Fedezzük fel a Fertő-tájat!

Fedezzük fel a Fertő-tájat!

Fedezzük fel a Fertő-tájat!

 

 

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, 2001-ben vette fel az UNESCO a Világörökségek közé. A listára jutást Ausztriával együtt szorgalmaztuk, mivel a tó túlnyomó része az osztrák oldalhoz tartozik. A két ország vállalta a közös nemzeti park védelmét, ami persze komoly kötelezettségekkel is jár.

A védelem elsősorban az itt élők és az ide látogatók közös érdeke, ezért alapították meg 16 évvel ezelőtt a környező önkormányzatok: Fertőd, Fertőrákos, Balf, Fertődoboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Fertőszéplak, Hegykő és Sarród a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesületet.

 

Rózsák kertje, királyciprusok, hársfák

 

Fertődön egy elektromos kisvonattal - Eszterházi express - indulunk,

 

 

hogy a régen nem látott kastély parkjában gyönyörködjünk. Sebestyén István élvezetes idegenvezetésével tarkított utazáson az Esterházy kastély angol és franciaparkjában,

 

 

 

illetve a Lees erdő rejtett ösvényein haladunk a kastély kovácsolt vaskapujától az angol parkon át, a mamutfenyő mellett.

 

 

 

A lovardát érintve a 100 éves hársfasort elhagyva beérkezünk a francia parkba, ahol különböző melléképületeket, a Jószágkormányzóságot, Bábszínházat, Narancsházat, Szivattyúházat, a Bagatell becenevű Mulatságházat is megcsodálhatjuk és a 8500 tővel illatozó Rózsakertet is szemügyre vehetjük.

 

  

 

 

Az Esterházy család a 16. században kezdett felemelkedni, nemesi tagjai az ország különböző vármegyéiben vettek birtokokat, így épült Esterházy kastély Tatán, Pápán, Csákváron is, de a legnevezetesebb a Fertődi.

 

 

 

A mai kastély helyén az 1720-ban Esterházy József irányításával megépített U alakú vadászkastély állt. 1762-ben Esterházy (Fényes) Miklós megbízásából a Sarródhoz tartozó vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették, illetőleg főúri pompájú kastéllyá építették át. Az épületegyüttes fő értéke a környező falvak templomaira, így Fertőszentmiklósra tájolt, jellegzetes barokk szerkesztésmód.

 

 

 

Joseph Haydn évekig élt és alkotott Fertődön, ahová az operaelőadásokra Mária Terézia is ellátogatott. Itt komponálta a szerző a Búcsú szimfóniát, valamint közel kétszáz vonósnégyest, és kamarazenét. Hegedűvel és kottákkal megalkotott szobra a parkban áll.

 

 

 

A Nemzeti Kastélyprogrammal felújított kastély kulturális eseményeinek sorából ma is kiemelkednek a komolyzenei hangversenyek. Az Esterházyak teremtette zenekultúra méltó hagyományőrzéseként évről évre ötven körül jár a díszteremben tartott koncertek száma.

 

 

 

Fűrészházak Fertőszéplakon

Már a megérkezés sem hétköznapi, hiszen amit a Fertőd felől érkező utazó elsőként megpillant, az a falu felett lebegő templom valószínűtlen látványa. Hatása alól még magunkhoz sem térhettünk, máris egy másik, legalább olyannyira megragadó kép fogad a templom-domb előtt,

 

 

 

Széplak fűrészfogas beépítésű fő utcájában, a paraszt barokk építészet stílusában, öt egymás melletti, hófehérre meszelt szépséges ház.

 A település közepén áll Széchényi Ferencnek, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchenyi István édesapjának szülőháza.

 

 

 

A romos kastély jelenlegi állapota hamarosan megváltozik, mert a „Fertő-táj ékkövei” pályázatból elnyert 400 millió forintból jelentős rekonstrukció indul el.

 

 

 

Fejlesztés a Fertő tónál

Az elmúlt évek fontos törekvése a Fertő-tavat őrző magyar és osztrák települések egységes arculatának megóvása és fejlesztése. A táj történelmi és népi építészetével, értékes műemlékeivel, az egymást követő civilizációk gazdag régészeti örökségével, szőlő- és borkultúrájával, valamint a változatos növény- és állatvilágával kiemelt figyelmet érdemel.

 

 

 

Aki kötődik a tóhoz, vagy környékéhez, tudja, hogy a jelenlegi állapotok szükségessé tesznek egy átfogó korszerűsítést, amellyel a tó magyar oldalának több évtizedes lemaradását pótolják.

 

 

 

A régóta várt és rendkívül szerteágazó fejlesztés a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. irányítása alatt elkezdődött. A régióban a központi feladat a Fertő-tó vízivilágának megóvása, partjának fejlesztése, a turisztika élénkítése érdekében. Jelentős kérdések várnak megoldásra, többek között a hajózásban, a kikötők létesítésében, a közművek felújításában, a horgászturizmusban, a stand kialakításában és szolgáltató vállalkozások indításában.

 

 

 

A tervezésnél figyelembe vették, hogy a beruházás ökológiai szempontból is fenntartható legyen, így például, a Fertőrákosról bevezető út kialakításánál ügyelnek majd arra, hogy ne vágják el a terület védett állatainak keresztirányú mozgását.

A nagy értékű munkálatok elkezdődtek, a turisták várják a megújult tópart átadását.

 

Amiből Bécs és Sopron palotái épültek

 

 

 

Ha Fertőrákos kövei mesélni tudnának az új helyeiken, ahová elszállították és beépítették őket, érdekes történeteket hallgathatnák. Innen származnak a pozsonyi vár, a bécsi Stephans Dóm, és a soproni városfal elemei.

 

 

 

A Kőfejtő 12 millió éves kőzete egyedülálló geológiai őslénytani, botanikai és kultúrtörténeti értékeket jelenít meg, Világörökség!  

 

 

 

A kőbányában, mint szabadtéri múzeumban modern szobrok és térplasztikák sorakoznak.

 

 

 

A kiváló akusztikájú, óriási tér természetes díszletet nyújt a nyaranta rendezett opera- és más előadásoknak. Idén nyáron még bemutatásra kerül a Valahol Európában musical, fellép a 100 tagú cigányzenekar, a Budapest Bár és humoristák előadására is sor kerül.

 

 


 

 

A Fertő-tó vidéke, a Fertő-táj a Világörökség címet a számtalan természeti, kulturális értéke, és épített öröksége miatt méltán kiérdemelte. Néhány érdekességet bemutattunk, de a látnivalók sokszorosa található a régióban.

A hazai turisták és a külföldi utazók töltsenek el a vidéken néhány napot, az említett településeken kívül keressék fel Sarródot, Nagycenket, tegyenek csillagtúrákat egy-egy kedvelt településről, például Fertődről. A szálláshelyek választéka itt bőséges, jó szívvel ajánlható a Rabensteiner Panzió.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-07-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk