Fantasztikus népművészeti kincsünk a Folkart Kézművesházban

Fantasztikus népművészeti kincsünk a Folkart Kézművesházban

Fantasztikus népművészeti kincsünk a Folkart Kézművesházban

 

            Közeledik Húsvét, ilyenkor kicsit mindannyian a hagyományainkhoz fordulunk. A festett, lyuggatott hímes tojás gyönyörű dísze az asztalnak, amelyre ilyenkor a len, vagy szövött abrosz az igazán megfelelő. Egykor az országos hálózattal rendelkező Népművészeti Vállalat üzleteiben lehetett hozzájutni az eredeti népi, népi iparművészeti, zsűrizett, vagyis szakemberek által minősített tárgyakhoz: a lakberendezéstől a kisfésűig, a tányéroktól a szőnyegekig.


Folkart kézművesház Budapest


            Napjainkban már nem ilyen egyszerű elválasztani az igazit a hamistól, a tucatárut az egyeditől. Kevés olyan üzlet van, amelyik a valódi értéket keresők számára kincsek tárháza. Az egyik ilyen a Régiposta utcai Folkart Kézművesház. Vezetője, Halas Réka, és édesanyja, aki egykor a Váci utcai népművészeti bolt vezetője volt, most pedig ennek az üzletnek a szakmai tanácsadója, szívesen mutatja be bárkinek, aki akár nézelődni, akár vásárolni tér be hozzájuk, hogy egy-egy vidék milyen hagyományos kincsek készítésére képes, mennyire őrzi ma is népi iparművészei, mesterei révén az egykori paraszti kultúra csodáit.


Folkart kézművesház Budapest


            - Menteni próbáljuk a megmaradt értékeinket – mondta Halas Ági, a szakmai tanácsadó. – Üzletpolitikánk fontos része, hogy se kismesterséget, se hagyományt ne hagyjunk feledésbe merülni. Igyekszünk minden hazai tájegységet bemutatni, méghozzá lehetőleg olyan alkotók révén, akiknek a munkáját zsűri értékeli. Éppen ezért érzem úgy, hogy a mi üzletünk különleges, hiszen itt a vásárolni kívánó a hazai vidékek jellegzetes termékeivel találkozhat, méghozzá kiváló minőségben. A hozzánk érkező itt választékot és hozzáértést talál.


Folkart kézművesház Budapest

Folkart kézművesház Budapest

Folkart kézművesház Budapest


- Kik vásárolnak?

- Hatvan százalékban külföldiek, negyven százalékban magyarok. Nincs megállító táblánk, nincs hirdetésünk, nem áll a bejáratnál beöltözött invitáló, marad a kirakatunk vonzereje. Úgy tapasztaljuk, a környező szállodák vendégei esti, vagy napközbeni sétájuk során fedezik fel az itt látható különlegességeket, és térnek be azután hozzánk. Az amerikaiak, köztük a hazalátogató magyarok a csodálatos matyó terítőket veszik, nézik elragadtatva, a külföldre utazók is gyakran itt választják ki az autentikus hazai ajándéktárgyat, a parasztházak berendezésekor szintén gyakran hozzánk fordulnak. Egész Európában kevés olyan ország van, amelyik ilyen gazdag népművészeti örökséggel rendelkezik. A megvásárolt tárgyakhoz könyvjelzőszerű ismertetőt adunk, akár Miska kancsó, akár hímzés, bútor, vagy éppen húsvéti hímes tojás az.


Folkart kézművesház Budapest


- Láttam japán érdeklődőket…

- Érdekes módon öt japán útikönyvben is szerepelünk, a japán turisták ezekkel a kezükben keresnek meg minket, de négy francia, egy-egy lengyel, orosz, olasz és angol útikalauzba ugyancsak bekerültünk, úgy hogy nem tudtunk róla. Ez is bizonyítja, hogy szép és értékes a kínálatunk. Hiszen nálunk olyan hungarikum is megtalálható, mint a világhírű halasi csipke, vagy a már említett, több mint 200 éves, az UNESCO szellemi világörökség listájára is felkerült matyó hímzés, a szövött len és pamut textíliák. Egyébként a munkatársaink angolul, japánul, németül és franciául is beszélnek.


Folkart kézművesház Budapest


- Az egyik polc előtt egy fantasztikus szépségű, több mint száz éves matyó női öltözet látható. Az ember hozzá sem mer nyúlni, olyan gyönyörű fáradt színeivel, csodás hímzésével. Ez is eladó?


Folkart kézművesház Budapest


- Igazság szerint mi is nagyon szeretjük ezt a ruhát, de ha valaki megveszi, és ezzel a magyar népművészetet reklámozza környezetében, eladjuk. Végülis mi nem múzeum vagyunk. Az élő népművészetben a régi, hagyományos díszítések beilleszkednek a mindennapjainkba: a cifraszűrről a motívumok a párnára, a szőttes csíkok a len függönyre, a habán kerámiából készül korsó, tányér az asztalra. Sokszor készíttetünk a nekünk alkotó népi iparművészekkel és népművészet mestereivel egyedi termékeket, de az egyszerűbbek is zsűrizettek.

- A valóban értékes, kézműves tárgyak nem olcsók…Például ezek a gyönyörű törökszekfűs dísztálak.


Folkart kézművesház Budapest


- Egykor ezeknek a termékeknek az árát dotálta az állam, majd tárgyi adómentes lett, napjainkban viszont 27 százalékos áfa terheli. A hagyományos, zsűrizett termékek esetében a kedvezményes, 5-10 százalékos forgalmi adó lenne a méltányos, hogy vihessék hírünket, nevünket, népi művészetünket mindenfelé.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

2016-03-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk