Kőszegen szőlő a könyvben, bor a pohárban

Kőszegen szőlő a könyvben, bor a pohárban

Kőszegen szőlő a könyvben, bor a pohárban

 

 

Ha Kőszegen még nem jártál, és megérkezel, első utad a Jurisics Várhoz vezessen!

 

 

Mint a kötelező olvasmányok az iskolában, a magyar történelem legnevezetesebb várait is kötelező legalább egyszer mindenkinek megnézni. Váraink legnagyobb részét szépen rendbe hozták, a vörösre festett kőszegi is ilyen a város közepén.

 

 

 

Téglahíd a vizesárok felett

Kőszeg az országban egyedülálló módon egy tervezett vár-város, melyet alsó-ausztriai mintára terveztek.

 

 

 

A vár első említése 802-ből származik. Az évszázadok alatt jártak itt tatárok, és sok más nép, akik lerombolták és újra építették a falait. Tűzvészben sem volt hiány. 1392-ben a vár a Garai családé, 1445-ben a Habsburgoké volt, tőlük Hunyadi Mátyás 1482-ben visszavette. Legismertebb ostromát az 1532-ben Bécs városa felé vonuló Szulejmán török szultán óriási seregétől szenvedte el, aki ellen Jurisics Miklós várkapitány

 

 

 

mintegy ezerfőnyi katonákból, és a környékbeli jobbágyokból szervezett védősereget. A várkapitány és kicsiny csapata huszonöt napos viadal után megadta magát. A várvédők emlékére szól még napjainkban is mindennap 11-kor a kőszegi harangszó. A szokatlan időpont arra utal, hogy az ostrom alatt az utolsó török katona ebben az időpontban hagyta el a vár falait.

A fal tövében található a messziről illatozó Gyógy- és Fűszernövénykert a Natúrbolttal.

 

 

 

Az ország egyik legtisztább levegőjű kisvárosában, sétálva a több százéves terek, utcácskák, a nyugodt, békés légkör mindenkit elvarázsolnak.

 

  

 

Ősszel a színes levelek még látványosabbá és pompázatosabbá teszik Kőszeget, romantikus keretet adva a különleges történelmi helynek.

Az óvárosban kihagyhatatlan az ország legszebb barokk tere, a Jurisics tér,

 

 

 

 

és annak máig szépen megmaradt környéke. A várat körüljárva a várárok mentén érdemes továbbhaladni a Fő tér felé,

 

 

 

útközben megcsodálható az épen maradt erődrendszer.

 

Szőlő Jövésének Könyve

A középkori hangulatú, bájos kisváros legszebb részén, a Fő téren betérünk az Ibrahim Kávézó és Étterem télikertjébe.

 

 

 

A barokk polgári házak közt található vendéglátóhely utcai frontján napernyőkkel árnyékolt teraszon

 

 

 

és a belső termeken át eljutunk az egy éve kialakított télikertbe. A modern enteriőr üveg oldalai a várfallal határosak, az üvegtetőn keresztül szinte látni az egykori várvédő harcosok árnyékát. Nagyon izgalmas!

A kényelmes kanapékon körbeüljük Németh Lajos művészettörténészt

 

 

 

és hallgatjuk a Szőlő Jövésének Könyvéről. A nagy albumot a kezében felénk tartja és lapozva mutatja, hogy minden oldalon egy-egy szőlő venyigét és rügyes hajtást rajzolnak le György napokon, április 24-én. Ugyanarról a kőszegi szőlőfajtáról egy-egy, vízfestékkel megfestett rajz 1990 óta, 30 éve gyűlik a könyvben.

 

 

 

Hogy mire jó ez? Arra, hogy következtetni lehet folyamatosan az időjárás változására, a klímaváltozásra, a gyűjtemény ugyanis tükrözi az adott évi szőlő áprilisi állapotát, amiből sejthető az őszi termés.

Az országban egyedülálló albumban még 250 üres oldal van, lehet még sokat dolgozni a gyűjteményen!

 

Jurisics vére, Naplemente és Cserszegi

Kőszeg, Fő tér, díjnyertes borászok borbemutatójára vagyunk hivatalosak a Portré Étterem és Panzióba.

 

 

 

A 13 oldalas, három nyelvű étlapon két oldal csak a pizzák felsorolása, csoda, ha nem könnyű a betérő vacsoravendégnek választani a hideg, meleg előételek, a levesek és főételek, tészták, risottók, grillezett húsok, halak, desszertek közül?

 

 

A szerencséseket - akiket vártak a meghívók- elkerüli a bőség zavara, mert az adott borokhoz illő kis falatkák, borkorcsolyák kerülnek szép sorban elénk, ahogy a borászok bemutatkoznak.

Elsőként a tulajdonost, Vörös Róbertet ismerjük meg,

 

  

 

aki a Portré helyi alapanyagokból készült pizzatészta salátáját kínálja, hozzá Desits András csepregi borász Blauburgerét kóstoljuk. Következik Soproni Attila, pék kenyerének tetején a lazac, avokádó ágyon, Mándli Tibor Chardonnay-jével és Cserszegi fűszeresével.

Ezután érkeznek a testesebb vörösborok, a Kőszegi Blauburger Jagodics Attilától,

 

 

 

ami 2018-ban a Város Bora díjat nyerte, majd a Soproni Borvidék Borcsmenti dűlőjében érett szőlőből készült szép nevű Naplemente került az asztalra. Megtudtuk, hogy a Vas megyei borverseny 2019 díjazottja 3000 palackban jut el a közönséghez. A két vöröst szűzpecsenyés, vargányás dödölle

 

 

 

színesítette. A térségben élő horvát családtól, Stefanich Kornél pincészetéből a poharakban csillog a Jurisics vére.

 

 

 

A több generációs borászat kék szőlőkből Pinot Noirt és Chardonnét is termel.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-11-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk