Győr kézen fogja a múltat, a jelent és a jövőt

Győr kézen fogja a múltat, a jelent és a jövőt

Győr kézen fogja a múltat, a jelent és a jövőt

 

Ha Győrt egy szóval akarnánk jellemezni, a bőség zavarában nehezen tudnánk választani, hogy a folyók városa, a műemlékek városa? Netán a találkozások városa, a legsportosabb város, a kultúra városa? Újabban győrkőcváros vagy innováció városa is. Mindegyik egyszerre és még sokkal több!


Győr látogatóközpont

 

Mesélnek az évszázadok

A honfoglaló magyarok avarokat és frankokat találtak Arrabonában, a három folyó találkozásánál fekvő településen. Jó földrajzi adottsága miatt később a gyorsan fejlődő város a Duna-menti vízi kereskedelem nélkülözhetetlen átkelőhelye, piaca, majd a török időben Bécset védő végvár volt. 1566-ban leégett az egész város az erőd kivételével. Az újjáépítéssel a középkori görbe utcák helyett derékszögű utcahálózatot jelöltek ki, amely a mai napig meghatározza a város szerkezetét. A török megszállás elől elmenekült lakosság a 17. és a 18. században lassan visszaszivárgott, a katonák helyébe kalmárok és iparosok költöztek, akik felépítették Magyarország egyik legszebb barokk városát, melyet Mária Terézia királynő szabad királyi várossá emelt.  A 19. század iparosítása, a vasút építése kedvező hatással volt egy virágzó gazdasági telephely megszületésére a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen.


Győr - barokk belváros


Nagyot ugorva az évtizedekben, az 1960-as években a házgyári lakótelepek építésének korában a régi épületekre, műemlékekre nem fordítottak kellő figyelmet. Ugyan folytatták a századfordulón elkezdett városközpont kiépítését, azonban a felépült új tömbök jelentős része a jellegtelensége miatt nem használt a városképnek. Az 1980-as években megindult a történelmi városmag, a „barokk belváros” tervszerű helyreállítása, melynek elismeréseképpen 1989-ben Győr elnyerte a műemlékvédelem Europa Nostra díjat.


Győr - barokk belváros 

A barokk belvárosban sétálunk

Magyarország hatodik legnagyobb városa számos ipari létesítményével a 130 ezer fős lakosságnak ma nemcsak munkalehetőséget jelent. A város vezetésének eltökélt programjával -a hagyományok őrzésével és műemlékek ápolásával- egy kellemes környezetet ad az itt élő családoknak. A turisták számára az új, modern Látogató Központ ad felvilágosítást, útbaigazítást a történelmi belváros látnivalóiról, műemlékeiről, múzeumairól, vendéglőíről, amit egy nagy sétával érdemes bejárni.


Győr - barokk belváros


Induljunk el Győr szimbólumától, a neobarokk Városházától a Baross úton. A város mindig élettel teli sétálóutcáján elhaladunk a tűztorony alatt, kijutunk az impozáns Széchenyi térre. A közelmúltban teljesen megújult Közép-Európa legszebb barokk tere. A belváros szíve, a Mária oszloppal, a Bencés épületegyüttessel és szökőkúttal egy utánozhatatlan hangulatú ékszerdoboz.Egy kicsit hűsölhetünk a tér árnyas padjain, majd tovább haladunk a történelmi korokat idéző paloták, jellegzetes sarokerkélyek és szobrok között. Hazánk egyetlen működő múzeumpatikája mellett elsétálva a Rába partján, a Káptalan dombon elénk tárul a féltett kincseket őrző Bazilika,


Győr - Bazilika

  Győr - Bazilika 

Győr - Püspökvár


a Héderváry-kápolna és a Püspökvár. Szemgyönyörködtető műemlékeket felsorolni sem egyszerű, nemhogy bemutatni. Az utazók, érdeklődők, csoportok a jó prospektusokat követve időt szánhatnak az Apátúr-ház, a Vastuskós-ház, az Eszterházy-palota, a Kreszta-ház, a Karmelita templom és a Győri Nemzeti Színház megtekintésére. A műélvezőket az utcácskákon és tereken sétálva ezeréves történeket mesélő szobrok állítják meg egy szusszanásra és fotózásra.


  Győr - barokk belváros  Győr - barokk belváros


A barokk élmények után a fáradt városlátogatók a kulinária terén indulnak felfedező útra:


Győr - Lamareda étterem


a Lamareda étteremben különleges menüben lehet része a vendégnek, mert a szigetközi halászlé, a mangalicapofa, a kacsasült, a Lusta asszony rétese a Pannonhalmi borokkal kíváló választás.


Győr - Lamareda étterem Szigetközi halászlé

   Győr - Lamareda étterem Kacsasült  Győr - Lamareda étterem rétes


 Meghódítjuk a vizeket


Győr - Meghódítjuk a vizeket 

A Mosoni-Duna, a Rábca, a Rába, és a Marcal vizein akár tutajon is megcsodálhatjuk az ódon várfalakat,


Győr - Meghódítjuk a vizeket


partmenti öreg fák árnyékában felbukkanó hangulatos vendéglőket, vagy a szerelmesek szigeteként számon tartott Radó-szigetet. Elhajózunk az Aranypart előtt, az egyetemisták kedvelt fürdőhelyén sokan napozhatnak,


Győr - Meghódítjuk a vizeket


lubickolhatnak és este a kivetítőn nézhetik a meccseket. A vízi sportok jelesei is ezeken a csendes folyó szakaszokon kezdtek evezni; most ifjú követőiket láthatjuk szorgalmasan lapátolni.


Győr - Meghódítjuk a vizeket


Kis sétahajónk a teniszklub kikötőjébe érkezik vissza, ahol a Borcsi Manufaktúra kellemesen üdítő levendula, bodza, akác, hárs szörpjei, a Babarczi Pincészet, a Kisfaludy Borbár borkóstolói, a Torta és Karamell Szalon elegáns, szinte művészi süteményei fogadnak bennünket.


    Győr - Torta és Karamell Szalon 

Győr - Borcsi Manufaktúra szörpjei

 

Egy város, ezer élmény

Meggyőződhetünk arról, hogyan lehet egy város egyszerre tradicionális és modern. 

Az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik, és dinamikusan fejlődik. Győr a régi és az új harmóniájával fogad. A megújult rendezvényterek egész évben koncerteknek, fesztiváloknak, piacoknak adnak helyet. Városnézésre bérelhetők kerékpárok a Győr-Bike program korszerű járgányaiból, de azért a gyalogos, sétálós, bárhol megállós felfedezésnél nincs jobb.


Győr - frőcskút

 

A jövő Győrben épül!

Az épül szó alatt nemcsak a valóságos építkezéseket láthatjuk lépten-nyomon a városban.

A legtöbb embernek az Audi gyár jut eszébe, ha Győr ipara kerül szóba, ahol valóban állandó a fejlesztés. A jövőre gondolva az autómárka a saját mérnökjelöltjeit is képzi az egyetem speciális karán.


Audi Győr


A város vezetésének nemcsak a letelepült ipar jelenti a jövőt, hanem a sport is. Kiemelt program a 2017. évi EYOF, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és a 2018-as U18 Atlétikai Világbajnokság. A kultúra sem maradt ki a város bemutatkozási lehetőségeinek tervei közül, mert Győr készül a 2023-as Magyar Kultúra Városa cím elnyerésére.


Győr - Arany hajóhoz


Az önkormányzat rövid távú turisztikai tervei között szerepel  - a 2200 szálláshely mellé - egy wellness hotel halaszthatatlan megépítése is.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

További képek láthatók aYahoo/Flickr oldalon2016-07-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk