Évszázados kincsek nyomán Baranyában 2. rész

Évszázados kincsek nyomán Baranyában 2. rész

Évszázados kincsek nyomán Baranyában 2. rész

 

 

Pécsről nyugat felé indulunk a 6-os úton Szigetvárra. A város a Zselic dombos nyúlványai és a déli síkvidék találkozásánál fekszik, kettészeli az Almás-patak. Szigetvár területe évezredek óta lakott, a magyar történelembe mégis a XVI. századi török elleni, Zrínyi Miklós vezetette hősies harcokkal került be.  

 

Civitas Invicta, a leghősiesebb város

Az emlékezés gróf Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán csapatai között zajló harcokról, és az egykori hősök helytállásáról mesél, amikor Zrínyi 2500 magyar és horvát katonájával 1566-ban megállította Szulejmán szultán Bécs ellen induló százezres iszlám seregét. A 34 napos ostrom végén, 300 megmaradt vitézével a lángoló szigetvári várból kitörve,

 

 

 

véres közelharcban hősi halált halt. A diadalt maga a török szultán sem érte meg, az ostrom utolsó napjaiban meghalt, de a hírt eltitkolták vezérei, nehogy a már erősen megfogyatkozott serege a harc közben elcsüggedjen.

A végsőkig kitartás, és önfeláldozás emlékének közjogi elismerésére 2011-ben került sor, amikor az Országgyűlés törvényben rendelkezett a Civitas Invicta – a Leghősiesebb Város cím Szigetvárnak való adományozásáról.

 

Szulejmán a várfalak között

Szigetvár alapjait a XIV. század végén kezdték el lerakni. Az évszázadok során alakult ki a Szigetvári Vár erődítményrendszere,

 

 

 

 

amely magába foglalta a virágzó települést is. Jelenlegi formáját az ostromok utáni felújítások során, a XIX. század végére érte el. Szojkó-Szinyákovics Kornélia marketingvezetővel sétáltunk a szépen gondozott kertben;

 

 

a várudvar közepén Szulejmán szultán dzsámija áll a csonka minarettel, benne a Mekka felé tájolt imafülkével és a faltöredékeken látható perzsa-arab nyelvű feliratokkal.

 

 

 

A vármúzeum falai előtt a Zrínyiek öröksége című kiállítás tárgyait kísértük végig, végül lelkes fiatalok korabeli ruha és fegyverzet bemutatóját élveztük. A XVI. századi magyar katonai és asszonyi viseletek,

 

 

 

és a harcászati eszközök, fokos, szabja, kanócos puska használata a várba látogató gyerekcsoportok számára is érdekes.

 

 

 

 

Szőlőhegyen a türbe

Korabeli iratok alapján Szulejmán Szigetvár ostroma közben 72 éves korában hunyt el a táborban, 1566. szeptember elején. A szultán holtteste 43 napig nyugodott a földben, ahová a belső szerveit is eltemették. A sírhely fölé fia, és utódja, II. Szelim szultán emeltette a türbét.

 

 

 

A turbéki szőlőhegyen álló síremlék tudományos feltárása és rekonstrukciója néhány éve megkezdődött dr. Pap Norbert

 

 

 

vezetésével, aki a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. A kutatócsoport a leírások nyomán és műszeres vizsgálatok alapján kaszárnyát, vendégházat, boltokat, és az egykori oszmán erőd bástyáit igyekeznek beazonosítani. A történelmi múlt izgalmas darabjai kerülhetnek elő a hódoltsági idők homályából; a palánkon belül a középső a dzsámi, a kupolás szultáni türbe, és a derviskolostor. A régészeti feltárás során megtalált leletek között van Szulejmán híres pecsétje. Az archeológusok újabb szakemberek bevonásával megkezdték a szulejmáni sírkomplexum háromdimenziós rekonstruálását. A kutatók arra törekednek, hogy a rekonstrukció a lehető legrészletesebb legyen, a falak textúrájától kezdve a díszítéseken keresztül egészen az épületeken használt színezésig.

Az érdekes helyszíni séta a közeli Novák Pincében folytatódott: a tanár úrtól itt még megtudtuk, hogy a tájrekonstrukciós terv elkészítése és a leletek helyreállítása után a történelmi helyszínt kulturális és turisztikai célra hasznosítanák.

 

 

A Novák Zsolt, a pincészet és panzió tulajdonosa, az édesapjával együtt, korábbi téesz területeken, a szőlőhegyi Rózsa dűlőben kezdték meg 27 éve a szőlőtermelést és borkészítést. Az apartmanokra a Kisfaludy programból kaptak támogatást. Konyhájukat igencsak kedvelik a finnek, hollandok, különösen kapós a kemencében sült csülök.

 

 

A borász egyben koszorús költő is, mert kiváló borainak tájhoz illő neveket adott: a hangzatos Szulejmán könnye fehér cuveet mutatta be elsőként. A markáns rizling és lágy, illatos királyleányka után a karakteres kékfrankos, portugieser és merlo házasításából alkotott Zrinyi vérét kortyoltuk. A történelmi nevű borai – melyek a szigetvári Trust hordógyár kézműves hordóiban érlelődnek a pincében, a környéken megtalálhatók más vendéglátóknál is.

 

 

Szigetvár közlekedése megoldásra vár

Zrínyi tér a város legszebb tere, itt áll a Szent Rókus-templom, a Szent Rókus-szobor és a város szimbólumának tartott Oroszlán-szobor,

 

 

 

valamint az 1910-ben épített Városháza, homlokzatán a város címerével és a harangjátékkal. Dr. Vass Péter polgármester

 

 

 

a 10.000 lakosú kedves kisváros mindennapi életéből kiemelte a várost átszelő főközlekedési útvonal nagy terheltségét, és az elkerülő út haladéktalan megépítésének szükségességét. A 2020-ban induló városrendezés, az autópályákba bekötéssel, a lakosság érdekét szolgálják majd. Bár a város magánszállásokban igen erős, de tervezik egy 100 szobás 4 csillagos szálloda építését, hogy a Zrínyi várban rendezett, gyerekvonzó Ostrom Fesztiválra, a Zrínyi Napokra, lovas színházi eseményekre, és kirakodó, vagy gasztronómiai vásárokra minél több hazai és horvát családot tudjanak fogadni.

 

Gyógyuljunk a fürdőben!

Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje – történelmi múltja és kulturális öröksége mellett – a kiváló minőségű gyógyvíz. A város szívében egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény a Szigetvári Gyógyfürdő, ahol az 50 évvel ezelőtt felszínre törő 62°C-os hévíz nyújt kikapcsolódást.

 

 

 

A fürdő kültéri hangulata a török kori műemlékeket idézi kupolájával és tornyaival, míg belső terét Zsolnay kerámiaburkolat díszíti. A több egymást kiegészítő egység: a nyári strandfürdő, uszoda, termálvizes medencék, élménymedence, gyógyfürdői szolgáltató részleg színvonalas pihenési lehetőséget kínál. A gyógyfürdő vize nátriumkloridos, alkáli hidrogénkarbonátos minősített gyógyvíz, mely rendkívül kedvező a mozgásszervi megbetegedések kezelésére.

 

 

 

A kiváló gyógyhatású fürdő további fejlesztése, bővítése élmény- és gyermekmedencével nagy beruházást igényelne, valamint még kiaknázatlan kincs a 31 fokos, jelenleg lezárt ásványvíz-kút. A fürdő főmérnöke, Szojkó Gábor, valamint a város vezetése a természet adta értékek hasznosításához befektetőt keres.

 

 

 

Gasztronómiai gyöngyszem

Szigetvártól néhány kilométerre Botykapeterden, a 6-os főút szélén áll a Pálma Vendéglő.

 

 

 

A Hóbor család vállalkozása nemcsak a környéken nagyon népszerű, hanem turistabuszokkal horvát csoportok is gyakran érkeznek egy-egy ebédre. Kerthelységben és rendezvényteremben egymást érik májusban a ballagó csoportok és egész nyáron az esküvőktől hangos az utca.

Kiváló konyhájáról érkezett a Szigetvári várba a hangulatos esti borkóstolóra a harapnivalónk. Hóbor Csaba borász

 

 

 

2018 évi Merlot-ja a 2018 Pécsi Hegyközségi borversenyen aranyérmet kapott, a 2018-as Cabernet Franc-ja a nagyközségek közötti borversenyen szintén arany minősítést ért el.

 

 

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Folytatás: első rész

               harmadik rész

2019-06-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk