Az Év Pincészete: a Frittmann borászat

Az Év Pincészete: a Frittmann borászat

Az Év Pincészete: a Frittmann borászat

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által 2002-ben alapított „Az Év Pincészete” kitüntető címet a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén a soltvadkerti Frittmann borászat nyerte el. Második a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, harmadik a Csányi Pincészet lett.



Ünnepélyes keretek között került sor szeptember 8-án a vándordíj – Madarassy István szobra -, a díszoklevél és az emlékplakett átadására. Az eseményen megjelent Font Sándor, Bács-Kiskun megye országgyűlési képviselője, aki üdvözlő beszédében kiemelte a Frittmann testvérek fontos szerepét az Alföld borászatában. Konokság és minőség a jellemzőjük, mondta, az őket követő borászatok megmutatják, mit tudnak a Kunsági Borvidéken. A Frittmann testvérek voltak itt először az Év borászai, most elsőként lett az övék az Év pincészete, és fontos szerepük van a különleges magyar fajták népszerűsítésében. Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Szőke Sándor, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke értékelte a két testvér, Frittmann János és István, valamint mindkettőjük családja magas színvonalú munkáját, szakmai aktivitásukat.



A két ünnepelt a nagyszülői örökséget, a kollektív együttműködést emelte ki, megköszönve a kitüntető elismerést. Mint mondták folytatják, amit egykor a család elkezdett, a hagyománytisztelet mellett az új fajták és a világfajták honosítását is feladatuknak érzik, céljuk, mindazt megtermelni, amit majd szívesen fogyasztunk. Zamatos szőlőből zamatos bort.



Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere arról beszélt az ünnepségen, hogy települése az ország legnagyobb hegyközsége, a bor és a fagylalt fővárosa. Az ilyen események, mint a mostani, ünneppé varázsolják a hétköznapokat.



            És akkor a borokról: az eddigi díjak, elismerések széles skálán mozognak. A világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyén, a Vinitaly-n „Gold” Ezerjó pezsgőjük idén Gran Menzione elismerést kapott. Rozéjuk, Cserszegi fűszeresük és Irsai Olivérjük több évjárata lett aranyérmes hazai és nemzetközi versenyeken. FriSecco fehér gyöngyöző boruk aranyérmet ért el a Gyöngyöző borok első hazai versenyén. Ritkaságuk, a Generosa szintén nyert aranyat. A pincészet legbüszkébb ezer ízű Ezerjójára, én még ajánlanám a fantasztikus 2012-es Kadarkájukat.



Az „Év pincészete” kitüntető címet 14 évvel ezelőtt Dr. Nyikos István, a Bacchus Arts Stúdió Kft vezetője alapította, akinek most Tornai Tamás, és sok jelenlévő ünneplő megköszönte a magyar borkultúráért végzett munkáját.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

             

2015-09-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk