Békés megye remekel a turizmusban - 2. rész

Békés megye remekel a turizmusban - 2. rész

Békés megye remekel a turizmusban - 2. rész

 

 

Sárrét Gyöngye és a hintókészítő mester

A következő állomás Füzesgyarmat, a kis fürdőváros. A régió legszebb fürdője a Kastélypark Fürdő, melynek gyógyvizét, a Sárrét Gyöngyét 1965-ben találták egy talajfúrás alkalmával.

Az 1200 méterről feltört 62 C fokos termálvíz többféle betegség gyógyítására alkalmas, ezért a város a kincs hasznosítására kialakított egy fürdőkomplexumot, üdülőházakkal, panzióval, faházakkal, és 110 lakókocsi számára kialakított kempinggel.

 

 

A fürdő és szomszédságában a Körös-Sárrét vidék egyetlen háromcsillagos szállodájával, a Gara Hotellel együtt egész évben vonzó uticél. A közel 30 éve épített, 86 szobás szálloda tulajdonosa forrás hiányában a szükségszerű felújítást még nem tudja elkezdeni- ismertette az anyagi nehézségeket a város polgármestere, Bere Károly.  Az viszont örömteli, hogy a klasszikus ünnepeken így is teltház van minden szálláshelyen, elsősorban 50 pluszos korosztály érkezik itthonról és Erdélyből, a német és lengyel visszatérő vendégek két hónapot is eltöltenek lakókocsikban. A turisták és nyaralók között népszerű a birkapörkölt, a slambuc, és a csöröge, de szívesen vásárolják a megfizethető helyi címkés, kézműves termékeket, a pálinkákat, szörpöket, lekvárokat, mézeket és kolbászokat is. A település lakosságának lassú csökkenése azonban megállíthatatlan, ezért a város 1 millió forinttal támogatja a fiatal házasok letelepülését.

 

 

Füzesgyarmat híres embere, Galambos Sándor hintókészítő, akinek - az országban egyedüliként- a hintókészítés a tanult szakmája. A 34 országban fogathajtóként megfordult mester legtöbb megrendelője hazai, szlovák, szerb fogathajtók, és kastély tulajdonosok. A legmívesebb hintók fából készülnek, bőr kárpittal díjhajtók számára, de a műhely Kenyába, és Chilébe is szállított fehér esküvői hintókat. Érdekes látvány éppen, ahogy egy asztalos fiatalember tízezer vésőütéssel, kosárfonás nevű mintával alakítja a hintó oldalát, és a kovács is formáz egy alkatrészt.

 

 

Varázslatos élmények a szabadban

Nem mindennapi látvány Dévaványa külterületén a Körös-Maros Nemzeti Park Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. Az oktató és ismeretterjesztő komplexumban szakemberek vezetésével túzokok, magyar szürkemarhák, házibivalyok, rackajuhok láthatók, a tanösvény nyolc állomásán átsétálva pedig a puszták jellegzetes növényei ismerhetők meg. A parkot holland és belga madármegfigyelők látogatják, akik a természetes környezetükben fotózzák a szabadon élő túzokokat, kékvércséket. A munkatársak túzokvédelmi munkája által az értékes madarak szaporodnak, és látványuk különleges élmény nyújt a látogatóknak. A park nyári tábort is szervez gyerekeknek, amelynek legizgalmasabb része az éjszakai túra.

 

 

Megkóstoltuk a Termék védjegyet elnyerő szilvás, barna és vörös Szarvasi Túzok sört, amit helyi gyümölcsökből és árpából készítenek. 

A megye Körös-Sárrét régiójának másik érdekes szabadtéri helyszíne a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, Szeghalomtól 3 kilométerre. Nagy László igazgató kíséretével sétálunk Európa egyik legrégebbi településének régészeti maradványai között.  Az árpád-kori Csolt Monostor romjai, a Népi Írók Szoborparkja, valamint a halászat és gyűjtögetés ősi foglalkozásának méltó emléket állító Pákásztanya tanösvénye igazi kuriózum a városlakó látogatóknak.

 

 

Mundérba bújt történelem

Utunk Szeghalomba, a Berettyó és a Sebes-Kőrös összefolyásánál fekvő 9200 fős kisvárosba vezet. A polgármester, Macsári József a Leonardo Ételbárban elégedetten mondta el, hogy a Felina Hungária Kft, a Billerbeck Budapest Kft. szeghalmi üzemei, és a Csaba Metál Zrt. gyártelepe miatt a lakosságnak és környékbelieknek van állandó, biztos munkahelyük. Turisztika terén sem állnak rosszul, mert a környék természet adta lehetőségeinek kihasználását helyezik a fejlesztések előterébe. A magán horgásztavak tulajdonosai számára engedélyeket adnak szálláshelyek építésére, és szabad strandok létesítésére. A városban működő vadásztársaságokat is segítették egy fácán nevelde telepítésében, hogy a környék gazdag őz, dámszarvas, vaddisznó állománya a finom húsú madarakkal is kiegészüljön. 

Szeghalom kiemelkedő jelentőségű műemléke a 2011-ben felújított Wenckheim-D'Orsay-kastély, amely könyvtár, helytörténeti múzeum, és a város szülötte, Boromissza Zsolt festőművész képeinek gondos őrzője. A termekben több száz had- és egyenruha, három kontinens katonai ereklyéi, jelvényei, ruhái, sapkái, fegyverei láthatók az 1800-a évektől napjainkig. A történeti kiállítás, Túri János magángyűjteménye, országosan is elismert látványosság.

 

 

Tisztelgés a kultúra nagyjai előtt

Békéscsabára érkezett árvagyerekként Lieb Mihály, később Munkácsy Mihály 1852-ben, és nagynénje klasszicista kúriájában boldog órákat töltött. A város méltón megemlékezett a nagy festőről a Munkácsy Emlékház megnyitásával. Négy teremben 21 darab eredeti Munkácsy festmény- a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonai- mutatja be a festő életművének egy részét. Békéscsaba Munkácsy nevével utcát, teret, és eseményt is fémjelez, de külön érdekesség a város évről évre cukrászok számára meghirdetett Munkácsy-tortaversenye.

 

 

Gyulára, a megye ékszerdobozába érkezünk, ahol elsőként az Erkel Ferenc Emlékház tárlatát nézzük meg a Bánk bán zenéjének aláfestésével. A ház a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be, a hálószoba, a szalon és a népies konyha az Erkel család egykori otthonát idézi fel.

 

Gyula, Békés ékszerdoboza

A város nevének említésekor mindenkinek azonnal a vár és a fürdő jut eszébe, de az előző kulturális élményeket az Almásy-Kastély Látogatóközpontban gazdagítottuk tovább. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett az őket kiszolgáló személyzet mindennapjainak tárgyait mutatja be modern, interaktív technikával a kiállítás.

 

 

Rövid belvárosi sétával útba ejtettük a Kapus hidat, a Világórát, a Nádi Boldogasszony templomot, majd következett a patinás Százéves Cukrászda. Egy sütemény mellett Kocsis János idegenvezető és Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatták az 1840-től létesített cukrászda életét, a 30 ezer lakosú Gyula város és térségének turisztikai elképzeléseit. Éppen épülnek a Gyulai Vár szomszédságában a hétvégén megnyíló Sörfesztivál pavilonjai, de a pálinka, a kolbász is főszereplő más időszakokban. Természetesen a Várszínház hagyományos vendégelőadásai a vörös falak alatt kedvelt esti események a nyári hónapokban.

 

 

No, és itt van a Gyula messze földön híres kincse, a Várfürdő és az Aqua Palota is! Az évi 600 ezer látogató ide egynapos vendégként ruccan át a határon túlról, Romániából, vagy a hazaiak 4-5 napra szálláshelyet keresnek. A fürdő 23 medencéjének élvezetét lovardával, bábszínházzal, élő zenekarokkal gazdagítják, így a csodálatos mamutfenyőkkel teli ősparkban már négy évszakosak és több generációsak a programok.

 

 

A magas színvonalú, négy- és háromcsillagos hotelekben, valamint vendégházakban és kollégiumokban 5000 férőhely van, melyekben az elmúlt évben 536 ezer vendégéjszakát számoltak a szakemberek.

 

Gasztronómiai díjas a Patrióta

Békés megyei körutunk végén Gyula belvárosában, a sétáló utcában található sikeres vendéglátóhelyre, a Patrióta Étterembe látogattunk, és Nyári Katalin tulajdonosnak gratuláltunk „Az év feltörekvő étterme” Gault&Millau díjhoz. A hangulatos, barátságos étterem konyháján szorgoskodó férjet, Csiszér Árpádot nem sikerült kicsalni, de főztje és tálalása emlékezetes marad a számunkra.

A vacsora menü Békés megye 2018 évi pálinkájával, a Báró Harruckern vadcseresznyével indult, amit kacsa rillette zöldspárgával és buggyantott tojással, rukkolás pisztráng, parmezánsajtos kekszmorzsával követett. A főfogás egy pazar tálon konfitált marhapofa füstölt zellerrel, parázsburgonyával, hússal töltött paprikás házi ravioli, szűzpecsenye új sárgarépával, kápia paprikakrémmel tálalva. Ezután megkóstolhattuk az eper granitát csokoládé mousse-al és cukorhajóval összeállított desszertet, majd Szekszárd-Ivánvölgyi bikavér, Mádi Furmint fehérbor került a poharakba.

 

 

Ha Békés megye turisztikai és gasztronómiai értékeinek egy kis szeletét bemutató élménybeszámoló után kedvet kap a tisztelt olvasó ahhoz, hogy mindezeket és az ezeken kívüli számtalan, szép és érdekes látnivalót a helyszíneken megnézze, akkor az utazáshoz már csak kellemes időt kíván:

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 

 

2018-06-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk