymértékben hozzájárul, mert az út mentén található az ország egyetlen, teljesen szecessziós stílusban épült és jelenleg megújulásban lévő Graefl Kastély és a hozzá tartozó majorság. A patinás, történelmi épületegyüttes a restaurálás után a Tisza-tavi idegenforgalmat is szolgálni fogja.

 

 

Német nemesek érkeztek

A Graefl-ek régi német család, melynek tagjai Széchenyi István hívó szavára, a Lánchíd építésére jöttek Magyarországra. 1869-ben jelentek meg Poroszlón, majd nemsokára a környék legnagyobb birtokosai lettek. A család tagjai aktív közéleti életet éltek, Graefl József Pest főbírája volt, testvére, Károly a poroszlói kastélyt, Károly fia, Andor pedig Kétútközben a vadászkastélyt építtette 1906-1911 között. Annak idején sok külföldi, főleg holland, francia és olasz nemesek jöttek ide apróvadra vadászni.  A világháború után a kétútközi birtokot elvették a családtól, a família neve egy időre a feledés homályába veszett, mert az ötvenes években előbb termelőszövetkezet, később varroda költözött az ódon falak közé. Az egykori vadászkastélyt – a helybéliek szerint- alagútrendszer kötötte össze a poroszlóival, de a Tsz idején balesetveszély miatt nagy részét betemették.  A mostoha sorsú major távolból is szembetűnő víztornya tetején sokáig állt az ötágú csillag, senkinek nem volt kedve felmászni érte.

 

Az elhagyott kastély új életre kel

Nem ildomos Szerencsés Györgyi nevével poénkodni, hogy milyen szerencsés, de ide kívánkozik ez a kézenfekvő megállapítás. Nomen est omen, ugyanis Györgyi,

  

 

amikor hat évvel ezelőtt rákeresett a neten az eladó kastélyokra, akkor találta meg a Graefl. Ő maga is szerencsének tartja ezt a véletlent, hiszen az online térben jó időben, jó helyen volt éppen együtt az eladó és a vevő. A találkozás most már élethosszig tart Györgyi és férje, Szepesi Péter számára.

A romjaiban is pompás épületet és a hozzá tartozó 10 hektáros területet,

 

 

több kisebb lakóépülettel, valamint egy víztoronnyal az egri házaspár 2014-ben megvásárolta, szinte a végleges pusztulás előtti órákban. A vadrózsabokrokkal körülvett, évtizedes álomba merült hajdani kastély az új tulajdonosok régi álmát testesítette meg, mert a pergő vakolat, a beszakadó hajópadló, és az üvegszilánkok között is meglátták benne a lehetőséget: itt akarnak egy földi paradicsomot teremteni. Mások talán egy fabatkát sem adtak volna érte, de Györgyiék lelki szemei előtt már körvonalazódott a Graefl jövője. Azóta lépésről-lépésre tudatosan építik, fejlesztik a birtokot. A cél megmenteni és új funkciót adni az épületeknek, állatokkal, növényekkel benépesíteni a majorságot, mert a vendégek számára nyugalmas kikapcsolódást és minőségi vendéglátást szeretnének teremteni.

  

 

És elkezdődött a munka

Az első év a takarítás és a kutatás éve volt. Az elvadult növényzettel dúsan beborított területről ezer tonna szemetet hordtak ki az elődök ott hagyott wc csészéitől kezdve, a tejes nylon zacskóig mindent. Györgyiék barátai önként segítettek a nehéz fizikai munkákban. A felújítási munkálatok megtervezésének a legfontosabb célja az volt, hogy milliméter pontosan visszaadják az eredeti szecessziós elemeket, az építéskor használatos technikát és anyagokat. Ebben kiváló szakemberek voltak a segítségükre - műemlékvédelmi szakértők, neves restaurátorok, művészettörténészek, statikusok, kertészmérnökök - akik közreműködtek a kastély feltárásában, az állapotának a felmérésében és a felújítás megtervezésében. 

  

 

Györgyi a hiteles helyreállítás és értékmentés miatt alaposan tanulmányozta a Graefl család történetét, Kétútköz múltját és azt a kort, melyben a kastély épült. A birtok előéletének kutatása során összegyűjtött történetekből Györgyi könyvet adott ki, miközben a kastély építkezése közben, a hasznosítása okán - és nem utolsó sorban az előnyös marketing miatt is- romszínházi előadásokat hoztak létre, kápolna átadó ünnepséget, és az elkészült télikertben tavaly adventi sütőversenyt rendeztek.

 

 

A szakértők után, 2017-ben szakavatott mesterembereké lett a terep. Ott jártunkkor is egymás után érkeztek anyagszállító teherautók, és a padlófűtés szerelés szerszámhangjai jelezték a munkálatokat.  A közművek felújítása és az eredeti sarok torony hasonmásának visszaállítása emberpróbáló teljesítmény volt, elkészült a télikert és a külső homlokzat, idén már a belső munkálatok következtek. Néhány helyiségben jó állapotban megmaradt az eredeti kövezet, a fa ajtótokok és ajtószárnyak, a díszítő falfestés rekonstruálható, és a színes márvány mozaiklap burkolatok is megmenthetők. A romantikus vadászkastély megőrizheti a szecessziós jellemzőit, és a régi pompa nagyrészt visszaállítható.

Már elkészült a kert közepén álló 34 méter belmagasságú, kívül-belül egyedülállóan látványos víztorony, amiben egy bámulatos toilette működik.

 

 

Györgyi tervei szerint 2021 őszén kerül sor a 20 szobás kastély megnyitására, a megújult helységek fokozatos birtokbavételével. Addig is gyűjtik a környékről a széthordott eredeti bútorokat, a díszítő tárgyakat és egyéb emlékeket.

 

A kerti apartman ötvözi a stílusokat

 

 

Györgyi 20 évi idegenvezetői munkája alatt számtalan hotellel és szálláshellyel találkozott, látta a hasonlóságaikat és a hiányosságaikat is, ezért a veleszületett lakberendező érzékével alakította ki a kastély mögötti kerti lakok elegáns lakosztályait. A virágok szegélyezte tornácról négy apartman nyílik 4-4 vendég részére,

 

  

  

 

ezeket a legapróbb részletekig felszerelték a szükséges kényelmi eszközökkel. Magas ágyakkal és toll ágyneművel berendezett, kopottra antikolt, retro hálószobákat, előtereket és modern fürdőszobákat találunk. A mennyezet fagerendáit és az ajtókat a kastély eredeti mentazöld színére festették. A Graefl címerrel hímzett törülközők és a köntösök hozzá tartoznak az exkluzív miliőhöz,

 

 

de Györgyi olyan meghökkentő apróságokkal is elkápráztatja a vendégeket, mint a porcelán a cseh villanykapcsolók, a csipkésre mintázott porcelán lámpabúrák, a zsírosbödön szeméttartó, a bambusz fogkefe és a polcon a tartalék elem. A kerti apartmanok tizenhat elszállásolható vendége magas színvonalat, tisztaságot és igazi prémium kategóriát tapasztalhat!

 

 

A majorban zajlik az élet

A kastély egy uradalmi nagybirtok része volt. Az új tulajdonosok azt szeretnék, ha a megújuló épület egy aktív majorgazdaság központi része lenne. Egy modern farmnak pedig része a növénytermesztés, az állattartás, a gyümölcskertészet, de hisszük, hogy a térségre gyakorolt egyfajta szellemi és kulturális mecenatúra is hozzá tartozik ehhez az életmódhoz – fogalmazott Szerencsés Györgyi, miközben sétálunk az óriás paradicsomok, görögdinnyék, céklák, labodák, spagettitökök, és mogyorócserjék között. A biogazdaságban nincsen vegyszerezés, műtrágyázás, nemcsak a konyhára való zöldségeket, de a másfél hektár gyümölcsöst és a gyógynövénykertet is így művelik.

 

  

 

Rackajuhok szaladnak el mellettünk, megjöttek a közeli legelőről és szépen besétálnak a szálláshelyükre. A juhász Bandi bácsitól megtudtuk, hogy a száz darabos állomány naponta 15 kilométert is gyalogol a szabadban. Éppen úgy, mint a négy tarka tehén, Rozika a törpeszamár, a kacsák, a pulykák, a csirkék Györgyiék boldog állattartásának az egyedei. Garfield, a vörös macska, a négy terelő kutya és a többi állat úgy élnek itt, mint a mesében.

 

 

Biokertészet és boldog állatok a gazdaságban

A Graefl Major biogazdasága a vendégek étkeztetésében játszik főszerepet, de munkahelyeket is létrehoz. A környékről járnak be kertészek és állatgondozók, de néhányan helyben, kis házakban laknak az állatok közelében. A harmóniát árasztó környezetben a dolgozók szívesen segítik a tulajdonosokat, mert azonosulnak az életszemléletükkel, a slow living-gel.

 

 

Egyre értékesebb a lelassult életmód

  

 

Sokan élnek hektikus, stresszes életet, mert rohannak a munkával és túl gyors minden szokás. Hányszor éreztük a kiégett fáradtságot, amikor egy turisztikai attrakcióból rohantunk a másikba. De van egy alulról jövő mozgalom, amely csendben felbukkant és egy más lehetőséget kínál Magyarországon is. A civil szerveződés olasz kezdeményezésre Párizsban hozta létre első szervezetét 1989-ben.

  

 

A Slow Living Hungary néven egy országos közösség alakul, mely három fontos életérzésre épül: Slow Food and Wine, Slow Travel, Slow Art and Culture. Fő céljuk az alapítással az volt, hogy a kivételes értékeken alapuló magyar gasztrokulturális, művészeti és turisztikai produktumokat megismertessék a szélesebb közönséggel itthon és külföldön egyaránt. A hazai mozgalomhoz egyre több szálláshely, étterem, borászat és művész csatlakozik.

 

 

A három életérzés egyesítője a mozgalom hazai zászlóshajója, a Graefl Major, ahol a hely harmóniája igazi pihenést nyújt a vendégeknek és a saját biotermékek kulináris élményei is kimagaslóak.

 

Fine dining és lekvár befőzés

A néhány hete megnyitott elegáns kerti pavilon-étteremben

 

 

a reggeliző asztalunkra Szerencsés Györgyi munkatársa, Orosz Zsolt F&B menedzser tálal. A füstölt, rózsaszín kacsamell, mangalica májas, sült kacsamáj zsírjában, körözött, meleg zsemle, friss kecskesajt, és a magról termett 9 féle paradicsomból a válogatás mind a gazdaság saját termése és készítménye.

 

 

Csütörtöktől vasárnapig nyitva tartó étterem a különleges ételek kedvelőit várja, előjegyzéssel, helyfoglalással. Minőségi konyhánk záloga –mondja Zsolt - hogy ellenőrzött gazdaságunkból származó zöldségek, gyümölcsök és húsfélék kerülnek a vendégeink tányérjára. Séfjeink, Gyűjtő Ádám és Somodi Péter a legprogresszívebb konyhát képviselik.  Alkotásaik közül megkóstoltuk a Slow food ételek bio alapanyagokkal című étlapjukról a lecsót tökéletes tojással,

 

 

a kovászos uborka krémlevest, császár chipssel, a mangalica kolbászos rizottót savanyított hagymával, fodros salátával, száraz sajttal,

  

 

az őzburger szezámmagos, bio tönkölylisztből készült bucit, lilahagymás lekvárral és házi kechuppal,

 

 

A desszertek is mesteriek: a virággal díszített tányéron jön a belül lágy csokoládé szuflé,

 

 

valamint a ringló és vanília fagylalt. Az étkezésekhez környezetbarát, bambusz szívószállal érkeztek a gyógynövénykertből származó illatos levendula, menta és citromfű jeges üdítőital kancsók, amelyek kiegészítették a fine dining kínálatot.

 

 

Az étterem dolgozói a napi vendéglátáson kívül a gazdaság javaiból sajtot, mozzarellát, joghurtot, kefírt és biomézet készítenek. Ősszel a sokféle nyári zöldség- és gyümölcstermést feldolgozzák és elteszik télire, így a 12 órás szilvalekvár befőzés, a paradicsomok hőkezelése, a szörpökhöz a növények szárítása már megszokott feladat.

 

…és végül

Lenyűgöző az elhivatottság, az akarat, amivel az új tulajdonosok a kastélyfelújítást végzik, ahogy megpróbálnak mindent a legeredetibb formában visszaállítani. Megnézhetjük, hol élnek az állataik, hogy pirosodik a paradicsom, és hogyan készülnek a Slow food ételek. Igazi mesteremberekkel, és hamarosan művészeti alkotásokkal találkozhatunk, valamint különleges slow szállásokon igazi pihenésre lelhetünk. Az inspiráló helyszíneiken energiát nyer az ember, hogy az utazás után könnyebben birkózzon meg a hétköznapokkal.

 

 

A Graefl Major Kétútköz tagja a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének és ezzel tagjává vált a Heritage Hotels of Europe szervezetnek is.

 

 

2020-08-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk