Fót ékességei

Fót ékességei

Fót ékességei

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktívpihenés.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Budapesttől 25 km-re lévő Fót Somlyó nevű magaslata valóságos hegy látszatát kelti a Gödöllői-dombvidék peremén. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 3500 m hosszú kör vonalvezetésű tanösvény a Fáy-présház mellől indul, és a lepkés állomásjelzést követve 2,5 óra alatt bejárható. A lepkék hegyén a túra könnyed séta pazar panorámával, igazi aktív pihenés!

A területtel való ismerkedést egy vezető füzet segíti, amelyből többek között megtudhatjuk, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, és megismerhetjük a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját.

A jelölt túraútvonal mentén találjuk a Vörösmarty kunyhót, a szőlőültetvények között,

 

 

 

 Kép: A Fáy Présház engedélyével

 

 

a Fáy présház mellett. A Fáy házaspár alvó helyiségéül szolgáló szobáját a család híres vendégei saját kezűleg építették. A kunyhó falai közt írta 1842-ben Vörösmarty Mihály első hazafias bordalunkat, a Fóti-dalt.

 

A városi látnivalók

Fót 1808-ban került a Károlyi család birtokába. Károlyi gróf

 

 

 

 

korának igen jelentős művészetpártolója, jótékonysági tevékenységek bőkezű támogatója volt, aki egy véletlen találkozás alkalmával ismerkedett az akkor még kevésbé ismert fiatal Ybl Miklós építésszel. Meghívta Fótra, hogy készítsen tervet a meglévő földszintes kastély bővítésére, valamint egy katolikus templom építésére.

 

 

 

 

Ybl tervei alapján bővítették a klasszicista stílusú Károlyi Kastély belső tereit is, létrehoztak mindkét szinten egy-egy könyvtárat, és reprezentatív berendezésű és díszítésű szobákat alakítottak ki. A szalon jellegű termek falait Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Ligeti Antal és más híres festők festményeivel díszítettek. A kastélyt körülvevő parkban halastavat, lovardát létesítettek, a kertbe különleges növényeket és fákat telepítettek.

 

 

 

 

A világháború alatt a család elhagyta a kastélyt, amelyet frontkórház, majd a határőrség foglalt el. 1957-ben Fóti Gyermekváros néven gyermekotthon kapta meg az épületet, akkor 300 gyerek költözhetett be. A következő évtizedekben számos modern kisegítő épület épült, ezek egy részét a kétezres években felújították.

 

 

 

 

1995 környékén a grófi család leszármazottja, Károlyi László és felesége visszaköltözött a kastély bal szárnyának emeletére, melyet a magyar államtól bérelnek. Céljuk a kastély egykori berendezéseinek, tárgyainak felkutatása és eredeti környezetébe való visszahelyezése.

 

 

 

 

1996 óta a kastély egy részét a Fóti Szabad Waldorf Iskola bérli, óvodai, általános iskolai, és gimnáziumi osztályok részére. 2019-ben a gyermekváros bentlakóit más intézményekbe költöztették.

 

A Fóti Kastély Étterem a kastély földszintjén egy nagyablakos sarokteremben üzemel.

 

 

 

 

A bérlők, Antal Adrien és Márkus Tamás a klasszikus vendéglátás hívei.

 

 

 

 

 

2010-ben a Csipkerózsika álmát alvó kastélyban a helység renoválása után nyitották meg az a'la carte éttermet.

 

 

 

 

A grófi család tradicionális magyar ételeit kínálják az étlapon és a fogások mellé nemes borokat választhatnak a vendégek. Barátságos áron hétköznapi menüt is ajánlanak minden munkanapra, kétféle összeállításban, kiszállítással. Iskolai napokon a kastély területén működő óvoda, általános-, és középiskola gyermekeit is étkeztetik.

 

 

 

 

 

 

A kastély hangulatos termeiben egész évben állófogadásra, vagy ültetett rendezvényekre, esküvőkre fogadnak megrendeléseket. Hazai és nemzetközi borokkal versenyt rendeznek, amelyen a tesztelés közben falatokat és a kóstolás végén vacsorát szervíroznak.

 

Fót legnevezetesebb épülete az 1825-55 között épült Szeplőtelen fogantatás nevű romantikus stílusú Római katolikus templom.

 

 

 

 

A település központjának és a templom tervezését a kor jeles építészére, Ybl Miklósra bízta gróf Károlyi István. Az akkor 31 éves zseniális építész rendkívüli arányérzéke a fóti templom esetében is megmutatkozott.

 

 

 

 

Ha teljes nagyságában távolról tanulmányozzuk ezt az építészeti csodát, érzékelhetjük a két torony harmóniáját, a tökéletes arányokat, valamint a kortól szokatlan arab és mór díszítőelemeket. A magyar építészet ezzel az újszerű műalkotással túllépett a nyugati egyetemes művészettörténeten.

 

 

 

 

 

A főváros közelében fekvő Fót egynapos családi kirándulás kis hegyi túrával, kastély-, és templomlátogatással, és egy jó ebéddel. Mozgás, művészettörténet, egyháztörténet, irodalomtörténet és gasztronómiai élvezet együtt.

 

2020-06-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk