Macskanyelv, Aszú és spa Tokaj - Hegyalján 1. rész

Macskanyelv, Aszú és spa Tokaj - Hegyalján 1. rész

Macskanyelv, Aszú és spa Tokaj - Hegyalján 1. rész

 

 

Remek trió! Mindhárom maga az élvezet egy olyan utazónak, aki a megszokottól különlegesebb vidéket és turisztikai, vagy gasztronómia élményeket keres. Ha egy régióban exkluzív szálláshelyen is kíván pihenni, akkor keresse fel az ország keleti tájait, mert a bor és csokoládé nagyhatalom Tokaj-Hegyalján megtalálható mindez. Látogassuk meg Tokajt, Szerencset, Tarcalt és a környéket.

 

Világszerte ismert értékeink

„Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél… „ Tokaj nevének hallatán minden magyarnak a Himnusz jut azonnal eszébe, és a bor. A költemény sorai és a mézédes aszú illatának felidézése sok ember szívét-lelkét megtölti érzelemmel. 

A Tokaj-Hegyaljai borvidék - a világ első zárt borvidéke - a Zempléni-hegység dél-keleti lábainál található. A 11 ezer hektár dimbes-dombos területet az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben felvette a világörökségi listára. A régió 27 települést foglal magában, déli végén Szerencs, északon Sátoraljaújhely határolja.

 

 

A legjobb minőségű tokaji borokat  Tokaj, TarcalTolcsvaMád és Tállya községek környékén készítik, mert az itteni szőlőtőkék - a talaj és az éghajlat sajátos együtt hatásának hála – teremtik meg a tokaji bort, valamint az egyedi mikroklímájú pincék. Az extra minőséghez a nemes penésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusok, és az érlelő fahordók is hozzájárulnak.

 

 

 

A rendkívüli adottságú vidék legnagyobb borászata a Grand Tokaj Zrt. Tolcsván.

 

 

A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a térség teljes bortermelésének 35 százalékát adja. Goreczky Gergely

 

 

vezérigazgatóval a patyolattiszta üzemen végig sétálva megtudtuk, hogy a környék ezer kistermelőjétől felvásárolt szőlőből 66 ezer hektoliter bor vár itt a további technológiai folyamatokra, szigorú minőségbiztosítás mellett.

 

 

 

Elegáns külső, érett zamatok

A táraság főborászát, Áts Károlyt, a cég Szegi pincéjében ismertük meg. A pince közel 700 éves, riolit tufába vájt labirintus. A földalatti borváros fő- és mellékágaiban, mint kis házak, sorakoznak a tölgyfahordók.

 

 

 

A majd’ negyedszázados borászmúlttal rendelkező szakember számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy megmutassa, mire képes a szőlő. Boraiban valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét. Házigazdánk szakértelme és elhivatottsága, illetve a borai sok díjat érdemeltek ki, 2012-ben megkapta a Borászok Borásza elismerést, elnyerte az Év Bortermelője címet, és a 100 pontos bor is Áts Károly nevéhez fűződik.

 

 

 

Szívesen és lelkesen mesélt a bemutatott borokról, miközben elmagyarázza a szőlő természetét, a klasszikus és a legújabb, divatos fajtákat. Meggyőződése, hogy minden bor jövője a szőlőben dől el! Nemcsak az időjárás, hanem a gondozás és a feldolgozás folyamata is fontos, mert a termés a palackban mindezeket meghálálja.

 

 

Az ide látogató vendég borkóstoló programok során ismerkedhet meg a cég kiváló borainak széles szortimentjével, miközben rövid földtani, szőlészeti és borászati ismeretekhez juthat egy kis történelmi fűszerezéssel egybekötve. A bevezető a 8 hegyközségből válogatott fajták közül –nem véletlenül – a N°8 nevet kapta.

 

 

A furmint és hárslevelű házasításából született száraz cuvée után következtek a késői szüretelésűek a gyümölcsös zamatukkal, valamint az évszázados receptúra alapján készült klasszikusok, a tokaji borok királya, a semmivel nem összetéveszthető aszú. A bemutató végén pedig a korábban a cári család tulajdonában lévő Szarvas-dűlőből szüretelt, erősebben sárga árnyalatú édes. 

 

Még több turistát várnak

A főborász, és a vezetőség – természetesen - missziójuknak tartják a tokaji hírnevének erősítését. Ezt vallja Koncz Ferenc országgyűlési képviselő is, miközben

beismeri, hogy még sok itt a tennivaló. A jövőben a környék látnivalóira és helyi gasztronómiai különlegességeire épített borturizmust szükséges fejleszteni, mert -  egyebek között- a Bodrog és Tisza folyók szépsége még nincs kiaknázva a vízi sportok, szórakozás, és a hajós turizmus számára.

Jobb kommunikációval kellene – és szélesebb körben - Tokaj város bormúzeumát, három színházát, a szerencsi Rákóczi várat és képeslap gyűjteményét,

 

 

a tiszaladányi lovardát és a csokoládéfesztivált népszerűsíteni. Ahhoz, hogy a vendégek több napot tartózkodjanak itt, szükséges a szálláshelyek bővítése, utak felújítása, érdekes programok összeállítása.

A Grand Tokaj vezetése is szorgalmazza a kincseket rejtő vidék összefogását, ezért a borkóstolók, borvacsorák szervezésével és további marketing feladatokkal egy új munkatársat bízott meg a közelmúltban.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-01-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk