Békés megye remekel a turizmusban - 1. rész

Békés megye remekel a turizmusban - 1. rész

Békés megye remekel a turizmusban - 1. rész

 

 

Beszédes számok

Kimagasló turisztikai eredmények jelentkeztek 2017-ben az ország dél-keleti megyéjében; itt az országos átlagnál is nagyobb mértékben nőtt a külföldi és belföldi vendégforgalom. A megyei szálláshelyek összes vendégforgalma 6,4 %-kal emelkedett, ami összesen 675 302 regisztrált vendégéjszakát jelent. A legnépszerűbb települések rangsorában az előző évhez képest nincs változás, továbbra is Gyula áll az első helyen, a zászlóshajót követi Orosháza, Szarvas, Békéscsaba és Füzesgyarmat.

 

TOP 5 település Békés megyében

Sorszám

Települések

Vendégéjszakák száma

2017

1

Gyula

380 358 (+6,13%)

2

Orosháza

82 157 (+14,2%)

3

Szarvas

62 981 (+2,79%)

4

Békéscsaba

51 403 (+6,4%)

5

Füzesgyarmat

40 555 (+8,08%)

 

A megyébe az elmúlt évben a legtöbb külföldi vendég Romániából (39 494 vendégéjszaka) érkezett. A küldő piacok TOP 5 rangsorába Németország, Szerbia, Szlovákia és Csehország került be. A cseh vendégéjszakák száma kimagaslóan, közel 90%-kal növekedett az előző évhez képest.

 

 

Ahhoz, hogy ez a növekedés folyamatos legyen és lehetőség szerint még több vendég érkezzen, minőségi turizmusfejlesztésre van szükség. Hogy milyen beruházások kerülnek megvalósításra, arról tájékoztatott a megyei önkormányzat elnöke, Zalai Mihály. Békés megyének kiváló adottságai vannak a termál- és gyógyturizmus, a természeti értékekre épülő aktív turizmuson belül a vízi-, kerékpáros-, horgász- és vadászturizmus, valamint a kulturális rendezvény szervezés, és a gasztroturizmus fejlesztésére is. A kedvelt falusi turizmus hagyományainak ápolásával együtt minden elemben még sok tartalék van. A folyókkal szabdalt alföldi táj számtalan lehetőséget kínál, meggondolt ötletekkel, akár pályázatokkal is, lépésről-lépésre vonzó helyszíneket, szórakozásra és szabadidő eltöltésre alkalmas eseményeket kell kitalálni.

 

 

Halaszthatatlan viszont az autón utazó hazai és külföldi turisták és a megye iparának a fejlesztése érdekében az úthálózat felújítása. Közel 600 km kátyús aszfalt várja a közbeszerzés pozitív elbírálását, és a munkák elkezdését - mert alapvető igény Budapest felé és a román, szerb látogatók számának növeléséhez is a korszerű közlekedés.

Folyók a vízi- és horgászturizmusért

Az ország egyik legnagyobb megyéje a sík területű Alföldön helyezkedik el. Hegyei nincsenek, de nyolc szép folyóvize van a Körös-Tisza-Maros által határolt területeken: a Fehér,- Fekete,- Kettős,- Sebes-és Hármas-Körös, a Berettyó, a Száraz-ér és a Békéscsabát is átszelő Élő-víz csatorna. Ezek a pompás, élővilágos vizek és a természetes partjaik kínálják magukat a pihentető szabadidő eltöltéshez programokat kereső turistáknak, a megye gazdáinak „csak” gondoskodni kell az állapotuk megőrzéséről és a folyókat kedvelők kiszolgálásáról. Az élénkülő horgászturizmus miatt fő feladat a töltések megerősítése, a partok és hajóállomások kiépítése.

 

 

Bakancslistán Szarvas

Ha nem jártunk még Szarvason, akkor keressük fel mielőbb az ország legnagyobb arborétumát, a Mini Magyarország makett parkot és a Vízi Színházat! A csodálatos térharmóniájú, 86 hektáros kert ősszel legszebb, de minden évszakban nagy élmény a sétányain szemlélődni. 1600 féle növénykülönlegesség és a hozzá kapcsolódó állatvilág egy tartalmas napot ígér, különösen, ha betérünk a ritka ásványokat, érdekes kaktuszokat és teknősöket bemutató Üvegházba, valamint a makett park félszáz interaktív kis építményét is körbejárjuk. Az igazi remekművek, mint a Gyulai Vár, a Szegedi Dóm, a Pozsonyi Vár, a mini Balaton és a többiek jó szórakozást nyújtanak a szabadban gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 


 

Az arborétum kellemes mikroklímája miatt sok érdeklődőt vonz a Múzeumok éjszakáján tartott túra, a bagoly- és denevér les, melyeket négy nyelvű, turistabarát tájékoztató táblák is segítenek.

Egyre népszerűbb vízi attrakció, a Szarvasi Arborétumból elérhető Kákafoki-holtág. A Hármas-Körös 29,3 kilométeres szakasza, amelyet két végén zsilipek zárnak el, így állóvízként 3-4 méteres szinten tartják egész nyáron. A Katalin sétahajóval utaztunk a vadregényes, nyaralókkal tele két part között, hallgattuk a tengerészcsíkos pólóban kormányzó Demeter István hajóskapitány humoros elbeszéléseit, miközben mutatja a víz szélén élő, rejtélyes gyökerű mocsári ciprusokat, és a rajtuk napozó teknősöket. A horgászok nagy örömére a holtágon bőven úszkálnak és engedéllyel kifoghatók a ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, harcsa és még egyéb halak is.

 

 

Mellettünk a Kajak-Kenu klub kajakosai szaporán szelik a vizet, majd a Szarvasi Vízi Színházhoz érkezünk. Az évadnyitó előadást június 15-én tartották, és folyamatosan augusztus 20-ig válthatók jegyek a festői természeti környezetbe épített, esti szórakozóhelyre. A szépséges tájban a színház különleges atmoszférája, és az előadások színvonala igazi kulturális élményt nyújt a Szarvasra látogatóknak.

 

 

Csárda, fogadó, sörfőzde a 44-es úton

Szarvas és Békéscsaba között a betyárság hagyományai elevenednek meg a Kondorosi Csárda vályogból épült, nádfedeles épületének falai között. Maga a történelem 1784 óta! Az állatkereskedők vásárra hajtották a marhákat, lovakat és útközben itt pihentek meg a betyárokkal együtt. A csárda múzeuma ápolja Rózsa Sándor legendáját, a vendéglő pedig a magyar konyha ízeit őrzi. A betérők kedvence az étlapról a „Rózsa Sándor kedvence, a roston sült sertéstarja gombával összepirított burgonyacikkekkel, sült hagymakarikákkal és kakastaréj szalonnával ékesítve”.

 

 

Békésszentandráson a Nagy Magyarország Fogadó vendégszeretetét élveztük a stilizált kármentőben. Az asztalok, a padok, a székek, a mennyezet régi fából készültek, és az elődök konyhai és kerti eszközei díszítik a falakat. Jól esett a csigatésztás csontleves, a fogadós kedvence sült tört krumplival és a lekváros palacsinta.

 

 

Néhány utcával odébb sörkóstolón jártunk a többszörösen kitüntetett Szent András Sörfőzdében. Az idén 25 éves kézműves kisüzemet Bukovinszky Béla és Bukovinszky László testvérek 2013-ban vették át. 14 fajta tradicionális és kísérletező kedvükben alkotott új söreikhez a klasszikus bajor búza élesztőt németországi kolostorból vásárolják. A Bécsi ászok, a Málnás búza, a Meggyes, és a Black rose főzetük készítésekor a földtől a palackozásig kísérik végig a sör útját. Az Ogre, a Mutti, és a Víziszínház nyári előadásaira készült Csepűrágó prémium kézműves sörök nemzetközi hírűek. A Central European Beer Awards 2018 sörversenyen a lehető legrangosabb Grand Champion gyémántdíjjal jutalmazták a Szent András Sörfőzde valódi meggyből készült Meggyes sörét, így a korábbi csehországi érmek után ismét bebizonyosodott, hogy az ország legjobb meggyes söre a Szent András Sörfőzdében készül. Ezüstéremmel tért haza még a Bécsi ászok, az Óarany és a Fekete tradicionális baksör, a Monarchia pedig bronzérmes lett. 

 

 

 Cigánka és híres kolbász a CsabaParkban

Csillagtúránk visszavisz Békéscsabára a CsabaParkba. Az étterem, látványműhely, látogató központ, kolbász múzeum, rendezvénycsarnok, tematikus játszótér, pálinka múzeum, bormúzeum, parkerdő, vízi színpad, csónakázótó, vízi biciklizés, szánkozódomb, csúszdapark, canopy pálya, óriások konyhája, erdei ösvények, kolbászkészítő üzem, húskereskedés 2010-ben elindult fejlesztési projektnek számtalan egysége már elkészült. A következő ütemben is több létesítmény vár majd átadásra a Modern Városok Program keretén belül. A Csaba Park a helyi természetvédelmi területen, a parkerdőben kíván a városnak, a környező településeknek és az ide látogató turistáknak 2020-ig komplex élményközpontjává válni - tájékoztatott Vass Csaba városfejlesztési projektmenedzser.  Megkóstoltuk a Cigánkát, a speciális, háj hártyába tekert májas csabai disznótorost, majd vásároltunk a kisboltban a Csabai Csemege Vékonykolbászból.

 

 

A Csabai kolbász néven ismert házikolbászt Békéscsabán és 40 kilométeres körzetében 50 család készíti a saját receptje szerint. A generációkon keresztül nem változó, élő néphagyomány, a Csabai kolbász fűszerezésének titkait senki nem árulja el, de a lényeg, hogy sok bennük az élénkpiros csemege, vagy csípős paprika, jellegzetes a köménymag, de a „borsért bicskát rántanak”. A kolbászosok közötti eligazodásban segít a város ügyes kiadványa, a Csabai kolbásztérkép.

 

folytatása következik….

Írta: Barna Judit

FotóK: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-06-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk