Az éltető Balaton-felvidék

Az éltető Balaton-felvidék

Az éltető Balaton-felvidék

 

Magyarország csodálatos hely. Sokak számára egyik legkiemelkedőbb ékköve a Balaton-felvidék.

Ez a táj – a Balatontól a Művészetek Völgyén át Sümegig – a helyben lakóknak és ide látogatóknak egyaránt közvetíti a vidék romantikáját, a múlt kulturális emlékeit, hagyományait, ugyanakkor magában hordozza a folyamatos megújulás lehetőségét is.

Az itt élő emberek kedvesek, szorgalmasak, jó vendéglátók. Befogadnak az életükbe, otthonukba. Engednek beletekinteni a helyi gazdálkodás rejtelmeibe, fortélyaiba és nehézségeibe is.

 

 

Az elmúlt évek azt is bebizonyították, hogy egyre erősödő együttműködésekkel akár 60 település is össze tud fogni. Nagy szó ez különösen napjainkban, amikor rohanó világunkban örülünk, ha az egyéni lehetőségeinket ki tudjuk használni, vagy a ránk váró kihívásokkal meg tudunk küzdeni.

Egyre többen gondoljuk azonban már úgy, hogy az egyénre szabott lehetőségek tárháza is megsokszorozódik, ha sokan adják össze tudásukat, tapasztalatukat, kapcsolatrendszerüket.

Ez a felértékelődés nem csak a lehetőségek, de az egyes települések aprónak tűnő értékei, látnivalói terén is igaz. Hiszen az első látásra jelentéktelenebbnek tűnő látványosság, de még a legimpozánsabb épület is látogatottabbá, kedveltebbé válik, ha szervesen illeszkedik a maga vonzó környezetébe. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületben ezen gondolatok mentén működik együtt mára több mint 250 szervezet, köztük vállalkozások, civil közösségek, önkormányzatok.

 

 

A vidék értékeinek, turisztikai lehetőségeinek népszerűsítése a fő célja volt a 2014. július 12-13-án Tihanyban sorra kerülő  Főszezon Turisztikai Kiállításnak.

 

   

 

Tihanynál alkalmasabb helyszínt talán nem is találhattak volna a szervezők a kiállításra, hiszen az egykori halászfalu – melynek történetében a levendula kiemelt szerepet játszott, és a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének, feldolgozásának – az utóbbi esztendők fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja lett. A Tihanyi Legenda Projekt keretében átépítették  a történelmi településközpont köztereit: megújult a Kálvária, az Ófalu utcái, a balatoni panorámát nyújtó Pisky sétány, a Borsos Miklós tér, a mai nevén Mádl Ferenc tér (az egykori Posta köz) és a kikötő is, a bencés apátságban pedig turisztikai látogatóközpontot alakítottak ki, és Belső-tó partján lévő szabadtéri színpadot és környezetét is felújították.

 

 

A tihanyi térség hazánkban a bor- és gasztroturizmus egyik legfontosabb célterülete! Ennek szellemében a kiállítási standjain várja az érdeklődőket a dörgicsei Mörk Pincészet, a tihanyi Ferenc Pince, a badacsonyörsi Varga Pincészet, a balatonrendesi Orbán Pince és a vikántpetendi Petendi Pálinkaház is – kóstolót is kínálva termékeikből. Természetesen a térség „boszorkánykonyháiban” készült helyi ízeket,  ételkülönlegességeit is elfogyaszthatják majd a vendégek mindkét napon át!

 

 

A kiállítók között bemutatkozik a dörgicsei Levendárium, a zalacsányi Pálos Vendégház és Borozó, a Tihanyi Legenda Projekt, a gyenesdiási Első Balatoni  Hal- és Termelői Piac, a Veszprém Megyei Várak Kapitánysága, a Falusi Turizmus Veszprém Megyei  Egyesülete, Balaton-Felvidéki Nemzeti  Park, valamint a térség számos elismert kézművese és alkotóháza is.

 

 

A szervezők népzene- és népitánc-bemutatókkal, szórakoztató programokkal, könnyűzenei produkciókkal is invitálták a látogatókat. A két nap kísérő programjaiban egyebek között a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Tihanyi Asszonykórus, az Echo Citerabanda, a Mézeskalács Néptáncegyüttes műsorát élvezhette a közönség, de színpadra lépett a The Black Birds együttes, Bereczki Zoltán, valamint Angyal András és Markovics Emese táncművész.

Írta: Vidékjáró http://videkjaro.hu

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 


Größere Kartenansicht

2014-07-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk