Hotel Vécsecity - a kastélyba zárt város

Hotel Vécsecity - a kastélyba zárt város

Hotel Vécsecity - a kastélyba zárt város

 

 

            Egy éve nyitotta meg kapuját a 3-as főút mentén, a szlovák határ és egyúttal Kassa közeli Hernádvécsén, az egykori Vécsey-Sardagna kastélyból kialakított négycsillagos szálloda. Az 1790-ben, késő barokk stílusban épült, különleges adottságokkal rendelkező ház érdekessége a tetőtérbeli hatalmas magtár volt, itt gyűjtötték a császári udvar részére a gabonát. A hosszú hányattatás, elhanyagoltság, alkalmatlan és nemtörődöm használók után vásárolta meg a romos épületet dr. Takács Tibor, az állatorvostudomány kandidátusa, aki meglátta nemcsak a környék szépségeit, hanem az elvadult épület lehetőségeit is. Az Európai Unió és a Magyar Állam 441 millió forintos támogatásával, 1 272 millió összköltségből vonzó, érdekes, összetett világ jött létre a tervei szerint.

            A négycsillagos szálloda a falain belül számtalan programot kínál: az 55 szoba négy egyedi megoszlásban várja a vendégeket: a védett műemléképületben eredeti főúri kastélybútorokkal berendezett helyiségekkel, a következő, úgynevezett Zöld Házban lévő szobák a polgári nyugalmat tükrözik, a Vörös torony belső terei a minimal-art jegyében készültek. Végül pedig a szálloda legérdekesebb része az egykori, magtárnak épített hatalmas belmagasságú felső szinten látható: itt van a kastélyba zárt város, utca, emeletes apartman házak, kerítések, szökőkutas tér, egy hatalmas színpad – főhelyén a Vécsey család aradi vértanú leszármazottja, gróf Vécsey Károly képmásával. Magyarországon páratlan ez a belső tér kialakítás. A különböző rendeltetésű házrészeket mindenütt hangulatos beszélgető sarkok, folyosók kötik össze. A rendezvények, esküvők színhelyét számos lehetőségből választhatják ki az érintettek: konferenciatermek, étterem, bálterem, grillterasz, borospince, vadászterem áll rendelkezésre. Wellness és fitnesz, medence és jakuzzi sem hiányzik. A településen pedig egy csárda és egy helytörténeti gyűjtemény és annak kertje is alkalmas hangulatos időtöltésre.

 

                

 

            És hogy még vonzóbb legyen a hely, a hatalmas parkban csónakázótó, ősfák, virágos sétányok, két teniszpálya, lovak, pónik lovaglási lehetőséggel, a gyerekeknek állatsimogató, egy kilátó, amelyről a környék hegyei is megcsodálhatók. A bejárathoz közel alakították ki a roma panoptikumot, amely a helyi cigányság múltjának, életének jeleneteit dolgozza fel látványosan. Terveik között szerepel a kajakozás lehetőségének megteremtése a Hernádon, és a vadásztatás is.

A május 15-17. hétvége országosan a kastélyszállodák „nyitott hétvégéje”. Itt, a Hotel Vécsecityben is csatlakoztak az akcióhoz: egy éjszakai két főre szóló szállásfoglalás esetén a második éjszakát ajándékba adják. Ezeken a napokon nyitott kapukkal várják a látogatókat, több alkalommal tartanak ingyenes kastélyvezetést, amelyet az út porának leöblítése követ. Az éttermi kínálatból 20 százalék kedvezményt adnak ez alkalommal.

 

 

            A szálloda azoknak is ajánlható, akik nem szeretnek egyhelyben maradni, a biztos éjszakai szállás mellett csillagtúra központnak is kiválóan alkalmas a hely. Körben kastélyok, várak (Regéc, amelynek a helyreállítása folyik), nincs messze Vizsoly, a Károli-féle első nyomtatott magyar nyelvű Biblia készítési helye, ahol egy eredeti példány is megtekinthető. Lehet végiglátogatni a tokaji borvidéket, felfedezni a településeket a Rákócziak nyomában, avagy éppen a Felvidékre autózni, hiszen Kassa, amely valaha éppen tulajdonolta a Hernádnak ezt a települését, autóval alig 15 percnyi útra van. És ne felejtsük el Encset, különös tekintettel az „Anyukám mondta” nevű étteremre, amelynek tulajdonosai most elnyerték „Az év éttermese”, 2013-ban a Gault&Millaut „Év étterme” elismerést is. A presszókávéjuk kihagyhatatlan.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

 

2018-03-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk