Novákfalva: Gyere velem Velembe

Novákfalva: Gyere velem Velembe

Novákfalva: Gyere velem Velembe

 

Bólogat a kikerics, pattog a tűz

A tavasz beköszöntével már bizseregtek az autógumijaink, hogy baráti csapatunkkal néhány napra ismét ellátogassunk a tündérszép Novákfalvára Velembe, az Alpok-aljára. Most a szokottnál korábban érkeztünk, a fák még csak rügyeztek, ám a hegyoldalban már mindenütt virított a kikerics, bólogattak a hóvirágok, mosolyogtak az ibolyák, nyílt az aranyeső és a község melletti szépséges faházakból épült üdülőfalu, Novákfalva mini tavacskája mellett már jókora barkákkal pompázott a fűz.

 

 

A szállásadónk gondosságának köszönhetően már megérkeztünkkor pattog a tűz a kályhánkban, s éppen sonkával bélelt cipókat vetnek be a nagy íróink, költőink fa mellszobraival díszített egyik utca végében álló kemencébe, a székely udvar szomszédságába. A friss levegő ellensúlyozására iszunk egy stampedli fölséges tokaji sárga muskotályos törkölypálinkát, a bérlőket képviselő faluvezető, Margita István pátriájának környékéről. Majd sétára indulunk a faluba a kristálytisztán csobogó, pisztrángokban gazdag Szerdahelyi patak partján. Meg-megállva gyönyörködünk a mind több faszoborban, illetlenül bekukucskálunk a firhang hagyta résen át a nemzet művésze, Törőcsik Mari kedves zsalutáblás, csipke függönyös ablakú házába.

 

 

A járdák mellett sokfelé ezerszínű virágok pompáznak és még most is láthatók hokedlik, asztalkák az épületek előtt, amelyekre házi lekvárt, szárított gombát, mézet, sőt néhol ezek mellé helyezve facsemetéket raktak ki eladni a gazdák, becsületkasszával. Itt nemcsak a becsületességben, hanem az utcakép díszeiben is érezni a szomszédos Burgenland szomszédságát, ugyanis több helyütt a kapukban, vagy az utcai kerekes kút tetején a húsvétot váró festet fa nyuszik és szalagos, festett tojásos csokrok díszítik a környéket.

A Szent Korona rejteke

Szemrevaló újdonság a főutcán látható új padok- és a zöld tetejű, fából készült szeméttartók sora. Szomorú látvány, hogy csupa szutyok a magánkézben lévő vízi gatter (fűrész) és mint mondják, tavaly óta nem hajlandó helyreállítani az illetékes cég a kukásautójával tönkretett tetőt a híres - hírhedt Stirling villához átvezető kis hídon. A szürke kockakövekből készült egyemeletes ház, amit egy hajdani helybéli patikus építtetett, szükség estén az monarchia császárának menedékhelyeként, ma üresen és szinte gazdátlanul áll, az egykori kovács-, valamint szövőműhellyel, egy fából való kézműves házzal s szabadtéri színpaddal együtt. A polgármester asszonytól, Szél Józsefnétől tudom, most folyik a bürokratikus háborúság, hogy az értékes épületeket újra birtokba vehesse a háromszáz lelket számláló falu. Nagy hasznát látnák az építményeknek, mert az egyikbe átköltözhetne a szűkös körülmények között működő kultúra háza, a másikban pedig népművészek dolgozhatnának és taníthatnák az érdeklődőket. A pusztai hagyományos tojásdobálós húsvét utáni műsornak és más rendezvényeknek is kiváló tere volna itt. Sokan látogatnák a létesítményeknek a mind nagyobb érdeklődést kiváltó júniusi Szent Vid Napi búcsún s a Gesztenyevirágzás napi túra alkalmával, valamint a Gesztenyevirágzás heti (különféle művészetekre) Kukucskáló Napok alkalmával, továbbá az egyéb állami ünnepeken s az októberi Velemi Gesztenye Napokon. Jeles programjuk a decemberi hagyományos disznóvágás is. Szeretnének több fejlesztést az idegenforgalom fellendítéséért, például sportpályát, helytörténeti kiállítást, Kelta tábort, panoráma sétautat kialakítani és látogathatóvá tenni a hegyoldalban lévő Szent Vid templomot. Úgy tervezik további dió és szelídgesztenyefákat ültetnek és gesztenye feldolgozó üzemet létesítenek, valamint a Tündérkertben további régi gyümölcsfajtákat honosítanak újra és az érdeklődőket szemzésre, oltásra oktatják.

 

 

Megnézzük a nyilas Szálasi kormány utolsó magyarországi ülésének színhelyét és a villában szembeni rácsokkal zárt bunkert, amely mellett még mindig ott áll a megtévesztő felirat, hogy itt őrizték a menekített Szent Koronát 31 napig. Pedig dr. Zsiga Tibor professzor az üdülőfalu tulajdonosának, Novák Tamásnak a hathatós anyagi támogatásával felderítette, hogy a koronaőrző bunker mintegy száz méterrel feljebb volt négy gesztenyefa mellett, a másik bunker a kormányt szolgálta. A Szent Korona Velemben való őrzésének 70. évfordulóját ünnepelte a falu március 19-én koszorúzással, az eddig jelöletlen telken, amit megvettek és állami támogatással emlékhelyet szeretnének ott létrehozni. A főút másik oldalán Novák úr a korábban gyémántcsiszoló műhelynek tervezett épületében a Szent Korona történetének kiállítását tervezi megvalósítani.

 Nem messzire ide a kemény határzárral is védett helység egyik utcájában áll a rendszerváltás előtti, szocializmust építő Magyarország egyik fontos politikusának az egykori miniszterelnök s az MSZP első titkári posztját is betöltő Kádár Jánosnak és az akkori, egyik miniszterelnöknek, valamint Apró Antalnak az országgyűlés volt elnökének a villája, a nagy- és apróvadban gazdag vadászterület határán. Továbbá a községből is sok gyalogos és kerékpáros túraút vezet a hegyekbe, ugyanis ez a helység is része az Írottkő Natúrparknak.

 

 

A téli étlapról kérünk vacsorát, s óriási tárcsán sül a saját hizlaldájuk mangalicájának húsa, meg a sonka, kolbász és csirkecomb, hasonlóan a cég gazdaságában termesztett krumplihoz és zöldséghez. Ráadásként helyi gesztenyéből készített pürét kapunk. A tavaszi étlapon már megjelenik a pisztráng, a lazac, a fogas és a csuka s a frissen szedett gombákból, gyümölcsökből való étkek sokasága. A reggelihez meg a Bükkből hozzák a finom házi lekvárt.

 

 

Másnap ellátogatunk az ausztriai Bolsba, ahol élvezettel kóstolgatjuk a Szigeti család zamatos pezsgőit, amelyekből harmincöt fajtájú kapható. Évente 1,2 millió palackot töltenek meg s készítenek habzóbort is. Amerikában a Zöldveltelini a legkedveltebb. Sajnos a magyar alapanyagot már nem vásárolják a túlzott adminisztráció és adóztatás miatt s hasonló okból éppen ottlétünk hetében szüntették meg a magyar piaccal kötött italszállítási szerződéseiket.

 

 

Pezsgőzés Bolsban, programok és fejlesztések

Délután kipróbáljuk az üdülőfalu vadonatúj, bowling pályáját s van, aki csocsózik, mások pingpongoznak és megnézzük a hamarosan elkészülő szauna, jacuzzi, szolárium, masszázsszalon és pezsgőfürdő helyiségeit. Jót sétálunk a háromezer fajta, latin és magyar nyelvű névtáblával ellátott növény között hazánk legnagyobb, 6,5 hektáros botanikus kertjében s megnézzük a párját ritkítóan gazdag babamúzeumot, s a Csíki búcsú óriási makettjét, Zsitva Miklós naiv fafaragó szobrait, valamint a rendszeres nyári művésztáborok alkotóinak kiállítását s megtekintjük a nyuszitól a lámáig számtalan jószágnak otthont adó vadasparkot.

 

 

Mindenütt felújítanak, korlátokat festenek, újra lakkozták a 64 vármegye emlékét őrző kopjafákat és a 180 férőhelyes 54 darab, (14 éve készült) apartman fűtés, vizesblokk, valamint berendezés korszerűsítéséhez is hozzáfogtak. Mint megtudtam nyáron a gyermektáboraikban kézművességet, lovaglást, íjászatot is tanítanak, de szerveznek bogrács partikat, szalonnasütést, a pincéjükben lévő fröccsmúzeumban borvacsorát és gyakoriak a szép környezetben szervezett céges továbbképzések és lakodalmak is. Jól felszerelt 180 személyes konferenciatermük s kisebb tárgyalóhelyiségeik is vannak. A csapatépítő tréningeseknek még éjszakai „bátorság próbát” is rendeznek, de szerveznek gyalog-, meg kerékpáros túrákat és városlátogatást Sopronba, vagy Kőszegre.

 

 

Nemsokára tartanak egy nemzetközi fogász kongresszust egy Svájcból Kőszegre telepedett fogászprofesszor, dr. Prezneczky László kezdeményezésére. Akinek a speciális csontépítésre jelentkező betegei is az üdülőfalban pihenhetnek majd a kezelések közben.

 

Hagyomány és innováció

Az utolsó napon Lukácsházára látogatunk, ahol mára országos hírűvé tették a Pincés Kemencés Nap rendezvényeit, meg a hagyományos disznópörzsöléses böllérversenyt. A község vezetői, Világ János polgármesterrel az élen azon vannak, hogy a helyi ízekkel és borokkal mind több vendéget láthassanak vendégül a pályázati pénzekből szépen felújított boros pincékben, amelyből majd két tucatnak az udvara egy odatelepült ügyes kezű székely mester kemencéket épített, ahol gyakran készül vendégek számára a fölséges disznósült, fő a pincepörkölt, vagy pirul a kenyérlángos. Az étekhez helyi borokat és pálinkát kínálnak. Hamarosan elkészül - jelszavuk szerint - a „Hagyomány és innováció” jegyében gyümölcsaszaló és lekvárkészítő üzemük, ahol a helybéli finom termést dolgozzák majd fel s a felvásárlást, feldolgozást szociális szövetkezetben szeretnék megvalósítani.

 

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu

 


Größere Kartenansicht

2015-04-03« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk