Hévíz, magyar szemmel

Hévíz, magyar szemmel

Hévíz, magyar szemmel

 

Magyarország egyik legismertebb gyógy-és idegenforgalmi központjában soha nem fogják kitenni a „Megtelt” táblát, mert a közkedvelt üdülőhelyen a nagy érdeklődés miatt folyton újabb és újabb szálláshelyekre van szükség. A belváros sétálóutcájában átadás előtt áll egy négycsillagos wellness hotel, de a régieket is folyamatosan felújítják.


Hévíz, magyar szemmel 

 Strandtáskákkal meg színes nudlikkal

Nincs igazi főszezon, vagy holtszezon, mert a tó minden évszakban ugyanazt a gyógyító hatást produkálja.  A több napra érkező nyaralók, turisták, gyógyulni vágyók tavasztól télig megtöltik a kétszázharminc szobás ötcsillagos hotelt, a négy- és háromcsillagos Danubius és Hunguest hoteleket éppúgy, mint a magánpanziókat is. A távolsági buszjáratokkal naponta érkeznek a környező településekről a gyógykezelésekre beutaltak. A tóra igyekvőket könnyű megismerni, mert a nagy strandtáskáik mellett az újabban divatos színes „nudlikat” viszik magukkal.


Hévíz, magyar szemmel

Hévíz, magyar szemmel

 

Amikor utoljára itt jártam, vagy 4 éve, akkor éppen felújították a három, egymással párhuzamos belvárosi utca burkolatát, kialakították a térbútorokkal a sétálóutcát, az egyirányú utcát az autóforgalom számára képezték ki, a távolsági buszmegálló környezetét, a szanatórium előtti kis teret átrendezték és rengeteg növényt telepítettek.


Hévíz, magyar szemmel


A fürdő felé az öreg, de egészséges platánfákkal övezett sétány egyenesen pazar a sok színes virágtól. Az ápolt, örökzöld bokrok és fenyők szépsége a város kertészeinek a munkáját dicséri.

 

Megelőzés és rehabilitáció

Akit ősz elején Hévíz népszerű egészségügyi intézményébe, a Szent András Reuma Szanatóriumba sodor az élet, az épület hatalmas előterének átépítésén az utolsó simítások munkálatait láthatja. Autók jönnek, mennek biztonsági- és szellőzőrendszer szerelőkkel, a büfé és a gyógyszertár berendezését végző munkásokkal. Kint a tereprendezés folyik. Az időjárás kedvez mindennek, de sietni is kell, mert közeledik az átadás időpont.


Hévíz, magyar szemmel 

Reumatikus jellegű betegségekkel az ország minden pontjáról érkeznek javarészt idősebbek, de jó néhány manóval, vagy bottal járó fiatallal is találkozunk. A beutaltak mozgása is elárulja, hogy műtét utáni rehabilitációra készül, vagy itt-ott fájdalmai vannak az ízületeiben, és a megelőzés a fő cél. A recepció munkatársa


Hévíz, magyar szemmel


két-három hétre előre beosztja percre pontosan az orvos által felírt kezeléseket; nem lesz megállás, gyógyulni kell! Azért jövünk ide, és megyünk helységről helységre, hogy távozáskor, ha nem is ugrálunk, de érezhetően javulást tapasztaljunk. Van itt számtalan fizioterápia a fájós testrészre, az ultrahangtól kezdve az interferenciáig, aztán örvényfürdő a keringés javítására, vízi torna, száraztorna, tangentor, iszappakolás és még sok minden.


Hévíz, magyar szemmel


A délelőtti négy-öt kezelés és az ebéd után a tóban folytatódhat a nap, mert a gyógyvíz áldott hatása rásegít a gyógyulásra. A 4 hektár vízfelületű tó a világ legnagyobb meleg vizű, tőzegfenekű gyógytava 36 méter mély, ezért a legjobban úszók is a nudlinak becézett, pillekönnyű, hengeres vízi eszközt tekerik maguk köré.

 

Gyógyulás délelőtt, lazítás délután

A balneoterápiához elengedhetetlenül hozzá tartozik a kénes gyógyvíz iszogatása, amit a szépen felújított városi kútból,


Hévíz, magyar szemmel


üvegekbe töltve, séta közben kortyolgatnak a járókelők. Mindez szakorvosi beutalással, OEP támogatottan történik a felújított épületben, két ágyas szobákban bentlakással, háromszori étkezéssel.


Hévíz, magyar szemmel

 

Az épület falára kitett emléktáblákon szereplő nagy nevek is, Kitaibel Pál, Ránki György, Szabó Lőrinc és a többiek tanúsítják Hévíz gyógyító erejét. Nem csoda, ha a szanatóriumba „bejutásra” közel egy évet kell várni.


Hévíz, magyar szemmel 

Jobbára délután, amikor már jól kifáradt a gyógyuló, lazulásképpen hátra van a sétálgatás Hévíz utcácskáin. Nem kell a szobatársaknak egymást bíztatni, hogy fagyizzunk, kortyoljunk el egy pohár bort, esetleg a hidegvacsora helyett együnk egy jó lángost, vagy a friss filmet nézzük meg a moziban. Séta közben választhatunk egy fürdőruhát az utcára tolt állványok nagy kínálatából, majd estefelé a Rózsa kerthelységből kiszűrődő élő zenét hallgathatjuk a környező padokon a platánok alatt, amíg besötétedik.

 Hévíz, magyar szemmel

 

A kínaiak is kedvelnék

Hogy milyen nyelveket lehet felismerni séta közben a mellettünk elhaladóktól, az üzletekben, a vendéglátó-helyeken, vagy a tófürdőben? Főleg németül és oroszul beszélnek a turisták, de a pénzváltó kirakatában elhelyezett tábla arról árulkodik, hogy a svájci, a lengyel, a norvég, a dán, a svéd, a román, a cseh, a horvát látogatókra is felkészültek.


Hévíz, magyar szemmel


Kevés kínait is láttunk, úgy látszik az ő köreikben még nem elég erős Hévíz marketingje, pedig Sármellék repülőterére közvetlenül utaztatható ázsiai turistákat is érdemes lenne ide csalogatni.

Írta/Fotó: Barna Judit


2016-09-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk