Kastély és vár, vár Simontornyán

Kastély és vár, vár Simontornyán

Kastély és vár, vár Simontornyán

 

A romantikus hangulatú szálláshelyet, és egy a középkor leheletét őrző vár látványát kedvelő, lankás, erdős dombvidéken sétálni, kerékpározni, vagy éppen a nagy tóban horgászni, esetleg apró- s nagyvadban gazdag területen vadászni vágyók a fővárosból másfél órás autózással eljuthatnak a békés, kies vidékre Tolna megye és Fejér megye határán, a Hegyhát legészakibb pontján fekvő Simontornyára.

 

 

Salamon fia Simon tornya

A mintegy négy és félezer lelket számláló Simontornya, a Sió csatornával átszelt település a múlt században még virágzó iparáról volt híres. Itt volt hazánk harmadik legnagyobb bőrgyára s fénykorában 1500 embernek adott munkát. A bőr- és szőrmefeldolgozó vállalat 800 embert foglalkoztatott. Az 1780-ban alapított és a XX. század derekán felvirágozó bőrgyár tulajdonosait a Fried családot Auschwitzbe deportálták, akik ott lelték halálukat. A második világháború után mindkét nagyüzem tönkrement s néhány éve fejezték be a bőrgyár területének regenerálását. A lepusztulóban lévő Fried kastély pedig jó gazdára talált, akik pompás, négycsillagos szállodává alakították azt.

A helység legnagyobb látványossága a vára, amely Sárvíz szinte egyetlen átkelőhelyén épült s annak első elemét a lakótornyot Salamon fia, Simon építtette, innen kapta a város a nevét. A torony mellé a különböző tulajdonos főurak, például a Laczkfyak, a Garaik, Mátyás király felesége Beatrix, Ozorai Pipo fokozatosan újabb részeket építtettek, míg kialakult egy végvár belőle.  Az idők során erősen romosodó várat 1971-re felújították s ott ma középkori leletekből, valamint régi főúri családok képeiből gazdag kiállítás látható s két ideiglenes tárlat is helyet kap az épületben. Tavaly a vár önkormányzati kezelésbe került. Kulturális és városi programok színhelyévé tették az építményt, ahol négy esztendeje mind színpompásabb formában várjátékot rendeznek májusban. Érdemes meglátogatni a ferencesek egykori kolostorát is, amelyet majdnem 40 esztendeig építettek az 1700-as években. Az államosítás után a zárda - a katolikus egyház kezéből kikerülve - kollégiumként funkcionál. A kolostor északi szárnya jelenleg étkezdeként (napközi otthonként) működik. A zárda melletti templom könnyű barokk épület. Homlokzatán órapárkányos toronnyal, gazdag díszítéssel, belül Tolna megye legszebb freskóit őrzi, melyek 1775 előtt kerültek mai helyükre. Egyre több holland és külföldi befektető vásárol a helységben szőlőt, és a szabadságukat is itt töltik. Több reklámmal, jobb piackutatással és széleskörű marketingmunkával ugyanúgy keresetté, piacképessé lehetne tenni a Simontornyán termett borokat, mint a Szekszárdi Kadarkát.

 

 

 

A kastély újjászületése

A festői tájba illeszkedő gyönyörű, szecessziós stílusban épült Fried kastélyt megvásárló közgazdász házaspár a vietnami Phan Bich Thien, a Magyar Vietnámi Kapcsolatért Alapítvány elnöke és Thuróczy László kitűnő ízléssel régi formájában helyreállította, Vágó Pál építész tervei alapján. Eredeti pompájában újra díszlik a franciakert. S a ma már négycsillagos minősítésű szállodát, éttermet 2005-ben nyitották meg.

A rézkoppantós bejárati ajtajú régi épület belső berendezését vietnami kézi faragású mahagóni- és rózsafából való bútorokkal rendezték be, s az emeleti lépcső korlátját sárkányfejek díszítik, míg a hajdani kandalló első oldalát hajszáleres mintázatú mogyorószín ázsiai márványból készítették, a művészi szépségű bárpult rózsafából való. Az egyik emeleti fordulóban pedig szépséges Buddha szobor vigyázza a házban lakókat, amely előtt minden reggel meggyújtanak néhány illatos füstölőpálcát. Az Európai Uniótól nyert pályázati pénzből 2009-ben fedett medencét, pezsgőfürdőt, többféle szaunát építettek. S elkészült a modern berendezésű új „Liliom”szárny, amely a légzőszervi allergiásoknak különösen kedvező falfűtéssel és hűtéssel, valamint vietnami bambuszpadlózattal készült. A bálteremben konferenciákat és lakodalmakat is rendeznek. Egy kis lankán, ősfák környezetében trófeákkal gazdagon díszes emeletes vadászházat, udvari medencét, valamint játszóteret alakítottak ki, szomszédságában koktélterasszal.  Ez év májusában adták át a régi- és új szálloda, valamint a wellness és spa részleg közötti zárt, légi összekötő-folyosót. Egy kisebb épületben pedig biliárd, asztalitenisz, kártyaasztalok és darts, az udvaron íjászat, petanque s lengőteke várja a játszani vágyókat. De lehet sétakocsikázni és nyártól kölcsönözhetők lesznek hegyi biciklik. Már megkapták az építési- és egyházi engedély az egyik dombon, a tóval szemben építendő első magyarországi vietnami Buddhista szentély megépítésére. Még a nyáron konténerekbe rakva behajózzák a templom berendezését.

 

   

   

 

A gondosan ápolt három és fél hektáros birtokon szőlő- és gyümölcsfaültetvények kínálják a zamatos termésüket, amelyből kisüsti pálinkát főznek, illetve bort szűrnek, s azokat hagyományos, tölgyfahordókban érlelik. A sokszoros díjnyertes italokat palackozva is kínálják.

Étkek és italok kavalkádja

Napnyugta előtt felfordított hordókra tálalt lilahagymás sültzsíros kenyér kíséretében a 150 esztendős, nemes-penésszel bevont falú borházban, régi szőlészeti- és borászati eszközök között megkóstoltam a finomabbnál-finomabb gyümölcspárlatokat s a zamatos borokat, amelyeket üveg hébérből spricceltek, élvezetes, szakértő bemutatót követően. Vacsorára szabadtéri kemence melletti bográcsban főtt marhapörköltet kínáltak, nokedlivel, ecetes uborkával és vegyes salátával, majd almás-, mákos-, túrós- és meggyes rétes került az asztalra. Bevallom, egyiknek sem bírtam ellenállni.

Másnap a gazdag svédasztalos reggelit követő séta és napozás után mustrát vettem az étlapon a hazai mellett a nemzetközi konyha ízei között ajánlott vietnami étkekből, amelyekhez a használatlanságot bizonyító, végén egy ponton egybehagyott evőpálcikákat is terítettek.

 

 

Először a vietnami ünnepi asztalról elmaradhatatlan fűszeres darált disznóhússal töltött illatos gombával dúsított vékony üvegtészta betétes, chilis levest kanalaztam élvezettel. Majd előételként elfogyasztottam két „Nem”-et, amit Indokína varázsának is nevezhetnénk. Ez igazi vietnami recept alapján készült fogás, melynek alapanyagai között darált sertéshús, üvegtészta és fafül gomba szerepel. A hozzávalókat rizstészta-papírba tekerik, forró olajban ropogósra sütik, majd friss uborkasalátával és édes chili szósszal tálalják. Kiválóan harmonizált vele egy pohárka Dúzsi Kékfrankos Rozé bor. Főételként jázminrizsel körítették a sült kacsacombot, narancsköntösben. Az ételhez jól illett egy pohár frissítő, Tolnai Viktória Cuvée fehérbor, amit szép lassan fröccsé alakítottam át. S mivel a vietnami konyhaművészet nem igazán ismeri a süteményeket, hát kértem egy gyümölcstálat, hozzá japán zöldteát. Mit ne mondjak, az ebéd pompás volt.

 

   

 

Díjak, elismerések

A pazar elhelyezésnek, a kényeztető szolgáltatásoknak, a fölséges ételeknek, italoknak s a gondos, körültekintő és párját ritkítóan kedves, mosolygós személyzetnek köszönhetően úgy éreztem magamat, mint aki szlogenjük szerint „Az otthonból a családba” érkezett. Nem véletlenül nyertek el számos díjat úgy közönség szavazatokkal, mint a szakmai zsűriktől. Bekerültek az ország legkedveltebb szálláshelyei közé s birtokosai lettek például az Év Hotelje és az Év Szállodája címnek is. A hazai szállodaipar egyik legnagyobb elismerését, a Magyar Turizmus Minőségi Díjat 2014-ben nyerték el, s ezzel megkapták az „European Hospitality Qualiti „minősítési rendszer elismerését jelentő 2Q-t is.

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

H-7081 Simontornya, Malom út 33.
Tel.: +36/74 - 486-560
Fax.: +36/74 - 486-233
Mobil: +36/30 - 742-30-91
Email:
info@friedhotel.hu

 

 


Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

2015-03-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk