Évszázados kincsek nyomán Baranyában 3. rész

Évszázados kincsek nyomán Baranyában 3. rész

Évszázados kincsek nyomán Baranyában 3. rész

 

 

Látogatásunk harmadik napjának programját a mi lelkes kísérőnk, a Pécs Pont turisztikai információs központ vezetője, Máltesics Norbert úgy összerakta, hogy csak győzzük befogadni a sok kulturális, történelmi és gasztronómia élményt. A leendő turisták számára megkeressük az egy nap alatt összeköthető pontokat a megye nyugati régiójában. Fűzzük fel csokorba Máriagyűd-Siklós-Harkány háromszöget!

 

Levendulaillatú Máriagyűd

 

 

Napsütötte, szép domboldalon, a Tenkes-hegy oldalában áll a csodálatos Bazilika, tornyaival integetve várja a zarándokokat és látogatókat.

 

 

 

A Villányi-hegység lábainál római kori út maradványok is találhatók, és az akkori szőlőtermelés hagyományai is felfedezhetők, azonban a kegyhely első okleveles említése csak 1290-ből való.

 

 

 

A közel 150 éves oszmán uralom alatt a kegyhely állapota leromlott, temploma előbb a kálvinista felekezet, majd a Ferences Rend tulajdonába került. A XVII-XIX. századok történelmének viharait, a fosztogatásokat, megszállásokat átvészelt egyházi épület 1950-ben szociális otthonként működött. 1964-ben Papp László festőművész felújította a belső terét,

 

 

 

1972-ben kezdődött a külső restaurálás, 1977-ben a zarándok hívek adományaiból felépült az új plébániaház, 1978-ban a barokk oltárok teljes felújítása után a szabadtéri épületek, a kálvária kápolnája és a stációi következtek.

 

 

 

A kegyhely ékessége az 1713-ban siklósi vörös márványból készített Mária szobor, amely később míves ezüstpalástot kapott.

 

 

 

A Pécsi Egyházmegye gondozása alá tartozó máriagyűdi római katolikus bazilika az idei nyár eseményeire készül, amiben a hívek és a kegyhelyet látogató turisták a pünkösdi búcsúra, motoros zarándoklatra, és a Péter-Pál búcsúra érkezhetnek.

 

Mediterrán gyógynövény

A festői környezetű templom mellett, kis kertes házban találtuk Polgár Péter és Anikó őstermelőket, akik a sokoldalú és csodálatos szépségű, lila levendulát termesztik.

 

 

 

Birtokuk egy részét levendula palántákkal ültették tele, mert nagyon kedvező az éghajlat, és a kötetlen, köves talaj. Vegyszerezést, permetezést nem használnak, így mesébe illő boltocskájukban a szörpök, lekvárok, gyümölcsdzsemek, teák, olajok, és az illat párnácskák bátran vásárolhatók.

 

 

 

Siklósi vár a Tenkes alján

 

 

Hazánk egyik legrégebbi és legépebben maradt erődítménye koronaként díszíti a Villányi borvidék nyugati felén elterülő történelmi kisváros várdombját. Interaktív sétánkon Szentgyörgyvári Péter várkapitány szórakoztatóan mutatta be a várlakók életét, és nagy durranással a pisztoly használatát.

 

 

 

A 700 éves falak több nemesi családnak nyújtottak otthont, akik a kápolnában is töltöttek időt az évszázadok alatt.

 

 

 

Az állami tulajdonú vár a várlátogatók Top10 listáján a harmadik helyen áll, nem csoda, mert olyan érdekességek is vonzzák a turistákat, mint az Illatszertár a szappanokkal, a Sütőde

 

 

 

a mézes süteménnyel, a Bormúzeum a ritkaságaival, és a történelmi Játékország.  A Szabóság is egy kincs, ahol Hegedűs Brigitta

 

  

 

vezetésével a várban dolgozóknak és más hagyományőrzőknek készítenek korabeli ruhákat.

A népszerűségért sokat tesznek a kézművesek és a vár vezetése, akik sok rendezvénnyel, kirakodóvásárokkal, szabadtéri színházzal, várfesztivállal csábítják az érdeklődőket. Az ódon kövek között modern attrakció Borosné Tihanyi Györgyi someliere

 

 

 

bemutatója, aki a Villányi Borvidék 120 borászának borából válogatott egy kis kóstolót a kedvünkre.

 

 

 

 

 

Napsugaras borvidék

A baranyai szőlőkultúra a római kor óta folyamatos. A délre néző dombok és a napos órák magas száma kedvez a szőlőtermesztésnek, ezért itt találhatók a Mecsekaljai Borvidék és a Villányi Borvidék legértékesebb termőterületei.

 

 

 


Siklós nemcsak kulturális és történelmi jelentőségű vá­ros, hanem ízletes borairól is ismert. Több, mint húsz éve itt alapították a borászok a Villány-Siklós Borút összefogást. A Tenkes hegy oldalában a fehérborok do­minálnak, a legelterjedtebb szőlőfajta, mely egyben Sik­lós zászlós bora, az Olaszrizling, mellette a Chardonnay, a Tramini, a Muskotály és a Rajnai Rizling is nagy nép­szerűségnek örvend, de a település a rosé- és vörösbor­ok készítésében is élen jár.

 

 

 

A Vineas Tenkes borozóban Nacsa György főborász

 

 

 

bemutatott a társaságunknak néhány remek bort, illusztrálva a vidék jellegzetes nedűit. A nagy tapasztalattal rendelkező szakember borai több versenyről aranyérmeket hoztak el, mint például a védett virág emblémájával díszített Kikerics nevű rosé.

 

 

 

A minőségi klasszikus és prémium kategóriás borok mellé ügyesen betört az Y generáció számára készített RedY nevű közösségi bisztrobor.

 

 

 

15 örökifjú borász alkotása a Villányban őshonos vörösbor fajták házasítása portugieser alappal, de könnyebb az erős villányi boroknál.

 

Fürdőfejlesztés Harkányban

Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum az új neve az 1955-ben alapított, korábban Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházként ismert intézménynek. Az egyik legfontosabb az irányváltásban, hogy mostantól nem klasszikus gyógykórházként, hanem rehabilitációs központként működik- erről dr. Péter Iván bőrgyógyász főigazgatótól kaptunk tájékoztatót.

 

 

 

A harkányi víznek 200 éve ismert gyógyító ereje. Az Európában egyedülálló kénes gyógyvíz 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62,2 °C fokos hőmérséklettel tör a felszínre, literenként közel 1000 mg ásványi anyaggal. Gyógyító erejét a mozgásszervi-reumatológiai betegségek kezelésében ismerik el elsősorban, de a bőrbetegségek egyes formáiban, így a psoriasis és az ekcéma eseteiben is hatásos a fürdők és lokális készítmények alkalmazásával együtt.

 

 

 

A rehabilitációs központ egy új szárny átadásával összesen 392 ágyas kórház lett, ebből 90 ágyon kiemelt, háromcsillagos szállodának megfelelő szolgáltatást tudnak nyújtani.

 

 

 

A műtét után lévő fekvőbetegek 2-3 hetet tölthetnek el három féle: OEP, komfort, és hotel minőségű ellátással.  200 milliós fejlesztéssel tovább folytatódik a korszerűsítés ultrahang berendezés beszerzésével, valamint a betegbiztonsági és betegdokumentációs rendszer felállításával. Újdonságot jelentenek a mobilteamek (orvos, ápoló, gyógytornász) akik közösen segítik egy-egy beteg gyógyulását. 

 

  

 

Elismerésre méltó, hogy Pécs-Dráva-Villány-Harkány-Siklós települések összefogása élettel tölti meg a vidék minden látnivalóját, amellyel kiválóan mozgatják a régió turizmusát.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

Folytatás: első rész

               második rész

2019-06-18« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk